SMA nedir?
Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık. 3 evrede görülen SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evre. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebiliyor. Bu belirtiler içerisinde yutkunma ve solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar görülüyor.
Klinik olarak farklı tipte ve şiddette dört tip SMA hastalığı belirlenmiştir. Bunların hareket etme becerilerine yada fonksiyonel durumlarına göre özellikleri aşağıdaki gibidir:
SMA Tip 1: Bağımsız oturamazlar baş kontrolü çok zayıftır.
SMA Tip 2: Baş kontrolü vardır. Oturabilirler ancak yatma pozisyonundan oturma pozisyonuna gelemezler.
SMA Tip 3: Ayakta durup yürüyebilirler.
SMA Tip 4: Erişkinlerde görülen tipidir. Kol ve bacaklarda zayıflık vardır. Genel olarak bu hastalar yürüyebilirler.

SMA hastalığı nasıl tedavi edilir?
Maalesef halen SMA hastalığını tam olarak bir yöntem ya da ilaç bulunabilmiş değildir. Son yıllarda umut vaat edici çalışmalar devam etmekle beraber; özellikle hastaların yaşam kalitelerini artırabilmek amacıyla destekleyici tedavi olarak; ortopedik müdahaleler ,fizyoterapi ve solunum tedavisi uygulanmaktadır. Gelişen skolyozu düzeltecek ortopedik gelişmelerle hastanın duruş ve oturuş pozisyonu düzeltilmekle ve solunum işi daha rahat hale getirilmektedir. Gene solunum fizyoterapi ve solunum egzersizleri sayesinde solunum kaslarındaki güçsüzlük bir nebze azaltılmakta ve solunumu rahatlatan pozisyonlar ile yaşam kalitesi düzeltilmeye çalışılmaktadır. Bu hastalar sekresyonlarını yeteri kadar atamamaya bağlı sık akciğer enfeksiyonu geçirme ,kas zafiyetine bağlı solunum yollarına besin kaçırma riski altındadırlar. Az ve sık beslenme ,besinlerin küçük olması ,beslenme esnasında çene ve dik duruş pozisyonu kullanılması ,sekresyonlarını uzaklaştırıcı drenaj ve aspirasyon yöntemleri faydalıdır. Şekil bozukluklarını önlemek amacıyla kişiye özle cihaz (ortez) uygulamaları mümkündür.
Tüm Aktüel Haberleri FutbolArena'da!