comScore

Manchester City Manchester City

'Sözleşmeler tek taraflı uzatılamaz'

27 Nisan 2020, Pazartesi 16:54
'Sözleşmeler tek taraflı uzatılamaz'

Gazeteci Alp Ulagay, UEFA Tahkim Kurulu Üyesi Dr. Despina Mavromati ile FutbolArena için röportaj gerçekleştirdi.

FutbolArena - Dr. Despina Mavromati, Avrupa'nın önde gelen spor hukukçularından biri. Daha önce Spor Tahkim Mahkemesi'nde hukuk müşavirliği yapan Mavromati halen UEFA Tahkim Kurulu üyesi. Dr. Mavromati ile FIFA'nın iki hafta önce futboldaki transferlerle ilgili yayınladığı kılavuzu ve koronavirüsün Avrupa futboluna ortaya çıkardığı potansiyel sorunları konuştuk.

FIFA KILAVUZUNUN AMACI YOL GÖSTERMEK
Bence transfer dönemi ve tesciller ile ilgili FIFA'nın başka seçeneği yoktu ve böyle bir kılavuz yayınlamak akıllıca bir karardı. Bu belgenin, adının kılavuz olmasından da anlayacağımız gibi, bağlayıcı bir etkisi yoktur ve FIFA bu sınırlamanın farkındadır. Kılavuzun amacı ulusal federasyonlara yol göstermektir. Açıkçası, ulusal federasyonlar kendi ülkelerindeki iş kanunlarına uymak zorundadır, ancak yine de bu federasyonlara yol göstermek önemli olabilir. Bu bakımdan, federasyonlar açısından hoş karşılanacak bir girişimdir.

FIFA'nın bu kılavuzu bağlayıcı değildir: Demek istediğim şu ki, yasalar veya yönetmelikler karşısında bunu sadece bir “rehber” olarak nitelendirebiliriz. Dolayısıyla üyeler ülkeler üzerinde bağlayıcı olmaları amaçlanmamıştır. Ve FIFA, bu kuralları üye federasyonlara dayatamayacağını biliyor çünkü her ülkede iş hukuku farklı olabilir.

SÖZLEŞMELER TEK TARAFLI UZATILAMAZ

Bir şeyi netleştirmemiz lazım: Bir futbolcu ve kulüp arasındaki kontrat bir iş sözleşmesidir. Futbolcu ve kulüp bu akitteki iki taraftır. Dolayısıyla hiç kimse bir iş sözleşmesini tek taraflı olarak uzatamaz. Çoğu ülkedeki hukuk sistemine göre, dediğim gibi, FIFA'nın kendi kılavuzunda kabul ettiği tarafların özerkliği nedeniyle, bir iş sözleşmenin bağlayıcılığı vardır. Ve belirli sözleşme, bir bitiş tarihi varsa ancak bu tarihte sona erer. Bu bizi başka bir konuya getiriyor, yani bir futbolcu, sözleşmesinin sona ermesi üzerine bir kulüpte kalmaya zorlanamaz, bu da ilgili tüm taraflar arasında müzakerelerin yapılmasını teşvik edecektir. Zaten bu da FIFA kılavuzunun ana amacıdır. Kılavuzun birçok bölümünde niyetlerinin dostane bir çözüm bulmak için müzakereleri teşvik etmek olduğunu söylüyorlar. Liglerle ilgili olarak şunu ekleyebiliriz, bir ligin ya da federasyonun en fazla yapabileceği sezonun süresini belirlemektir. Ancak tarafları, tek taraflı olarak bir sözleşmeyi feshetmeye zorlayamaz.

TÜM TARAFLARIN İYİ NİYET GÖSTERMESİ ŞART

Eski sözleşmenin sona ermesinden hemen sonra yeni bir sözleşme başlarsa ne olur? Bu daha da karmaşık bir durum, çünkü bu halde tüm tarafların onayına ve anlaşmasına ihtiyacınız olacaktır: Yani eski sözleşmenin sahibi kulübe, yeni kulübe ve futbolcuya. Hepsinin, önceki sözleşmenin uzatılması için yeni sözleşmenin tarihini ertelemeyi veya devretmeyi veya ertelemeyi kabul etmeleri gerekir. FIFA'nın Kılavuz ilkeleri bu konuda biraz yol gösteriyor. Mevcut sezondaki maçların bitirilmesi için eski kulübe öncelik verdiklerini söylüyorlar. Ama yine, dediğim gibi bu bir kılavuzdur. Eğer bir vaka davalık olursa bir mahkeme, FIFA tahkimi, ulusal spor mahkemeleri veya CAS için bir kriter olabilir. Ancak bağlayıcı bir özelliği yoktur.

Bir sözleşme, sözleşmedir. Dolayısıyla, çoğu yargı sistemine göre, bir sözleşme sadece süresi boyunca bağlayıcıdır. Sona erdiğinde, futbolcular ayrılmakta serbesttir. Yine de FIFA kılavuzunun dediği gibi, müzakere edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla, söz konusu tüm tarafların iyi niyet göstermesi gerekir, benim için bu birincil kriterdir. Oyuncu ya da kulüp olsun müvekillerime bu konuda tavsiyede bulunurken, yapmaları gereken ilk şeyin karşı tarafla konuşmak olduğunu söylüyorum. Çünkü vaka daha sonra mahkemeye giderse, iyi niyetinizi göstermiş olmanız gerekir. Bazı oyuncular

KULÜPLER VE OYUNCULAR MÜZAKERE ETMELİ

Sona eren sözleşmeler konusunda her kulübe veya her oyuncuya kesinlikle müzakere etmelerini öneririm. Özellikle bir kulüp için yapılacak ilk ve en önemli şey oyuncularla müzakere etmektir. Aksi takdirde, herhangi bir açıklama yapmadan, herhangi bir yorum yapmadan, tek taraflı olarak maaş veya ücret indirimi uygulamak sözleşme şartlarına aykırı olarak değerlendirilebilir. Daha sonra dava açıldığında, ki büyük olasılıkla böyle olacak, eğer kulüp açıklama yapmadan herhangi bir sebeple oyunculara ödeme yapmayı reddetmişse, dostane bir çözüm bulmak için müzakere etmeye çalışmadıysa mahkemede bu durum aleyhine kullanılabilir.

Her sözleşme için her oyuncuyla ayrı ayrı müzakere yapılmalıdır. Bu durumda genel ifadeler vermek kolay, ancak her vaka kendi şartlarına göre değerlendirilir. Özel maddeleri, kulübün özel durumunu, oyuncunun durumunu ve en önemlisi de sözleşme şartlarını dikkate almanız lazım. FIFA kılavuzu dikkate alınması gereken bazı kriterler veriyor. Yani kulübün durumu, oyuncunun durumu, borçlu olunan maaş miktarı, haklılığı ispatlayan bir gerekçe olup olmaması gibi…

FIFA VE CAS'TA ÇOK SAYIDA DAVA OLACAK

Elbette, sadece futbolda değil, çalışan ve işveren arasında sözleşmelerin yapıldığı diğer takım sporlarında da çok sayıda vaka olacak. Çoğu işverenin maaşları ödemekte çok zorlandığı bir dönemdeyiz. Bu, sadece futbola özgü bir durum değil. Şimdi futbol sezonu, transfer dönemi gibi kendine özgü başlıklarla birlikte futboldaki iş hukukunun çok özel bir durumu var. Sanırım FIFA'ya, CAS'a ve hatta ulusal spor mahkemelerine giden birçok dava olacak. FIFA, ulusal düzeyde uyuşmazlıkları önlemek için ulusal federasyonlara bu kılavuzu gönderdi, ancak anlaşmazlıklar olması kaçınılmaz görünüyor.

Röportaj: Alp ULAGAY

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!