"VAKALARIMIZIN ÇOK BÜYÜK KISMI YAŞ GRUBU YÜKSEK OLANLAR"
Bizim vakalarımızın çok büyük kısmı yaşamın tecrübeli kısmında olanlar. Büyüklerimiz. Onların dikkat etmesi lazım. Bizim onlara virüsün bulaşmasını engellememiz lazım. Evde kalalım derken bunun için söylüyoruz. Biraz zor başaracağız gibi. İstanbul trafiğinde görünen tablo gibi. O zaman da İçişleri Bakanlığımız tarafından yayınlanan genelgede olduğu gibi tedbirler alındı. Tabi bu yayılırsa daha sıkı tedbirler alınacaktır.
Koronavirüs nasıl bulaşır?
Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, şu sözlerle anlattı: "Diyelim ki yan yanayız. Diyelim ki bende hastalık var. Öksürürken elime doğru ve o elimi masaya koydum. Bünyamin hocam da dokundu. Bu masa daha önce ne zaman kullanıldı? Uzun zaman dilimiyse virüs o kadar kalmıyor ama kısa zaman dilimiyse dikkat edeceğiz. Ağız, yüz, göz virüsün giriş yerleridir. 1.5-2 metre mesafemizi koyacağız. Bir insan 1 saat içinde 30 defa elini yüzüne götürür. Bu yüzden ellerimizi yıkamalıyız. Ortak yaşam alanlarında bu yüzden dikkat etmeliyiz. Ortamdan çıkarken de elimizi yıkayalım."
MASKE VE ELDİVEN TAKMAYIN!
Maske ve eldiven takmayı önermeyen Ateş Kara, hastalık ihtimali ve belirtileri olan vatandaşlarımızın takmasını önerdi. Ateş Kara, "Ben bu virüsü nasıl alırım? Ortam havalanıyor ve güneş görünüyorsa virüsün kalma ihtimali çok zayıf. Karşımızdaki kişi hastayken konuşurken veya öksürürken çıkardığı virüs benim ağız, burnumdan içeri girer. Hastayım ve konuşurken maske kullanıyorum. Hasta olan kişilerin maske takması lazım. İlla ki test sonuçlarının pozitif çıkmasına gerek yok. Ateş, öksürük, halsizlik. Korona veya başka bir hastalık. Hasta olma ihtimali vatandaşlarımız maske takmalı." dedi.
TÜRKİYE ÖNLEMLERİNİ ÇOK ERKEN ALDI
"Biz her şeyi serbest bıraksaydık 100 kişilik grubu alalım. Hiç önlem almadık diyelim. 100 kişinin 60'ı hastalanacaktı. Aşağı yukarı 20'si hastaneye yakacaktı. 5-8'i yoğun bakımda olacaktı. Ortalama 30-40 günde. Biz aldığımız önlemlere şöyle bakalım. Okulları kapattık. 100'ü 45'e düşürdük. Bugün kapatsaydık geç kalacaktık. Kabaca hesapla şimdi 45-50'ye indirdik. Yaşlılarımıza dedik ki, evde kalın. 45'i de 30'lara kadar indiriyoruz. Tüm ülkeye evde kal desek, o zaman 10'lara indireceğiz. Gelişmiş ülkeler arasında yoğun bakım yatak kapasitemiz en iyi ülkelerden biriyiz. Hem sayıyı azaltmak, hem de 2-3 aya yayarsak daha başarılı olacağız. Anlatıyoruz. Türk vatandaşı aslında gerçekten anlatıldığında uyuyor. Gördükçe de kabul ediyor. Zorlandığımız nokta oluyor mu? Oluyor. Baktık ki trafikteki yoğunluk devam edecek. O zaman baktık ki askıyoruz, mecburen sıkı kurallara doğru kayacaktır. Türkiye kuralları erken alıyor. Almanya'nın rakamlarına bakın."
ZORUNLU DIŞARI ÇIKMAMIZ GEREKİYORSA?
Ateş Kara, bu konu hakkında "Zorunlu olarak dışarı çıkmanız gerekiyorsa çıkabilirsiniz. Ancak yürüyüş yakmak için çıkacaksınız, gün içinde programımız yoksa kişinin olmadığı saatte yürüyelim. Yürüyeceksek de mesafe koyalım. 2-3 kişi bir araya gelip sohbet ederek değil." diye uyardı.

Koronavirüs yazın geçer mi? Koronavirüs ne zaman bitecek?
Bu virüs Aralık'ta ortaya çıktı. Koronavirüs 500'den fazla virüs içeriyor. Güneşte en fazla 30 dakika kalıyorlar. 1 kişi 5 kişiye kadar bulaştırabiliyor. Ortam sıcaklığı 26 derece ve hava kuruysa rakam 2'ye kadar düşüyor. Nem varsa hala 5 kişi. Nem + sıcaklık önemli bir parametre. Güneşin olması önemli bir parametre. 1.5 haftamız soğuk geçti. Önümüzdeki 2-3 haftalık dönemdeki gidişatımız, önlemlere uymamız, ne kadar evde kaldığımız önümüzdeki dönemi belirleyecek. Asker uğurlama gibi grup aktivitelerine, evde gün yapmaya devam edersek bu süreç uzar. Onu biliyoruz.