comScore

Otizm hastalık mı? Otizmli insanlara karşı nasıl davranılır? Otizm belirtileri neler?

07 Kasım 2019, Perşembe 14:40
Otizm hastalık mı? Otizmli insanlara karşı nasıl davranılır? Otizm belirtileri neler?

Otizmli öğrencilerle ilgili ortaya atılan iddiaların ardından sosyal medyada gündem yaratan konu hakkında Otizm ile ilgili detayları hazırladık. Otizm nedir ve belirtileri nelerdir şeklinde yapılan aramaların yanıtları burada.

Otizm nedir? Otizm belirtileri neler? Otizm hastalık mı gibi soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. FOX TV ekranlarında yayınlanan Mucize Doktor dizisinde de değinilen konuyla ilgili farkındalık yaratma çalışmaları devam ederken bir yandan Aksaray'da Otizmli öğrencilere uygulanan tavırla ilgili iddialar gündem yarattı. Peki Otizm nedir? Otizmi olan çocuklar hasta mı? Otizmli insanlara karşı nasıl davranılması gerekiyor gibi soruların yanıtlarını derledik.
 

Otizm hastalık mı? Otizmli insanlara karşı nasıl davranılmalı?


Aksaray'da yer alan Merkez Mehmetçik Okulu'nda eğitim gören Otizmli öğrencilere karşı skandal bir uygulama yapıldığı iddia edildi. Otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını isteyen bir grup velinin öğrencileri yuhaladığı öne sürüldü. Bu konu sonrası Otizmli bir öğrencinin velisi, uygulanan skandal tavır karşısında isyan etti.

Otizm tanısında en önemli dönem 18 aydır. Erken yaşlarda gözlenebilen otizmin belirtileri şunlardır:
Göz teması kurmama
Konuşmama
Çağrılınca bakmama
Dinlememe
Komutları anlamama
Dikkat problemi
Kısıtlı ve tekrarlayıcı davranışlar, ilgi alanı
İlişki kurma ihtiyacı hissetmeme
 

Otizm nasıl teşhis edilir?


Otizm tanısı genellikle "şüphe" üzerine koyulur. Çocuk gelişimindeki her türlü gecikme dikkate alınmalı ve değerlendirilmelidir. Anne, baba, çocuğun doktoru, aile büyükleri veya çocukla ilişki kuran diğer kişiler erken dönemlerde şüphelenebilir ve bir uzmandan yardım alırlarsa 18 aylıkken tanı koyulabilir. Otizm ile ilgili tanı koyarken yaşanılan en büyük sıkıntılardan birisi; otizmin sadece bir konuşma problemi olduğu düşüncesidir. Fakat özellikle erken yaşlarda iletişim ve etkileşim, konuşma dışı alanlarda daha yoğundur. Göz teması, ismiyle seslenildiğinde bakma, parmakla gösterme gibi becerilerin zayıf olduğu her durumda otizmden şüphelenmek gerekir. Ancak otizmden şüphelenilen durumların hepsi otizm tanısı olmayabilir. Bu yüzden ayırıcı tanılama için uzman değerlendirmesi gereklidir.

(Bilgiler Acıbadem Hastanesi'nden alınmıştır)

MUCİZE DOKTOR FRAGMANI İÇİN TIKLA

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!