comScore

Bursaspor Bursaspor

Timsah Arena'nın çiminde kriz! Uzman açıkladı

23 Eylül 2016, Cuma 12:13
Timsah Arena'nın çiminde kriz! Uzman açıkladı

Bursaspor'un stadı Timsah Arena ile ilgili çim uzmanı Muhittin İpek'ten çarpıcı bir yazı geldi.

FutbolArena - Bursaspor'un geçen sezon maçlarını oynamaya başladığı Timsah Arena ile ilgili soru işaretleri dolanmaya devam ediyor.

Bursaspor yönetiminin mevcut bozuklarının
 sebebi olarak eski çim sorumlulularını göstermesinin ardından çim uzmanı Muhittin İpek bir dizi uyarılarda bulundu.

Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde yer alan habere Muhittin İpek'in yazısı şu şekilde:

"Haziran sonu bıraktığımız saha sorunsuzdu kaldı ki kötü bir zemin bıraktık diyelim, 81 gün geçmiş ,biz şirket olarak bu süre zarfında 3 adet saha yaptık. Bunlardan biri de Karacabey Fehmi Gerçeker Stadyumu şu an kusursuz bir zemin ve 3 haftadır maç ve antrenman yapılıyor.Bu süre zarfında zemini düzeltemediler mi?

Özlüce tesislerinde yetiştirilen çim Özlüce toprağında değil buraya serilen özel toprak üzerine ekilip kesildi.

Kimyasal gübrelerin su verilmeyip erimediği yazılmış. Buraya atılan gübreler son teknoloji ile üretilmiş kaplamalı, yavaş salınımlı 2-3 aylık gübrelerdir. Sulamasanız bile çimi yakmaz ayrıca sulanmayan sahada bir günde çimler yanar .
Sahaya 20.06.2016 tarihinde ekilen tohum Bermuda Grass (vermida değil) tipi hibrit stolonlu çeşit Atatürk Stadyumu'nun zeminindeki çeşittir. Bursa bölgesine uygun olup olmadığı söz konusu değil her sonbaharda üzerine ara ekim yapılır.( Kışlık tek çeşit çim ile )
20 Temmuz'da uygun olmayan tarih olduğu söyleniyor o zaman neden ekim yapıldı?
Arena tipi sahaların genel sorunu ışık alamaması sonucu kök gelişimini tamamlayamayan çimlerdir.İspatı ise Teksas tribünü önü olan güney kale önü ve kapalı tribünün( kuzey-güney ) ön tarafıdır.Kalkmalar ve bozulmalar bu bölgededir.

Çözüm, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan suni ışık sistemlerinin belirli bir program çerçevesinde kullanılmasıdır.
Tamam da acaba kullanılıyor mu? Programı doğru mu?

Yaprak ve toprak analizleri yapılıp gübre ve iz element seçimleri bu analiz sonuçlarına göre mi yapılıyor?
Çim biçimi hangi sıklıkla ve ne tür makinelere yapılıyor?
Her 15 günde bir sahaya verti-drain (delme) işlemi uygulanıyor mu?
Yukarıda saydığım işlemlerin yapılması için gerekli makine parkuru mevcut mu?
Hepsi mevcutsa bunları kullanacak  gerekli teknik bilgi ve beceriye sahip personel var mı? Eğitim sertifika durumları nedir?
Şu an sahaya bakan teknik ekip ve DANIŞMANLARININ geçmiş tecrübeleri nedir, imal ettikleri  sahalar nereleridir, bakım yaptıkları sahalar nereleridir?
Ben Atatürk Stadyumu'nun imalatının başında tek sorumluydum. Aynı şekilde Timsah Arena imalatınında başındaki tek  sorumluydum. 35 yıldır çim sahalar üzerine çalışıyorum ve bugüne kadar yaptığım sahalar ortadadır. Bakımını bıraktıktan sonra stada bedelsiz olarak verdiğim bakım makinelerini almaya gittiğimde , böyle devam ederseniz 1 Kasım'da burada maç oynatamazsınız, uyarısında bulunup aynı endişemi sayın Belediye Başkanımız Recep Altepe'ye de ilettim. Suni ışık sistemi kullanılmıyor, stadın zemininin geleceği vahim, dedim.
İyi olursa Allah'tan, kötü olursa bizden mi?"


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!