comScore

'Liglerin yarıda kalması dünyanın sonu değil'

24 Nisan 2020, Cuma 15:16
'Liglerin yarıda kalması dünyanın sonu değil'

Gazeteci Alp Ulagay, Hollanda ekibi Fortuna Sittard Kulübü'nün Başkanı Işıtan Gün ile FutbolArena için röportaj gerçekleştirdi.

FutbolArena - Hollanda hükümeti 1 Eylül'e kadar tüm sportif müsabakaları erteleyince futbol liginin de tamamlanma ihtimali kalmadı. Kısacası Hollanda Ligi'nde 2019-20 sezonu tamamlanmayacak. Bunun ülke futboluna etkilerini Fortuna Sittard Kulübü Başkanı Işıtan Gün ile konuştuk. Işıtan Gün, daha mart ayı başında sezonun yarıda kalacağını öngörmüş ve bu konuda Hollanda Futbol Federasyonu'nu da uyarmıştı.

6 MART'TA SEZON BİTTİ DEDİM
Açıkçası ilk başta Hollanda'da çok fazla bir önemsenmedi koronavirüs. Hatta bizim 13 Mart'ta maçımız vardı ve maçlar bir gün önce 12 Mart'ta iptal edildi. Bir hafta önce tabii yavaş yavaş İtalya'da, Fransa'da hadiseler çıkmaya başlamıştı. 6 Mart'ta son maçımızı içeride PEC Zwolle ile yaptık, 1-1 bitti. Ben kendi adıma kulüpteki arkadaşlara şunu dedim içerideki son maçtan sonra: Bana göre sezonun son maçı bu. Gerçekten de öyle oldu. Devam edecek dediler ama eninde sonunda dediğim oldu. Ben demiştim demek istemiyorum ama işin nereye gideceği belliydi bana göre.

KULÜPLER DE SEZONA DEVAM ETMEK İSTEMEDİ

Sezonun bitmesi yönünde bana göre çok anlamsız bir baskı oldu. Hatta ben bir makale yazdım nisan başında ve sezonun direkt bitirilmesi gerektiğini söyledim. Bana da federasyondan ''Lütfen bireysel açıklamalar yapmayalım. İşte hep birlikte hareket edelim'' diye tepki geldi. Fakat hemen ertesi gün Ajax'ın Futbol Direktörü Mark Overmars bir açıklama yapıp sezonun bitirilmesi gerektiğini söyledi. İlginç bir durum. Çünkü Ajax şu anda averaj farkıyla lider, ikinci sırada AZ Alkmaar var. Ama AZ de yarım saat sonra buna destek verdi. PSV destek verdi. Yani burada kulüpler sportif rekabet dışında işin gerçeklerine yönelik bir tavır takındı. 18 kulübün zannediyorum 12-13'ü sezonun hemen bitmesi taraftarıydı.

BELEDİYELER YAZ MAÇLARINA KARŞI

Ayrıca oyuncu sendikaları bir açıklama yaptı ve yüzde 100 sağlık garantisi verilmeden maçlara çıkmayacaklarını söylediler. Ayrıca sendika şu açıklamayı yaptı: “Çocuğumuza doğum günü partisi düzenleyemezken niye çıkıp futbol oynayalım?” Yani işin biraz daha insani boyutu da var açıkcası. Sadece bu kadar değil: Biliyorsunuz Hollanda'da maç oynatma iznini veren nihai kurum olan belediyelerden açıklamalar geldi. “Yaz boyunca seyircisiz de olsa hiçbir şekilde maç oynanmasına izin vermeyeceğiz” dediler. Federasyon buna rağmen sezonu UEFA baskı yapıyor gibi gerekçeler öne sürerek oynatmaya çalıştı. Ama neticede salı günü hükümet bir karar alarak 1 Eylül'e kadar seyircisiz de olsa her türlü spor müsabakasını yasakladığını söyledi. Aynı akşam federasyon bir açıklama yaptı ve artık sezonun bitmesini talep etmediklerini kamuoyuyla paylaştılar.

FEDERASYON HER GÜN BİLGİLENDİRME YAPIYOR

Hollanda Futbol Federasyonu, koordinasyonu çok iyi sağladı. Hâlâ da her gün saat 4'te, makul bir saatte bütün kulüpler hem 1. Lig hem 2. lig yöneticileri ve federasyon arasında bir konferans görüşmesi düzenleniyor. Kulüplere özel sorunlar neler? Mevcut durum ne? UEFA ne durumda? Bunlar tartışılıyor. Bugün yani 24 Nisan'da bir toplantı daha yapıp mevcut sezonun sonuçlarını görüşeceğiz.

AJAX ŞAMPİYONLUĞU KABUL ETMEYEBİLİR

Şimdi sezonun tesciliyle ilgili üç senaryo üzerinde duruluyor. Birincisi bu sezonu hiç oynanmamış sayıp önümüzdeki sezon hem 1. Lig hem de 2. ligin aynı kulüplerle tekrar başlaması. Bana göre hukuki açıdan en az komplike çözüm. İkinci senaryo ise mevcut sıralamayı göz önüne almak. Burada iki takım düşecek. 2. ligden en üstteki iki takımı çıkacak. Ajax şampiyon ilan edilecek ve Şampiyonlar Ligi'ne gidecek ama averajla. Fakat ben Ajax'ın böyle bir şampiyonluğu kabul edeceğini zannetmiyorum açıkçası. Üçüncü senaryo ise düşme olmaması, Avrupa'ya bu şu anki sıralamaya göre gidilmesi ama Avrupa gelirlerinin paylaşılması ki kimse mağdur olmasın. 2. ligden de en üstteki iki takımın çıkması ve 1. Lig'in seneye 18 yerine 20 takımla seneye mahsus olarak oynanması. En az tartışma bu senaryoda çıkarı gibi görünüyor.

UEFA'NIN ULUSAL LİGLERE MÜDAHALE HAKKI YOK

Bence her ülke kendi çözümünü kendi bulmalı. İlk başta biliyorsunuz Belçika sezonu durdurdu. Burada UEFA çok tehditvari bir açıklama yaptı. Bana UEFA tarihine geçecek derecede yanlış bir açıklamaydı. Aslında UEFA nedir? Federasyonların üzerinde bir çatı kuruluş. Turnuva düzenlemek ve kendi turnuvalarına gelecek takımların lisans kriterlerine belirlemekten sorumlu. Şimdi Belçika sezonu iptal etmiş ve işte X takım geliyor, Y takım geliyor dediğinde o lisans kriterlerini yerine getiriyorsa UEFA'nın buna bir müdahale hakkı hukuken de, etik olarak da yok. Ben o tehdidi çok yanlış buldum. Zaten dikkat ettiyseniz iki gün önce de biraz geri çektiler. Niye bitirilmesi gerekiyor sezonun? Hayır, sezon bitmezse dünyanın sonu değil. Bu sezonu kurtaracağız diye önümüzdeki sezonu da heba etmenin hiçbir mantığı yok. 

AYRILAN OYUNCUMUZU TEMMUZDA OYNATAMAYIZ

Biliyorsunuz FIFA da bu oyuncu sözleşmeleriyle ilgili tavsiyeler seti yayınladı. Basında ''FIFA karar aldı. Sözleşmeler otomatikman uzadı'' diye haberler çıktı. Bunların hukuken hiçbir geçerliliği yok. 30 Haziran'da sözleşmesi biten bir oyuncuya senin sözleşmem eylül oldu diyemezsiniz. Şimdi örnek vereyim: Bizim çok değerli bir oyuncumuz sezon sonu serbest kalıyordu. Başka bir kulüple de sözleşme imzaladı. Diyelim ki temmuz ve ağustosta sekiz maç daha oynayacağız. Ben bu adama ''kardeşim 8 maç daha oynayacaksın'' dediğimde adamın oynamama hakkı var. O riske girer mi? İki ay evinde oturur, yeni sezona yeni kulübüyle başlar. 

YENİ SEZON BÜTÇEMİZ YÜZDE 30 DAHA AZ OLACAK

Yıllık bütün bütçemiz 8 milyon Euro. Yarıda kalan sezon çok ciddi bir zarar sebep oldu bizim için. Çünkü içeride kalan maçlarımız Ajax, PSV, AZ ve Utrecht'ti. Dördü de tamamen dolacak maçlar. Yani sadece seyirci ve hasılat kaybımız en az 750 bin-1 milyon Euro gibi ciddi bir rakam. Yaklaşık bir aydır yeni sezon bütçesi üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki sezon belki seyircisiz başlayabilir ama normal bir sezon olacağını ümit ediyorum. Biz toplam kayıp olarak yüzde 30 seviyesinde gelir kaybı öngörerek yeni sezon bütçemizi hazırlıyoruz. Bu sene çok daha konservatif bir şekilde bütçe hazırlıyoruz.

HOLLANDA FUTBOLUNUN ZARARI 75 MİLYON EURO OLUR

Hollanda'da çok kendine has bir TV yayın sözleşmesi var. 2012'de yapılmış ve 12 yıllık, eşi benzeri görülmemiş bir süre için yapılmış bir sözleşme. 2023-2024 döneminde yenilenecek. Hollanda futbolu için söylüyorum bunu. İlk 5 ülke var Avrupa futbolunda. İkinci grupta ise Türkiye, Belçika, Rusya ve Hollanda var. Biz hep küçük olmaktan şikayet ediyorduk. Tarihte ilk defa şu krizle küçük olmanın dezavantajlı olmadığı bir durum yaşadık. Bilakis avantajlı olduğumuz bir durum. Bu işin Hollanda futboluna vereceği toplam zarar maksimum 75 milyon Euro'dur. Bu da Hollanda gibi zengin bir ülke için rahatlıkla absorbe edilebilecek bir rakam.

PREMIER LEAGUE'IN PEŞİNE TAKILMAYALIM

Şimdi Premier Lig milyarlarca artıdayken bize faydası var mı? Yok. Bir milyar zarar edeceğiz diye bizi niye aynı sorun içine çekmeye çalışıyorlar? Buna karşı duralım dedim. Hiçbir mantığı yok. Burada UEFA'nın sorunu çok net aslında. Davalar açılmasın, yayıncılar mali olarak zorda kalmasın. Bildiğim kadarıyla İngiltere'de sezon bitmezse 1 milyar 250 milyon Euro gibi bir kayıptan bahsediliyor. Bu rakam La Liga'da 1 milyar, Almanya'da 750 milyon euro. Büyük liglerdeki parasal sorun sebebiyle liglere devam etme mecburiyeti varmış gibi bir algı oluşturuluyor. Hiç böyle bir mecburiyet yok. Sezon gayet güzel böyle bitirilir, önümüzdeki sezona da normal şekilde başlanır. 

OYUNCU ÜCRETLERİNDE NORMALLEŞME OLABİLİR

Bence hem transfer bonservis bedellerinde hem de oyuncu ücretlerinde ciddi bir düşüş olacak. Ama bunu da ne kadar bir düzeltme, ne kadar bir normale dönme olarak yorumlanmalı o da ayrı bir konu. Yani bir oyuncu İngiltere'de haftada 350 bin Sterlin kazanmalı mı? Bu da bir tartışma konusu. Ben de bu sektörün içinde bir kişiyim. Tamam bu bir arz talep meselesi ama bazen balonlar çok uzun sürebiliyor. Ben balondu demek istemiyorum ama Avrupa futboluna bakarsanız son 15 yıldaki büyüme oranı ortalama yıllık yüzde 11. Bunun başka hiçbir sektörde örneği yok. Bir düzeltme yaşanması zaten kaçınılmaz. Belki bir normalleşme olacak. 

YENİ SEZONA EYLÜLDE BAŞLAYABİLİRİZ

Bizim teknik direktörlerle konuştum, nasıl bir planlama yapıyorsunuz diye. Muhtemelen temmuz sonu veya ağustos başı takımı toplama planı var. Biliyorsunuz normalde sezon öncesi ideal olarak en az altı haftalık bir hazırlık dönemi tercih ediliyor. Yani temmuz ortasıyla ağustos başı arasında takımlar toplanıp idmanlara başlanabilir. Bence eylül başında da ligler başlayabilir diye düşünüyorum.

Röportaj: Alp ULAGAY

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!