comScore

'Türk futbolcular CAS'a gidebilir' CAS Hakimi Emin Özkurt anlattı

23 Ekim 2018, Salı 21:00
'Türk futbolcular CAS'a gidebilir' CAS Hakimi Emin Özkurt anlattı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sözleşmelerdeki ödemelerin döviz cinsi ile ya da dövize endeksli yapılma yasağı getirildi. Spor Hukukçusu ve CAS Hakimi Emin Özkurt, bu kararname ile ilgili FutbolArena'ya açıklamalarda bulundu. 

FutbolArena Özel - Kulüpler, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca Türk futbolcular ile döviz kuru üzerinden yapılan sözleşmeleri TL'ye çevirmek zorunda. Bu karar doğrultusunda yurt içinde döviz üzerinden sözleşme yapılamayacak.


Türk futbolcuların sözleşmesinin TL'ye çevrilmesi (Sözleşmelerde döviz yasağı)


Peki bu konuda futbolcu, teknik direktör ve sporcular, maaşlarının Türk Lirası çevirmesi konusunda FIFA'ya gidebilir mi? Spor Hukukçusu ve CAS Hakimi Emin Özkurt, merak edilen konu hakkında FutbolArena'ya konuştu. 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sözleşmelerdeki ödemelerin döviz cinsi ile ya da dövize endeksli yapılma yasağı getirildi ve uygulamaya geçilmeye başlandı. Bu çerçevede, Türk futbolcuların yabancı para cinsinden yapılmış olan sözleşmeleri TL'ye dönüştürülmeye başlandı.
Emin Özkurt bu konuyla ilgili olarak, "Bu durumun, başta temel hukuk prensiplerinden olan “sözleşme serbestisi” ve de “eşitlik” ilkeleri ile FIFA Talimatları ve de futbolun temel kaideleri açılarından bir takım sakıncaları ortaya çıkabilir." diye konuştu. 

Spor Hukukçusu ve CAS Hakimi Emin Özkurt'un sözlerinin devamı:

"EŞİTLİK PRENSİBİNE AYKIRIDIR"


Şöyle ki, aynı kulüpte, aynı işi, aynı şartlarda yapan iki futbolcu arasında sadece yerli veya yabancıları olmaları nedeniyle, hiçbir objektif gerekçe gözetilmeden böyle bir ayrıma gidilmesi temel haklardan olan eşitlik prensibine aykırıdır.

"SÖZLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜ"

Öte yandan, yine bir başka temel hukuk kuralı sözleşme serbestisidir, diğer bir deyişle sözleşme özgürlüğüdür. Sözleşme özgürlüğünü; kısaca, kişilerin diledikleri sözleşmeyi geçerli olarak yapabilmek hususunda sahip oldukları özgürlük şeklinde tanımlayabiliriz. Türk Hukuku'nda genel ilke sözleşme özgürlüğü ilkesidir. Bu düzenlemeyle tarafların iradesi yok sayılarak sözleşmenin en temel unsurlarından olan ücret hususu bir Karar ile düzenlenmektedir ki bu da hukuki pek çok davayı ortaya çıkarabilir. Ayrıca, bu karar neticesinde kulüplere ve de sporculara ilave vergi doğması söz konusu olabilir çünkü, Damga Vergisi Kanunu'nun 14'üncü maddesi, sözleşme bedelinde bir değişiklik yapılması durumunda, artan bedel üzerinden Damga Vergisi hesaplanmasını zorunlu kılmaktadır.

Peki Türk futbolcuların hakları nelerdir diye bakacak olursak: Sözleşmesini döviz cinsinden yapmış olan Türk futbolcu bu değişiklikten maddi olarak zarar gördüğünü düşünürse kulübe karşı başvurabileceği yer TFF'nin hukuk kurullarıdır.

"SADECE TÜRK FUTBOLCULARA UYGULANIRSA CAS YOLU AÇILIR"

Türk futbolcuların Türk kulüpleri ile yaşadıkları uyuşmazlıklarda FIFA değil, TFF yetkilidir. Oradan çıkacak kararları beklemek gerekir. Ancak, bu getirilen dövizle sözleşme yasağı, yabancı futbolculara uygulanmaz ve fakat sadece Türk futbolculara uygulanırsa, o takdirde, eşit koşullarda çalışma ilkesi hakkının ihlali başta olmak üzere, kişilik hakları çerçevesinde Türk futbolcuların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dahi gidebileceği uyuşmazlıkların gündeme gelme ihtimali söz konusudur.
Emin Özkurt son olarak "Bir ihtimal olarak da FIFA'nın esas Talimatlarının ihlal edilmesinden de hareketle, her ne kadar yabancılık unsuru taşımasada, Türk futbolcuların da Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS'a başvurma hak ve imkanının doğabileceğide ayrıca değerlendirilebilinir." ifadelerini kullandı. 

Süper Lig Haberleri FutbolArena'da!

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!