comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Oğuz Çetin'den ÇARPICI açıklamalar

16 Mayıs 2014, Cuma 22:25

Fenerbahçe'nin eski kaptanı Oğuz Çetin, Yetkin Etkin ile Ajans Futbol'a konuk oldu.

Dilerseniz Soma ile başlayalım.

Çok üzücü bir olay. Gerçekten ateş düştüğü yeri yakıyor. Çok çok üzüldük ölenler için Allah'tan rahmet kalanlara sabır diliyorum.
Hocam Azerbaycan'da günler nasıl geçiyor?

Uzun dönemli bir anlaşma yaptık ama bu yıl için de hedefler koyduk. Şampiyonluktan uzak kalan takımımız için hedefi kupa olarak belirledik, kupayı alarak Uefa'ya gitme hedefi koyduk. Yani bir yere gelmek orayı organize etmek bir başarı kazanmak kolay olmuyor. Bizim için en sıkıntı veren durum 7+4 sistemi... 4 azeri oyuncunun oynatılma şartı. Bunlardan birisi de U-21 seviyesinde olması lazım. Dolayısıyla istediğimiz hedeflere bu yıl ulaşamadık. Ama Mustafa Hoca çok ciddi bir şekilde gelecek yılın yapılandırmasını başlattı. Gelecek yıl daha da zor olacak çünkü seneye kural 6+5 olacak. Ama doğru yapılanmayla gelecek yıl hem şampiyonluk için hem de kupa için iddialı durumda olacağız.
 
O zaman Mustafa Denizli'nin ayrılacağına dair iddialar gerçeği yansıtmıyor.

Tabii ki. Dün Mustafa Hoca burada bir basın toplantısı yaptı zaten ve kalacağını buradakilere çok net bir şekilde aktardı. Bu tür yerlerde takımın organize edilmesi yapılandırılması çok önemli. Başkanımız ile de beraber doğru adımları atarak Hazar Lankaran'ı geçmiş başarılarına tekrar ulaştırmak istiyoruz.
 
Bu seneki Fenerbahçe'nin şampiyonluğunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle şampiyon olan takımı, camiayı, hocayı, oyuncuları, başkanı herkesi kutlamak gerekir. Çok büyük bir başarı bu. Lige baktığımızda eksik olan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor hatta Bursaspor, Eskişehirspor hepsi birden şampiyonluk yarışı vermedi. Şampiyonluk mücadelesinde bu önemli kulüpler Fenerbahçe'yi fazla zorlayamadı. Fenerbahçe içinde olduğu zor durumu motivasyona çevirerek, takım olarak diğer rakiplerinin önünde kaldı. Fenerbahçe çok üstün bir performans ile ligi şampiyon bitirdi demek mümkün değil ama ortaya koydukları mücadeleye şampiyonluk adına ortaya koydukları inanca saygı duymak lazım. Özellikle şampiyonluğu Galatasaray'a kaptırdıkları takdirde 4. yıldızı taktırma durumu vardı. Şimdi Fenerbahçe'nin de şampiyon olarak şampiyonluk sayısını 19-19'a getirmesi gelecek sene kazananın 4. yıldızı takacak olması önümüzdeki yılın daha zevkli olacağının göstergesi.

Aykut Kocaman'ın kurmuş olduğu bir iskelet vardı. Ersun Yanal ufak değişikliklerle bunu geliştirdi. Teknik olarak baktığınız zaman Ersun Yanal yorumunuz nedir?

Aykut Hoca Fenerbahçe'de çok önemli işler yaptı. Takım iskeletini kurdu, oyun anlayışı oluşturdu. Aykut Hoca devam etseydi çok daha üstün bir performansla 5. yılına devam edebilirdi. Bu ayrılıktan sonra Ersun Hoca'nın gelmesi, takımı ele alması, bu oyun anlayışına kendi anlayışını da ekleyerek bir sezon geçirdi. Ben Ersun Hoca'nın çok yüksek bir performans gösterdiğini söyleyemem ama takımını şampiyonluğa götüren hoca olarak çok başarılıdır. Fenerbahçe'nin bu futbolu önümüzdeki sene için başarılı olur mu olmaz mı bu tartışılır ama çok önemli rakiplerini geride bırakan teknik adamı da tebrik etmek lazım.

Peki yerli hocaların Türkiye'de fazlalaşması bir güzellik değil mi?

Kendini geliştirmiş olan, büyük hedefleri olan, işini ciddi bir şekilde yapan teknik adamların her zaman çalışıyor olması lazım. Dolayısıyla bu konuda kulüplerimizde olan yerli teknik adamlar için son derece memnunum. Bunun da artmasını diliyorum. Fakat burada bir kaç şeye vurgu yapmak gerekiyor. Türk futbolunda çok önemli teknik adamlar var. Bunların başında Mustafa Hocamız, Fatih Hocamız, Şenol Hocamız geliyor. Onların altından gelen çok değerli kendini göstermiş ve genç teknik adamlarımız var. Bu genç ve kendini göstermiş olan teknik adamlarımızı bir seviye üste çıkartma, elit seviyeye getirme uğraşı Türkiye'de yok. Ben kimseye karşı olmamakla birlikte Türkiye'de önemli mevkiler var. Türkiye'de, Türk Futboluna büyük katkılar yapmış, Fatih Hocamız var. Ancak bu hocalara ilaveten bir tane, iki tane, üç tane daha genç hocalara yer açmamız lazım. Önümüzdeki yıllarda Aykut Kocaman gibi, Ertuğrul Sağlam gibi Tolunay Kafkas gibi isimleri daha elit seviyeye taşımak Türkiye'nin görevi olmalı.

Ben bu saydığınız teknik adamlar ile sizin de önemli işler yapabileceğinizi düşünüyorum. Oğuz Çetin kendi ilerleyeşini nasıl görüyor?

Ben kendime bir örnek ortaya koyabilirim. Futbolculuk yaşantım ve teknik adamlık geçmişimle daha farklı yerlerde olmam gerekirdi. Türkiye için ben güzel bir örneğim. Milli Takım görevimden önce kulüpler bazında bir takım çalışmalarım oldu. Milli takımda kariyer planlaması yaptım ve 7 yıl Milli takımda kaldım. 70 kez futbolculuk dönemimde A Milli seviyesinde görev alırken 80 kez de uluslararası müsabakada aktif görev aldım. Yani kariyer planlamamı Milli takım üzerinden yaptım ve çok ciddi çalışmalar yaptım. Ama ülke futbolu buna izin vermiyor. Normalde Dünya futbolunda o kurumsal hafızaya, o kariyere sahip birisinin Milli takımın başına geçiş yapması gerekiyor. Ben benden genç veya benimle yaşıt arkadaşlarımı da sayarken bütün samimiyetim ile saydım. Bana yapılanların başka arkadaşlarımıza yapılmaması ve elit teknik adam sayımızı arttırmamız gerekiyor. Bu konuda da bizim büyüklerimizin, futbol yöneticilerimizin, teknik adamlarımızın daha duyarlı olması gerekiyor. Benim de şu anda yurt dışında bulunma sebebim budur. Bugün Mustafa Hocamızın futbola bakış açısını gördükçe onunla çalıştıkça umutlanıyorum.
Hocam biz vedaları da iyi beceremiyoruz. Sizin vedanız, Aykut Kocaman'ın vedası, en son Alex de Souza'nın vedası çok güzel olmamıştı. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler?

Bu konularda söylenecek çok şey var. Camiaların büyüklüğü o camiada bulunmuş, sahada her türlü hizmeti yapmış o camia ile bütünleşmiş kişilerle vardır camialar. Yani Fenerbahçe Lefter'iü Can Bartu'su, Cemil'i, Rıdvan'ı, Aykut'u ile var. Galatasaray ve Beşiktaş da aynı şekilde. Bu değerler kulübün değer yargılarını ortaya koyar. Camiaya mal olmuş, taraftarla bütünleşmiş kişilerin kulüpten koparılmaması gerekiyor. Bir ayrılık olsa dahi bunun çok güzel olması gerekiyor. Ama maalesef ülkemizde futbol oynayıp kendini geliştirip spor yöneticiliği yapmak isteyen hiç kimseyi kulüplerde göremiyoruz. Ben mesela spor yöneticisi olsam en çok bu konuyla ilgilenirdim. Benim camiama hizmet etmiş kişileri her maç tribünün özel bir bölümünde misafir ederim. Bu tip şeyler Türkiye'de pek önemsenmiyor. Bu da kopukluklar ortaya çıkartıyor. Ama bugün Fenerbahçe dediğiniz zaman akla Can Bartu, Lefter, Rıdvan geliyor. Alex'e gelirsek Fenerbahçe tarihinde çok önemli bir yeri olan, Fenerbahçe taraftarları arasında çok sevilen bir kişinin böylesine ayrılığı bu tip olaylara sebebiyet veriyor. Evet yapılan protestolar haklı değil ama verilen tepki de doğru değil. Oturup düşünmek gerekiyor.

Siz faal futbolcular arasında kendi stilinize benzettiğiniz oyuncu var mı?

Futbolda şimdi fizik güç arttı ama 10 numaralar daha erken düşünen oyuncular. İsim vermeyeyim ama şimdi fizik güç arttı, alanlar daraldı eskiden oynamak daha kolaydı gibi bir algı var. Ben çok açıkça söyleyeyim şimdiki oyuncu profili fazla oyunu düşünmüyor. Fizik ve mücadeleyi düşünüyorlar ve inanın bana ben ve benim gibi oyuncular bu oyuncu gruplarının arasında daha rahat oynardı. Yaratıcı oyuncuların her zaman futbolun içinde yer alması gerekiyor. Buna yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. Eskiden daha kolaydı diye bir şeye ben katılmıyorum. Şimdi fizik olarak daha iyi oyuncuların yaratıcı olması onları 1-2 gömlek üste çıkartıyor. 

Peki siz bir teknik direktör olarak kendi takımınızda 10 numara ister misiniz?

Tabii ki. Benim oyun anlayışım bunun üzerine yani oynamak üzerine zaten. Tamam alan daraltma, markaj bunların hepsi önemli ama bir o kadar da top bendeyken ne yaptığım da önemli. 10 numarasız bir takım düşünemiyorum yani.

Boluspor'da da çalıştınız hocam. Boluspor'da bir oyuncu var herkesin üzerine yoğunlaştığı bir oyuncu. Emre Kılınç... Siz Emre ile de çalıştınız hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Benim çok üzün süre çalışma imkanım olmadı. Bulunduğum süre içerisinde de hep hedefe yönelik çalışmalarımız oldu. O yüzde özel antrenmanlara giremedim. Emre çok yetenekli bir oyuncu ancak çok özel çalışmalar yapması gerekiyor. Eğer çalışırsa istenilenen yerlere gelebilir çok yetenekli bir oyuncu.

Oyun stili  Emre Çolak'a benziyor mu?

Emre Çolak oyunu oynamayı daha iyi biliyor. Emre Kılınç'ın da çalışması gerekiyor.

Yetkin Etkin (Lig Radyo)

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!