comScore

Brezilya - İsviçre maçının hikayesi

18 Haziran 2018, Pazartesi 10:32
Brezilya - İsviçre maçının hikayesi

Brezilya ve İsviçre, FİFA 2018 Dünya Kupası mücadelesi kapsamında karşı karşıya geldi. Mücadele 1-1 eşitlikle sonlanırken Murat Fevzi Tanırlı maçın hikayesini çıkarttı

FutbolArena - Brezilya ile İsviçre Dünya Kupası'nda karşı karşıa geldi. Tempolu geçen mücadele 1-1 eşitlikle sonlandı. Murat Fevzi Tanırlı maçın hikayesini çıkarttı

ÜNLÜLER 1 GÖNÜLLÜLER 1
MAÇIN HİKAYESİ:

BREZİLYA
Şampiyon adayları arasında kötü oyunla kazanan bir Fransa, kötü oyunla kazanamayan bir Arjantin izlemişken, nasıl olsa her daim “winner” olarak tanımlanan Almanya da kaybedince, gözler Brezilya'ya çevrilmişti. Bunca “kötü” arasındaki devlere göre Brezilya daha etkili ve onlardan beklendiği gibi oynayacak sandık. Tahminimiz de tuttu dedik hatta 1-0'a kadar. Meğer sadece 20 dakikaymış! Sonrası turnuvada savunma yapan klasik takımların zihniyeti gibi. Kaparsam topu hızlı kaçarım rakip sahaya düşüncesi. Top İsviçre'ye geçtiğinde sanki takım formaları yer değiştirmişçesine, kendi yarı alanında rakibini bekleyen, onca yıldız isme rağmen rakibe pres dahi yapmayan sarı-mavi formalı oyuncular görmeye başladık. Artistik Brezilya futbolunun örneklerini top kendilerine geçtiğinde gördüğümüz dakikalar oldu. Günümüz futbolunda topa sahip olarak oyunu yönlendirmek üst düzey oyunculara sahip takımlar için en doğalı ve bekleneni. Man City, Bayern gibi takımlarda bunu görüyoruz. Topa hükmetme oranı %70'lerin altına düşmüyor. Peki, her bir oyuncusu Avrupa'nın en üst düzey takımlarında oynayan Brezilya bunu neden başaramıyor? Çünkü sorunun cevabı “başaramamak” değil. Hep bir şov beklentisindeyiz seyirci olarak. Brezilyalı oyuncuların ve takıma gelen teknik adamların mantalitesi ve dolayısıyla tercihleri de bu. Sistematik takımdan ziyade şov takımı olmak. Tarihleri boyunca böyle oynamışlar ve böyle devam ediyorlar. Ne zaman ki 50. dakikada skor 1-1 oldu ki silkindiler. Çok yüklendiler, karambol pozisyonları yakaladılar ancak yıldız ayakların vuruş beceriksizliklerinden tutun da telaşlı olmalarına kadar pozisyonları harcadılar. Coutinho'nun golünün güzelliği dışında kayda değer bir Brezilya maçı izlemedik. Barcelona, Bayern ve Man City derken bundan sonraki adresi neresi olabilir dediğimiz Pep Guardiola için sanırım bu denli yıldızlara uzay futbolu oynatacak bir kariyer daha gözüküyor. Yoksa 50 yıl öncesinin Brezilyasını efsane hikayelerde anlatarak avunmaya devam ederiz.
***

İSVİÇRE

2006'dan bu yana 4.kez üst üste katılma başarısı gösteren İsviçre, Samsunspor'dan tanıdık Petkovic'in 2014'te Hitzfeld sonrası takımın başına gelmesinin ardından da istikrarı sürdürüyor. Şu anda hangi noktaya getirdiğinin en güzel örneği eleme gruplarında 10 maçtan 9'unu kazanmalarıydı. Ancak bu başarıya rağmen play-off'tan kaçamadılar, orada da kazanıp küçük bir rötarla Rusya'ya gelebildiler. Xhaka, Shaqiri, Seferovic, Lichtsteiner, Behrami gibi önemli tecrübeli isimlerin böyle bir rakibe karşı bu denli başarılı oyunu takdire şayandı. Hatta Shaqiri son dönemdeki inişli çıkışlı grafiğini değil de biraz iyi oyun sergilese farklı şeyler de konuşuyor olabilirdik. Özellikle savunmada Behrami performansı 10 numaraydı. Beraberlik golünün ardından Brezilya'nın yıldız ayakları karşısında karamboller dışında pozisyon da vermediler. “Takım” olarak iyi bir birliktelik, oyuncuların yüzüne yansıyan başarma arzusuyla dünya futbolunun yıldızları karşısında hak ettikleri 1 puanı aldılar.
***
MAÇIN FOTOĞRAFI



MAÇIN ADAMI:

VALON BEHRAMI: FIFA resmi sayfasında gecenin şahane golünü atan Coutinho seçilmiş ama mantıklı bir futbolseverin İsviçre'nin 1-1'lik sonuçla beraberlik kopardığı bir maçta Brezilya'dan maçın adamını seçmesi beklenemez. Takımını ayakta tutan, tecrübesini sahaya her an yansıtan bir Behrami vardı sahada. 4 farklı Dünya Kupası'nda da oynamanın gururunu böyle bir günde yaşadı.
***

MAÇIN GOLÜ

COUTINHO: İlk 20 dakikadaki beklenen Brezilya oyununun sonlandırıcısı oldu. Harika vurdu, topun süzülüşü ve falsosu gerçekten izlemeye değerdi ama o gol, sarı-mavilerin şartelini de indirdi. Kalan uzun sürede, ilk 20 dakikadaki oyun arzusunu ve güzellikleri göremedik.
 ***

MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (FIFA resmi internet sayfası ve OPTA)

- Neymar, İsviçre maçının 90 dakikasında 10 faule maruz kaldı. Bir Dünya Kupası maçında daha fazla kez faul yapılan son oyuncu Alan Shearer'dı (11;Tunus, 1998).
- Steven Zuber, İsviçre formasıyla ilk 11 başladığı son altı maçta altı gole doğrudan katkı sağladı (4 gol & 2 asist). Michael Lang, geçtiğimiz sezon İsviçre Süper Ligi'nde en fazla gole katkı yapan defanstı (10; beş gol ve beş asist).
- Dünya Kupası'nda Brezilya kalesine gelen son 12 isabetli şuttan 10'u gol oldu.
- İsviçre'nin ilk yarıda Brezilya'ya yaptığı dört faulün üçü Valon Behrami'den gelirken; Brezilya'nın maruz kaldığı dört faulün üçü Neymar'a yapıldı.
- Philippe Coutinho'nun Brezilya formasıyla attığı 11 golün 5'i ceza sahası dışından geldi.
- 1966'dan bu yana Dünya Kupası'nda ceza sahası dışından en fazla gol atan ülke Brezilya (37).
- Valon Behrami, dört farklı Dünya Kupası'nda forma giyen ilk İsviçreli oyuncu oldu (2006, 2010, 2014 & 2018).
-Toplam şutlar: Brezilya 20- İsviçre 9 (İsabetli sayıları 4-2) (Bloklananlar: 7-0)
-Kornerler 7-2 Brezilya lehine.
-Maçta sadece 1 ofsayt oldu.
-Topla oynama oranı %52-%48
-Brezilya 521, İsviçre 436 pas yaptı.
-Brezilya 103, İsviçre 108 km koştu.
-Sarı kartlarda 3-1 İsviçre.
-12 faul Brezilya, 19 faul İsviçre yaptı.
***

HAKEM

Meksikalı hakem Cesar Ramos, turnuvanın genç hakemlerinden. Maçı izlerken dedim ki “işte bu da Dünya Kupası'nın Arda Kardeşler versiyonu!”. Turnuvaya gelenler içinde şu ana kadar izlediğimiz maçlarda en acemice hareketler yapan, fauller ve kartlar konusunda turnuva standardının olması gereken düzeyinin altında bir performans. Babası, Meksikalı eski bir futbolcu mu bilemedim turnuvaya nasıl geldiğini:)

***

MAÇIN KALİTE NOTU: 6 (Yıldızlar karması ve her kupanın doğal şampiyonluk adayı Brezilya'dan 20 dakikalık futbol keyfi elbette tatminkar bulunamazdı. Bireysel performanslar da beklentilerin altındaydı. Tite'nin de müdahaleleri doğru olmadı. Petkovic, Brezilya karşısında gayet iyi bir taktik ve oyunla yer alırken, tecübeli oyuncularla gençleri iyi harmanlamıştı. Heyecan açısından iyi ama futbol kalitesi açısından kötü bir maçtı)
***

SEYİRCİ SAYISI: 43.109 – Rostov Arena (Rostov)
***

SON SÖZ: Sürpriz sonuçlar ve devlerden beklenenin altında neler yatıyor? İlki, savunma felsefesini ön planda tutan takımların artması denebilir. Tek taraflı ve kilidi açmaya çalışan iyi takım profili.
İkincisi, yıldızlar kadrosu diye nitelendirdiğimiz milli takımların, aslında takım oyunu olmayı başaramamaları. Her biri kendi takımının gözdesi oyuncuların bir takım kimliğini sergilemesi elbette zor. Bunun için de fazla birliktelik gerekiyor. Kulüp takımı verimiyle milli takım verimi arasında uçurum artıyor. Kim bilir, belki savunma felsefesini ön plana çıkaran takımlardan en azından Dünya Kupası gibi organizasyonlarda kurtulmak adına, aynı basketboldaki gibi kendi yarı alanını belli sürede geçme zorunluluğu mu gelse! Belli dönemlerde gündeme gelen 0-0'a hiç puan verilmese mi yoksa?
***
Biz futbolun özellikle böyle turnuvalarda nasıl güzelleşmesi gerektiğini konuşurken, FIFA ise Napolyon Bonapart ile para bağı kurmuş durumda. Yeter ki para gelsin, hacim büyüsün diye dünyanın en küçük ülkesi sıralamasında ilk 10'unda yer alan Nauru, Tuvalu, Saint Kitts ve Nevis, Maldivler'in de katılmasını düşünerek 48 ülkeye çıkarma derdinde!
 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!