comScore

Laiklik nedir? Laiklik ne anlama gelir? Laiklik amacı nedir?

16 Haziran 2018, Cumartesi 17:51
Laiklik nedir? Laiklik ne anlama gelir? Laiklik amacı nedir?

Laiklik nedir sorusu son günlerde sıkça sorulan soruların başında geliyor. Laiklik ne anlama geliyor? Laiklik amacı nedir? Laiklik niye çıkarıldı? Laiklik sonrası Türkiye'de neler değişti? Laiklik sistemiyle alakalı insanların merak ettiği konuları yanıtlıyoruz.

Laiklik nedir sorusunun yanıtını haberimizde bulabileceksiniz. Laiklik nedir, ne anlama gelir? Laiklik neden çıkarıldı? Laiklik ne zaman çıktı? Laiklik amacı nedir? Laiklik sonrası Türkiye'de neler değişti? Laiklik sözlük anlamı nedir? Laiklik anayasaya ne zaman girdi? Laiklik yasası değiştirilebilir mi? Sosyal medyada gündem yaratan Laiklik Elden Gidiyor videosu sonrası twitterde gündem olan Laiklik konusunda merak edilenleri sizler için derledik. 
 

Laiklik ne zaman çıktı? Laiklik anasayasaya ne zaman girmiştir? 


Türkiye Cumhuriyeti'nin anaysasında değiştirilemez maddelerden biri olan Laiklik sisteminin ne zaman çıkarıldığı merak ediliyor. TBMM tarafından kabul edilen ilk anayasa 20 Ocak 1921'de yürürlüğe girdi. 1921 Anayasası, değişen ve gelişen ihtiyaçları karşılamaya yetmeyince, anayasanın esas prensiplerine sadık kalmak şartıyla, 20 Nisan 1924 tarihinde, 491 sayılı kanunla ikinci bir anayasa kabul edildi. Bu anayasada "Devletin dini, İslam dinidir" maddesi 10 Nisan 1928'deki değişiklikle kaldırıldı ve laiklik ilkesi 1937'de anayasaya girdi.


 

Laiklik ne demek? Laiklik amacı nedir? 


Laiklik ne demek sorusu da sıkça sorulan sorulardan biri olmuştur. Laiklik hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için Laiklik nedir ve Laiklik amacı nedir gibi soruların yanıtlarını veriyoruz. Laik, sözlük anlamı ile ruhani olmayan kimse, dini olmayan fikir, kurum, sistem ve ilke anlamına gelmektedir.
Laiklik sistmei ise kısaca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektirdi. Laiklik sisteminde devletin din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından tarafsız olması demektirdi. Laiklik ülkelerde yaşayan insanlar dini inançlarını istediği şekilde özgürce yaşayabilmektedir. DEvlet ise koruyucu olarak tüm vatandaşlarının inanç sistemine eşit mesafede durmaktadır.

Atatürk: “Din ve mezhep herkesin vicdanına kalmış bir iştir. Hiçbir kimse, hiçbir kimseyi, ne bir din ne de bir mezhebi kabul etmeye zorlayabilir. Din ve mezhep, hiçbir zaman politika aleti olarak kullanılamaz.” diyerek laiklik konusundaki görüşlerini kısaca ifade etmiştir.

LAİKLİK TWEETLERİ İÇİN TIKLAYIN!

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!