comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Trabzonspor, F.Bahçe'yi nasıl yener?

10 Mart 2014, Pazartesi 01:49

Süper Lig'de haftanın kapanışı Trabzon'daki önemli mücadeleyle yapılacak. 

FutbolArena - Spor Toto Süper Lig'in 24. haftasının son maçında Avni Aker Stadı'nda Trabzonspor ile Fenerbahçe kozlarını paylaşacak.

3 Temmuz sürecinden sonra ise bu iki takımın karşılaşmalarında gerginlik, tansiyon maçın önüne geçmeye başladı. Bu tür durumlar genelde konuk takımların işini zorlaştırır. Ama Avni Aker'de tam tersi oluyor. 2010-2011 sezonundan beri Trabzonspor şampiyonluk yarışından uzak kalıyor. Dolayısıyla Fenerbahçe maçları uzun süre beklenen ve tarihi yaklaştıkça gerginliğin arttığı karşılaşmalar oluyor. Tüm şehrin bu maçı beklemesiyle taraftarlar, futbolcular üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Yenilen gollerin ardından da psikolojik anlamda çok büyük düşüşler yaşıyorlar. Trabzonspor taraftarları, Fenerbahçe maçlarında kendi takımlarına destek olmaktan çok rakibe nefretlerini göstermekle ilgileniyorlar. Bunun için onları suçlamak imkansız, içlerine girdikleri psikolojiden bu doğuyor.
Trabzonspor'un Fenerbahçe'yi yenebilmesi için mümkün olduğunca stresten uzak kalması gerekiyor. 2010-2011 sezonunun 2. haftasında Trabzonspor, Sarı Kanarya karşısında çok baskılı ve net bir oyunla kazanmıştı. Ama sonrasındaki her Fenerbahçe maçında baskıdan kendi oyunlarını sergileyemediler. İbrahim Hacıosmanoğlu bu mücadele öncesinde ısrarla gerginliğin artmaması gerektiği yönünde açıklamalar yaparken bir yandan herhalde farkında olmadan tansiyonu yükseltecek sözler söyledi.

Tabii ki Trabzonspor'un son yıllarda birçok konuda istikrar yakalayamamasının da Fenerbahçe karşısında aldıkları mağlubiyetlerde payı büyük. Bu sezon da geçici teknik direktör Hami Mandıralı yönetiminde dağınık bir durumda bu dev karşılaşmaya çıkacaklar.

Trabzonspor-Fenerbahçe maçlarında en önemli faktörün stres olduğunu net şekilde ortaya koyan istatistik ise Cristian'ın golleri. Umarsızlığıyla sarı-lacivertli taraftarların tepkisini çeken Brezilyalı futbolcunun sakinliği bu deplasmanda Fenerbahçe'nin çok işine yarıyordu. Cristian, Avni Aker'deki son 3 maçta 3 gol, 2 asist gibi müthiş bir performans gösterdi. Bu mücadelede cezalı olması önemli bir kayıp.

Öte yandan gerginlikten beslenen futbolcular da var. Fenerbahçe'de Volkan ve Emre Belözoğlu böyle oyuncular. Trabzonspor taraftarlarının hedef noktasında yine onlar olacak. Ama onların geçmiş dönemlerde bu deplasmandaki performanslarına bakıldığı zaman yine stresli ortamda ortalamanın üzerinde bir maç çıkarmaları beklenebilir.

İki takım arasındaki son 9 maçta da Trabzonspor'un galibiyeti yok. Avni Aker'deki son 2 karşılaşmada da Fenerbahçe 3'er gol atarak kazandı. Bordo-mavili ekibin bu seriyi sonlandırabilmesi için baskıdan mümkün olduğunca uzak kalması gerekiyor. Şehirdeki baskının, başkanın ve yöneticilerin açıklamalarının futbolcular üzerindeki gerginliği daha da artırdığının bilincine varılmalı. Ama bu maç öncesinde de aynı sahnelerin yaşandığı göz önüne alındığında Fenerbahçe bir kez daha galibiyete daha yakın taraf görünüyor.

Analiz: Rıdvan AKSU

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!