İstanbul'a dolu yağacak mı? İstanbul son dakika dolu uyarısı (26 Haziran 2018 Salı)
İstanbul Valiliği tarafından son dakika vatandaşlara dolu uyarısı yapıldı. Bu gelişmenin ardından İstanbul'da yaşayan milyonlarca vatandaş İstanbul'da ne zaman dolu yağacak diye merak ederken, yollara çıkacak olan vatandaşlar İstanbul'da dolu yağışına dair tüm gelişmeleri merak etmeye başladı.
VALİLİK AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE:
Meteorolojik tahminlere göre sağanak ve gök gürültülü yağışların bugün öğleden sonra ve yarın ilimizi etkisi altına alması beklenmektedir. Konuyla ilgili ve görevli kurumlarımız müteyakkız olup vatandaşlarımızın da can ve mal güvenlikleri bakımından tedbirli olmaları önem arz etmektedir"

Öte yandan İstanbul'da 26 Haziran 2018 Salı günü öğle ve akşam saatlerinde yola çıkacak olan vatandaşlar dolu uyarısını aldıktan sonra İstanbul'da son dakika dolu uyarısına dair gelişmeler için araştırma yaparken, İstanbul'da beklenen dolu yağışıyla ilgili bir uyarı da AKOM'dan geldi. AKOM tarafından yapılan açıklamada, "Yağışların bölgesel olacağı, zaman zaman dolu şeklinde yağacağı tahmin ediliyor. Raporda, kuvvetli sağanak yağış nedeniyle ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi olabileceği belirtiliyor. Özel araçların dolu yağışından zarar görmemesi için kapalı alanlarda muhafaza edilmesi öneriliyor. Üç gün süreceği tahmin edilen yağışların, fırtına şeklinde aralıklarla devam edeceği belirtiliyor." ifadelerine yer verildi.
Dolu nedir?
Dolu, bildiğiniz gibi katı şeklinde olan ve buz biçiminde bir yağış tipidir. Yağış, yağmur gibi sıvı özelliğini kaybetmiştir. Büyük dolu tanelerinin, tarlalara, araçlara, çevreye ve insanlara zarar vermeleri oldukça mümkündür. Dolunun boyutları 5 mm'den, 15 cm'e kadar olabilmektedir. Dolu, Kümülümbüs bulutlarının altında oluşmaktadır ve yıldırım fırtınası merkezinden yaklaşık 2 deniz mili uzaklığa kadar etkisini gösterebilir. Hortumlarda olduğu gibi yukarıya doğru yükselen sıcak ve kuru havanın, yukarıda donma derecesinde veya altında bulunan hava akımına girmesi ile aniden soğuması ve uzun süre bulut içinde nemlenmesi sonucu dolu taneleri oluşur. Kısaca özetlemek gerekirse sıvı yağmur damlaları, bulutların içindeki hava akımlarının etkisinde yükselmeye veya dönmeye başlar. 0 ile -40 derece arasında hava ile karşılaştıklarında donmaya başlarlar.

Süper Hücre nedir? Süper Hücreli fırtına ne demek?
Süper Hücre'nin en önemli özelliği 'mezosiklon' özelliği. Genişliği 3 ila 8 kilometre civarında olan siklondur. Bunu bir bulut oluşumunda dönen bir bulut gibi gözlemleyebilirsiniz. Kenarları, çeperleri çok belirlidir. Geçen haftaki selde böyle bir durum yoktu. Dün süper hücre karakterini işaret eden çok sayıda emare gördük. Yüzde 99 'süper hücre'ydi. Türkiye'de uzun yıllardır kayıtlarda olan bir hadise. Anadolu'nun pek çok yerinde seyrek olarak görülüyor. Bugünün önemi İstanbul'a denk gelmesi. Çok büyük zararı olmuştur. Dolu dışında hasar yapan şey de şiddetli rüzgardı. Soğuk havanın aşağı doğru boşalması gibi bir mekanizma var. Normalde gök gürültülü fırtınalar aşağıdan yukarıya doğru bir hareketle başlarlar, yerin çok fazla ısınmasıyla ilgili bir durumdur. Hava ne kadar nemliyse o kadar hafiftir. Isınan hava yükselir
26 HAZİRAN İSTANBUL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN>>>