comScore

Müşahidin görevleri nelerdir? Müşahit nasıl olunur? Müşahit kimdir? (24 Haziran 2018 Pazar)

24 Haziran 2018, Pazar 09:45
Müşahidin görevleri nelerdir? Müşahit nasıl olunur? Müşahit kimdir? (24 Haziran 2018 Pazar)

24 Haziran 2018 Pazar seçim gününde göre yapacak olan Müşahit kimdir? Müşahit nedir? Müşahit ne iş yapar? Müşahit'in görevleri neler? Nasıl müşahit olunur? Müşahit hakkında bilmeniz gerekenler haberimizde. 

FutbolArena - 24 Haziran seçim günü tüm Türkiye'de büyük bir heyecan yaşanıyor. Türkiye'nin gündemini oluşturan seçim öncesi vatandaşlar seçimlerde müşahit olarak görev yapacakları araştırmaya başladı. Peki Müşahit kimdir? Müşahit ne demek? Müşahit ne işe yarar? Seçimde Müşahit'in görevleri nelerdir? Müşahit hakkında bilgi almak isteyenler için seçim günü Müşahit'in görevlerine dair tüm bilgileri haberimizde derledik. Yine aynı zamanda Müşahit nasıl olunur ve Müşahit olmak isteyenler için Müşahit'e dair tüm gelişmeler haberimizde. 
 

Müşahit kimdir? 


Sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “müşahit” veya “gözlemci” denir. 
 

Müşahit ne iş yapar?


Müşahitler seçim sürecinin başından itibaren tüm işlemleri takip eder, denetler, tutanağa geçirir ve gerektiği yerlerde itiraz eder. Oldukça zor ve meşakkatli bir iştir. Seçim günü oy verme işlemi başlamadan önce sandık başında olmanız ve oy verme işlemi bittikten sonra da sayım için beklemeniz gerekmektedir.


 

Müşahit görevleri hakları neler?


Her müşahit, müşahit kartıyla erken saatlerden itibaren binaya girme hakkına sahiptir. Görevliye müşahit kartınızı gösterin. İçeri alınmıyorsanız avukatlardan veya bina sorumlularından destek alın. Bunun yasal hakkınız olduğunu unutmayın.
-Sınıf içinde bulunmak yasal hakkınız. Herhangi bir sorun çıktığında sandık başkanına müşahit kartınızı gösterin ve haklarınızı hatırlatın.
-Müşahitler oyların sayımı ve dökümü esnasında sandığı gözlemleme gerektiğinde düzeltme hakkına sahiptir.
-Sayım bittikten sonra itiraz olması halinde oylar tekrar sayılır. İkinci sonuçlar ilkiyle aynı değilde üçüncü defa tek bir kişi tarafından yapılır.
-Sonuçlar belirlendikten sonra ıslak imzalı tutanak almak müşahidin yasal hakkıdır. Müşahide verilecek tutanağın tüm sandık kurulu üyelerince imzalanmış ve diğer tutanaklarla aynı şekilde doldurulmuş olması gerekmektedir.
-Müşahitler; tutanaklar, oy pusulaları, zarflar ve diğer araç gereçler bir torbaya konulup İlçe Seçim Kurulu'na götürülmek üzere mühürlendiğinde sandık kurulunda 3 kişi ile birlikte araçta yer varsa İlçe Seçim Kurulu'na kadar gidebilir ve torbayı gözlemleyebilirler. Eğer araçta yer yoksa kendi araçlarıyla taşınmasını sağlayabilirler.
SEÇİM MESAJLARI İÇİN TIKLAYIN>>>

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!