comScore

Kulüpler şirketleşiyor! 5 büyük lig uçurum yarattı

21 Kasım 2018, Çarşamba 19:46
Kulüpler şirketleşiyor! 5 büyük lig uçurum yarattı

Ekolig raporları beş büyük ligin diğer Avrupa Ligleri ile arasındaki farkı ortaya serdi. 5 büyük ligde dünyaya yayılma ve şirketleşme eğilimi dikkat çekti.

FutbolArena - Futbol, yılda 50 milyar doları aşan parasal büyüklüğüyle sadece saha içinde değil, saha dışında da endüstriyel rekabetin yaşandığı küresel bir pazar haline geldi. Kulüplerin ticari organizasyonlara dönüştüğü, liglerin milyar dolarlık gelirleri ile televizyon pazarında yarıştığı, taraftarların "müşteri" olarak adlandırıldığı, turnuvaların küresel bir eğlence anlayışında ele alındığı bu yeni ekonomik düzende, başarı kriterleri sportif rekabetten finansal parametrelere doğru yöneldi. Bu bağlamda Premier Lig başta olmak üzere 5 büyük lig, diğer Avrupa Ligileri ile arasındaki farkı açmaya başaldı.

AMERİKA, ASYA VE AVUSTRALYA KITASINA YAYILDILAR
Bugün futbolda, Kıta Avrupası'nın sportif ve mali açıdan açık ara bir üstünlüğü söz konusu. Yılda 15 milyar Euro'ya yakın gelirleri ile global futbol pazarının en büyük aktörleri olan Premier Lig, La Liga, Bundesliga, Serie A ve Ligue 1 son 10 yılda diğer ligler ile aralarındaki mesafeyi giderek açtı. Manchester United, Barcelona, Real Madrid, Bayern Münih, Paris Saint Germain gibi kulüpler Avrupa Kıtası dışındaki yeni pazarlara yöneldi ve rekabetlerini bu pazarlar içerisine taşıdılar. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaz aylarında düzenlenen dostluk maçları, Asya Kıtası'nda yapılan turnuvalar, Avustralya'da açılan futbol akademileri, dünyanın farklı bölgelerindeki sporseverlere ulaşmak için yapılan dijital tabanlı iş ortaklıkları küresel rekabetin birer yansıması oldu.



1.500 DOLARLIK BİLETLER BİLE TÜKENDİ

Geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen ICC Turnuvası'nda (International Champions Cup) Barcelona, Juventus, Manchester United ve Real Madrid ile karşılaşmış, bu maçlarda 200-1.500 Dolar arasında değişen maç biletlerinin tamamı tükenmiş, müsabakalar 170 farklı ülkeden canlı yayınlanmıştı.

Uluslararası sportif başarılardan elde edilen prestijin finansal kaynağa dönüştürülmesi ve etkin bütçe yönetiminin uygulanmasında öncü olan bu kulüpler global futbol pazarına dahil olmak isteyen yabancı sermaye gücü için de cazip birer yatırım aracına dönüştü.

BEŞ BÜYÜK LİGDE ŞİRKETLEŞEN KULÜPLER

Yabancı sermaye yatırımlarının en fazla olduğu ülkelerin başında İngiltere gelmekte. Ülkenin en üst 2 futbol ligi olan Premier Lig ve Championship'te yer alan 44 futbol kulübünün 26 tanesinde yabancı yatırımcıların hakimiyeti söz konusu. Almanya bu konuda kendine has yapısı olan ülkelerden biri. Bayer Leverkusen ve Wolfsburg gibi istisnalar dışında Bundesliga ve 2. Bundesliga'da yer alan bütün kulüplerde "50 artı 1" olarak bilinen bir kural bulunmakta. Bu kurala göre en üst iki ligdeki kulüplerin en az % 50 oranında hissesi taraftarlara ait olmalı. Bugün gelinen noktada kulüplerin birçoğu şirketleşerek tamamen endüstriyel bir karaktere bürünmüş olsa da Barcelona, Bayern Münih, Real Madrid gibi dernek statüsünde faaliyet göstererek hem sahada hem de finansal tablolarda ciddi başarılar elde eden kulüpler de mevcut. Ülkemizde ise kulüplerin büyük çoğunluğu dernek statüsünde bulunuyor. 

Dünyadan Futbol Haberleri FutbolArena'da!


 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!