comScore

Murat Fevzi Tanırlı yazdı; "Finalin işareti Nijerya - Arjantin"

27 Haziran 2018, Çarşamba 10:50
Murat Fevzi Tanırlı yazdı;

Dünya Kupası'nda büyük heyecan devam ederken D Grubu'nda Nijerya ile Arjantin karşı karşıya geldi. Arjantin, Nijerya'yı 2-1 mağlup ederek adını bir üst tura yazdırırken Murat Fevzi Tanırlı, karşılaşmanın hikayesini çıkarttı.

FutbolArena - Dünya Kupası'nda büyük heyecan devam ederken tartışılan takımlardan Arjantin, Nijerya'yı 2-1 yenerek zor da olsa son 16 turuna çıkmayı başardı. Murat Fevzi Tanırlı da maçın hikayesini kaleme aldı.

FİNALİN İŞARETİ NİJERYA-ARJANTİN!
 
MAÇIN HİKAYESİ
 “Nerden baksan tutarsızlık,
Nerden baksan ahmakça!
Nere gitsem çaresi yok,
Nere gitsem çaresi yok yanmışım...”
Ahmet Kaya'nın sözleri Arjantin'i yine yine yeniden anlatıyor.
İzlanda ile 1-1 biten maç sonrasında sizlere “LaLiga'da Görüşürüz Messi!” başlığıyla uğurlama hazırlığına girişmiştim…
Hırvatistan'a 3-0 yenildikleri maç sonrasında “Ne Yapsan Olmuyor Gözüm!” diye seslenmiştim…



***
Skoru Nijreya adına 1-1'e getiren penaltı sonrasında da “Aerolineas Argentinas hayırlı yolculuklar diler” başlığına hazırlanıyordum ki her yönüyle kapkara giden tabloyu, siyahi oyunculardan oluşan bir takım bembeyaz hale çevirdi. Önce İzlanda'yı 2-0 yendiler ve son maçlara girerken Arjantin'e umut ışığı oldular. Dün de kaybedip, 3 puanı Messi ve arkadaşlarına teslim edince tablo birdenbire bembeyaza döndü.
Bembeyaza dönen sadece skor tabelası!
Arjantin ne oynadı, ne oynamak istiyor ve ne vadediyor? Anlayan varsa beri gelsin. Messi'nin zarafet sembolü golü, Messi'nin serbest vuruşu ve Higuain'in yarım pozisyonu dışında ilk 45'te maç kayıtlarına geçecek bir enstantane yok. İkinci yarıda da Mascherano gibi bir tecrübenin anlamsızca yarattığı penaltı ile 1-1'e gelen maçın devamında savruk ve ne yaptığını bilmeden, gelişigüzel ataklarla rakip kaleyi yalandan yokluyor gözüken bir takım. Ve sadece Rojo'nun golü koca 45 dakikada!
***
Kazanmak zorunda olan bir takımın, Higuain-Agüero-Messi (ve Sampaoli tarafından hiç düşünülmeyen Dybala) gibi forvetlere sahipken net pozisyona girememesi nasıl izah edilebilir? Kadronun uyumsuz oluşu ve forvet hattındaki şaşaalı isimlerin gerisinde kalanların “tartışılır” seviyede olmalarıyla açıklanabilir. Ya yaşlanmış, ya gerçekten Arjantin'in büyük isminin çok gerisinde kalan, ya durum itibariyle çok formsuz, ya da Sampaoli'nin bitmek bilmeyen yanlışlıkları ile de açıklanabilir. İlk 11'inin yaş ortalaması(30) ile Dünya Kupası tarihinin en yaşlısı olduğuyla da açıklamak isteyenler çıkabilir. Bunların hepsinden öte bir tane futbolcunun yüzünde “pozitiflik” yok, enerji yok, hırs emaresi yok. Nerden baksan tutarsızlık!
***
Gün kurtuldu, bu futbolla Dünya Kupası kurtulur mu, hatta gelecek kurtulur mu sorusunun cevabı çok aşikar değil mi!  DiMaria'nın belki de maç öncesi dediği gibi: “Bu maçı kaybedersek bizim jenerasyonun sonu olur”. Maçı kazandınız sevgili DiMaria ama siz zaten ölmüşsünüz, ağlayanınız ise yok değil, tam tersi “çok”.
***
MAÇIN FOTOĞRAFI


 
***
MAÇIN ADAMI:
ROJO: Her ülkenin, her kulübün “1” tanesine bile sahip olmak için dünyaları vereceği forvet hattındaki isimlerin yapamadığını, milli forması için maçın son anlarında gol arayarak, bir golcü vuruşu yaparak başarmış olması takdire şayan. Turu getiren adam oldu. Alkışı da elbette o hak edecekti. FIFA resmi sayfasının klasikleşmiş Messi seçimini anlamak zor. En iyi golü seçmiyoruz ey FIFA, maçın adamını, maça damga buran ismi seçiyoruz.
***
MAÇIN GOLÜ
MESSI: “Messi, Messi bu adam neyin nesi!” O nasıl bir “çift stop”. Uzun pasla gelen topu iki hamleli ayak hareketiyle ve “iki yumuşatıcıyla” önüne indirmek ve sonra direkt köşeye, elin ulaşamayacağı imkansız yere bırakmak. Harika gol.



***
MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (FIFA resmi internet sayfası ve OPTA)
- Lionel Messi, turnuva tarihinde 10'lu, 20'li ve 30'lu yaşlarında gol atan ilk oyuncu oldu.
-Lionel Messi, Diego Maradona'yı (105) geride bırakarak 1966'dan bu yana Dünya Kupası'nda en fazla çalım atan oyuncu oldu (107).
-Marcos Rojo, Dünya Kupası'nda attığı iki golünü de Nijerya'ya karşı kaydetti.
-Lionel Messi, 662 dakikanın ardından Dünya Kupası'nda gol atmayı başardı. Messi'nin Dünya Kupası'ndaki son golü de 2014'te Nijerya'ya karşı gelmişti.
-Lionel Messi, 2018 Dünya Kupası'nda atılan 100. golün sahibi oldu.
-Franco Armani, Arjantin formasıyla Dünya Kupası'nda maça çıkan 17. kaleci oldu. Turnuvadaki hiçbir takım bu kadar fazla farklı kaleciyle sahaya çıkmadı.
-Arjantin'in Nijerya karşısında sahaya sürdüğü ilk 11 (30 yıl 189 gün), takım tarihinin bir Dünya Kupası maçındaki en yaşlı ilk 11'i oldu.
-Şutlar: Arjantin (9/4)-Nijerya (8/4)
-Fauller: Arjantin (20)-Nijerya (15)
-Kornerler: Arjantin (3)-Nijerya (5)
-Ofsayt: Sadece Nijerya (2)
-Sarı kartlar: Arjantin (3)-Nijerya (2)
-Topla oynama: Arjantin (%65)-Nijerya (%35)
-Topun oyunda kaldığı süre: 52 dakika.
***
HAKEM
Ve bizim milli takım! Cüneyt Çakır önderliğinde Bahattin Duran ve Tarık Ongun… Yardımcı hakemlerimizi zorlayacak bir pozisyon yaşanmadı, sadee 2 ofsayt bayrağı kalktı ama kritik kararlar açısından Cüneyt Çakır fevkalade başarılı maç çıkardı. Mascherano'nun sebep olduğu penaltı ve sarı kart doğru. Penaltı beklentisi olan pozisyonlardaki “devam” kararları da doğru. Nijerya'nın penaltı beklediği ve Arjantin'li oyuncunun kafasından sekip eline gelen top pozisyonunda, VAR ile nihai kontrol sonrası “kararından vazgeçmemesi” de yine gecenin güzel hareketlerindendi. S.Arabistan-Mısır maçında VAR'ın uyarısıyla izleyip kararından vazgeçmeyen Wilmar Roldan gibi o da maç esnasında anlık verdiği kararı izleyip tescillemiş oldu.
***



Gruptan hangi takımın çıkacağını belirleyen kritik maçta oyuncuların gerginliğini de iyi dizginledi. Maçın kontrolünü sürekli elinde tuttu. “O kadar kusur kadı kızında da olur” diyebileceğim tek eleştiri sadece Cüneyt Çakır'a değil, Kuipers dahil tüm ekibe. Mascherano'nun uzun dakikalar kanayan yüzüne hiç müdahale edilmemesi şaşırtıcıydı.
***
İkinci adımı da geçti Cüneyt Çakır ve şimdi şafak 2! Gurur gecelerimizdendi dün yine. Brezilya'da 2014'te düzenlenen Dünya Kupası'nda finali İtalyan hakem Nicola Rizzoli yönetmişti. Rizzoli 2 grup maçının ardından çeyrek finalde Arjantin-Belçika ve finalde de Almanya-Arjantin'i yönetmişti.
Ama daha ilginci neydi biliyor musunuz? Rizzoli'nin gruplarda yönettiği son 90 dakika, Çakır'ın da dün akşam olduğu gibi Nijerya-Arjantin(2-3) müsabakasıydı!
Öyleyse önce çeyrek finalde, ardından da 15 Temmuz 2018'de Moskova'da finalde görüşmek üzere! Yolunuz açık olsun!
***
MAÇIN KALİTE NOTU: 4 (Sahada Arjantin takımını forması ve uzaylısı Messi dışında en iyi temsil eden sadece müthiş seyircisiydi. Futbol diye bir şey yoktu. Hatta Nijerya açısından daha olumlu cümleler kurmak mümkün. Gruptan kimin çıkacağına dair 90 dakika heyecan ve merak duyduk ama futbol adına bu seviyede bir maç için utanç gecesi diyebiliriz.)
***
SEYİRCİ SAYISI: 64.468 – Saint Petersburg Stadyumu (Saint Petersburg)
***
SON SÖZ: Arjantin, tam anlamıyla ite kaka ve umut vermeden gruptan çıktı. 2. turda rakip, yine kendisi gibi beklenenin çok altında performans sergileyen Fransa! Hele Danimarka ile son maçı tam bir işkenceydi bizler için. “Beraberliğin iki takıma da yettiğinin” maçın başından itibaren 7 düvele ilan edildiği 90 dakikaydı. Tesellimiz mi? Fransa-Nijerya eşleşmesi yerine Fransa-Arjantin gibi ismi büyük olması! Züğürt tesellimizin ikinci halkası tribünlerin çok güzel olacağı. Futbol kalitesi beklentimiz mi? 10 üzerinden 6 olursa göbek atacak seviyede!
 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!