comScore

Konkordato nedir? Konkordato şartları neler? Konkordato ne demek? Konkordato hukuk nedir?

18 Eylül 2018, Salı 12:37
Konkordato nedir? Konkordato şartları neler? Konkordato ne demek? Konkordato hukuk nedir?

Ünlü ayakkabı firması Hotiç'ten sonra şimdi de Yeşil Kundura konkordato ilan etti. Bu gelişmenin ardından Konkordato'nun ne demek olduğu araştıırlmaya başlandı. Konkordato nedir? Konkordato hukuk dilinde nedir? Konkordato ne anlama geliyor? Konkordato şartları nelerdir? Konkordato hakkında merak ettikleriniz haberimizin devamında. 

FutbolArena - Yeşil Kundura konkordato ilan etti. Konkordato ilanının ardından internet ortamı ve sosyal medyada yeniden Konkordato kelimesi araştırılmaya başlandı. Konkordato nedir? Konkordato ne demek? Konkordato hukuk ne anlama geliyor? sorularına yanıt arayanlar için Konkordato kelimesine dair merak ettikleriniz ve Konkordato'nun kelime anlamı ve tekrar gündeme gelen Konkordato hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde. 
 

Konkordato nedir?


Konkordato, herhangi bir sebepten dolayı işleri bozulmuş olan, ödeme gücünü belli ölçüde kaybetmiş ve mali durumu bozulmuş olmakla birlikte, iyi niyetli ve dürüst borçluları korumak amacı ile düzenlenmiş olan bir iyileştirme kurumudur. Sermaye şirketleri ve kooperatifler konkordato talebinde bulunabilecekler. Borçlarının vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında olan borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya iflastan kurtulmak için bu yola başvurabilecektir. Konkordato, “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma” olarak tanımlanıyor.


 

Konkordato başvurusu nasıl yapılır?


Mali durumu bozularak ödeme gücünü kaybetmiş olup da bu hükümlerden faydalanmak isteyen borçlu, mahkemeye başvurabilir. Borçlu dilekçesinde konkordato sürecinde borçlarını ödeyebileceği durumu gösteren projesini ve ayrıntılı bilançosunu verir. Başvuru makamı borçlunun teklifini, süre verilebilmesi için uygun şartlarının olup olmadığını araştırıp inceler. Konkordato süresi verilmesi için gereken şartları borçlunun taşımadığı sonucuna varılırsa, başvurusu reddedilir.
Borçlunun gerekli şartları taşıdığı sonucuna varılırsa, borçluya bu sürec tayin edilir ve komiser atanır.
 

Konkordato şartları


Komiserlere dosya sınırlaması.  Bir kişi eş zamanlı olarak 5'ten fazla dosyada geçici komiser ve komiser olarak görev yapamayacak. Alacaklılar Kurulu, komiserin faaliyetlerine nezaret edecek, komisere tavsiyelerde bulunabilecek. Alacaklılar Kurulu, komiserin faaliyetlerini yeterli bulmazsa mahkemeden komiserin değiştirilmesini gerekçeli bir raporla isteyebilecek. Mahkeme, bu talep hakkında borçluyu ve komiseri dinledikten sonra kesin olarak karar verecek. Konkordato talebiyle amaçlanan iyileşmenin, kesin mühletin sona ermesinden önce gerçekleştiğinin komiserin yazılı raporuyla mahkemeye bildirilmesi üzerine mahkemece resen, kesin mühletin kaldırılarak talebin reddine karar verilecek.(Not: Bilgiler DelimanHukuk'tan alınmıştır)
KONKORDATO HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!