comScore

İspanya - Fas maçının hikayesi; Unutulmaz 5 dakika

26 Haziran 2018, Salı 14:14
İspanya - Fas maçının hikayesi; Unutulmaz 5 dakika

Dünya Kupası B Grubu'nda Fas ile İspanya 2-2 berabere kaldı. Grubun diğer maçında ise İran ile Portekiz 1-1 berabere kalırken gruptan çıkan takımlar İspanya ve Portekiz oldu. Murat Fevzi Tanırlı bu iki karşılaşmayı değerlendirdi.

FutbolArena - Dünya Kupası'nda büyük heyecan devam ederken B Grubu'nda İspanya Fas ile 2-2, Portekiz de İran ile 1-1 berabere kaldı. Murat Fevzi Tanırlı bu iki karşılaşmayı değerlendirdi.


UNUTULMAZ 5 DAKİKA!
 
MAÇIN HİKAYESİ
İSPANYA-FAS
Bir yanda kadrosu kapasitesi ve kalitesine göre bizlerde ilk 2 maçta hayal kırıklığı yaratan Fas. Diğer yanda ilk 90 dakikasında 3-3'lük Portekiz beraberliği ve ardından 1-0'lık İran galibiyetiyle 4 puana ulaşan İspanya. Maç önünde şeklen bol gollü ve İspanya'nın rahat kazanacağı bir maç gibi gözüküyordu açıkcası. Ancak hikayesi pek de öyle olmadı.
***



***
Premier Lig'de sezonun muazzam performans gösteren kalecisi DeGea'nın bariz hataları Portekiz maçındaki 3-3'lük beraberlikte İspanya adına dikkat çekiyordu. Fas maçında da bu kez defans hattı inanılmaz hatalar yaptı. Carvajal, Pique, Ramos, Jordi Alba gibi oyunculardan kurulu defansın; Bosquets ve Thiago ile önlerindeki ikili hattın bu denli rahat bırakabileceği forvetler olmasını ve net pozisyonlar vermesini kimse beklemiyordu. Fas'ın ise aslında ilk 2 maçtan tek farkı bu maçta topu filelere gönderebilmeleriydi. İran maçında şanssız golle yenilip, Portekiz maçında ise buldukları tüm fırsatları ya Patricio'ya ya da şanssızlıklara teslim ettiler. Aslında başta Amrabat olmak üzere yine biraz şanssızlardı, müthiş şutu çataldan döndü fakat 2 güzel gol atmayı başardılar. Durumu Fas adına özetleyen hazin rakam ise 29. gol girişimlerinde topu ilk kez kaleye sokabilmiş olmaları.
***
İspanya'da Hierro'nun müdahaleleri biraz gecikti. Çünkü ilk yarıda çok rahat çizgiye inip 1-1'i kolay yakaladıkları Iniesta asistindeki gibi pozisyonlar dikkat çekiyordu. Ancak ikinci yarıda Herve Renard, İspanyolların bu etkisini azaltacak önlemleri direkt alınca kanatlar da tıkandı. Bu üretkenlik sıkıntısına ve duvardan dönen gidişata rağmen Asensio ve Aspas'ın 74'te girmeleri geç bir değişimdi. Elbette Hierro'yu ağır eleştirmek adına tabir yerindeyse plajdan kalkıp gelmesi unutulmamalı ancak futbolun doğasında da oyuna müdahale zamanını üst düzey bir futbol adamından beklemek de en doğal hakkımız.
***



Fas için ise teknik adam dokunuşuna parantez açmak lazım. İlk yarıda İspanyolların atak yönü ve etkisini, ikinci yarıda kanatları kapatarak engellemesi, Belhanda'nın 63'de çıkmasıyla Fajr'in girişi, gol atan Boutaib'in yerine En-Nesyri'nin girmesi ve onun da gol bulması gibi karşılığını bulan müdahaleleri belirtmek gerek. Bu hamleler hem Fas'ı daha iyi oyuna sürükledi hem de olası kırmızı karttan takımın 10 kişi kalmasını dahi engelledi.
***
En-Nesyri'nin 81'de skoru 2-1 Fas lehine getiren golü tam bir şok yarattı İspanyollarda. Şokun daha büyüğü ise uzatmalarda yaşanıyordu. Grupta İspanya, Portekiz ve İran'ın sıralaması 5 dakika içinde 3 kez değişti. 90 öncesinde Portekiz lider, İspanya 2., İran ise 3. durumdaydı. İspanya'nın golü geldiğinde birkaç dakika sonra İran da penaltıyla beraberliği buluyordu. İşte o anda da bu kez İspanya lider, Portekiz 2.liğe geçiyordu ama öyle bir son saniye var ki anlatılmaz ve unutulmaz!. İran son saniyelerde yakaladığı net pozisyonu gol yapsa, 5 dakika önce lider olan Portekiz kupaya veda edip, İspanya ile İran el ele üst tura çıkacaklardı. Auta giden top, nihayetinde İspanya ile Rusya'yı, Portekiz ile de Uruguay'ı eşleştirecek sıralamayı belirliyordu. Unutulmaz bir 5 dakika!
***
MAÇIN FOTOĞRAFI


 
***
MAÇIN ADAMI:
ISCO: Fas takımının defans ayarını bozan, sıkışmış anlarda pozisyon yaratan, İspanyolların en efektif ve çalışkan oyuncusuydu.
***
MAÇIN GOLÜ
EN-NESYRI: Kornerden gelen topa müthiş yükselip harika bir kafa golü attı. Iago Aspas'ın topukla golü de şıktı ama son dönemdeki şık kafa gollerinden biri olduğundan En-Nesyri'yi daha öne çıkarıyorum.
 ***
MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (FIFA resmi internet sayfası ve OPTA)
- 2018 Dünya Kupası'nda kalesine gelen ilk dört isabetli şut gol olan David De Gea, turnuvadaki ilk kurtarışını Fas maçının 25'inci dakikasında yaptı (toplam 205 dakika).
- Isco, İspanya Milli Takımı formasıyla çıktığı son 15 maçta 12 gole doğrudan katkı sağladı (10 gol & 2 asist).
- Fas, 2018 Dünya Kupası'ndaki 29'uncu girişiminde ilk golünü buldu.
- Fas, Dünya Kupası'nda kaybettiği son altı maçta da rakiplerinden fazla şut çekti (2018'de Portekiz ve İran'a karşı & 1998'de Brezilya'ya karşı & 1994'te Hollanda, Suudi Arabistan ve Belçika'ya karşı).
-Şutlar: İspanya 16(isabet 4), Fas 6 (isabet 3)
-Korner: 7-1 İspanya.
-Ofsayt: 1-1
-Topla oynama %68-%32 İspanya.
-Pas başarısı %91-%84 İspanya
-İspanya 103, Fas 111 km koştu.
-Fas 6 sarı kart görürken, İspanya kart görmedi.
-İspanya 5, Fas 17 faul yaptı.
***
HAKEM
Özbek hakem Ravshan Irmatov ilk maçındaki(8 kart) gibi kartına bol (6 kart) başvurdu. Ama çok kart gösteriyor diye kızmamak gerek çünkü ilk maçı Hırvatistan-Arjantin de zor seviyede 90 dakikaydı. Kupadaki pek çok maç tek taraflı geçiyor ama onun yönettiği iki maç da hep güç dengesi yakın ve kazanma arzusu içeren takımların 90 dakikalarıydı.



İlk 45'te 4 sarı çıkardı. Maçın gerginlik seviyesi yüksekti. Buna rağmen iyi idare etti denilebilir. Bazılarını göz ardı etti hatta. Uzatmalarda IAGO ASPAS'ın golünü yardımcı hakem ofsayt gerekçesiyle iptal ettiriyordu ki VAR devreye girdi ve ofsayt olmadığını gösterdi. Doğru kararla skor 2-2'ye geldi.
***
MAÇIN KALİTE NOTU: 8 (Şık gollerin olduğu, heyecanın bir an olsun dinmediği, teknik adam müdahalelerinin oyuna etkisini net gösterdiği, Fas adına böyle bir dev karşısında başa baş mücadele ve iyi oyun olan, keyifli ve güzel bir 90 dakikaydı.)
***
SEYİRCİ SAYISI: 33.973 – Kaliningrad Stadyumu (Kaliningrad)
***
SON SÖZ: Dünya Kupası hikayeleri arasına girecek unutulmaz bir 5 dakika yaşandı. Heyecan müthişti. Yıldızlar kadrosu İspanya, zor da olsa son saniyelerde lider olarak yola devam derken, Fas güzel bir tat bırakarak ülkesinin yolunu tuttu.
***

TEBRİKLER VE TEŞEKKÜRLER İRAN!

İRAN-PORTEKİZ:

Sıkıcı futbol ve kısır maçların takımlarını istemiyoruz dedik Portekiz gibi!  Ama Quaresma'nın trivelasının da tadına doyum olmuyor demekten de kendimizi alamıyoruz! İran ise çok iyi savunma ve şans golüyle Fas'ı geçip, İspanya'ya iyi direnmişti. Portekiz önünde ise son 5 dakikada az daha tarih yazıyordu!
***


Fernando Santos, iyi bir taktisyen ve başarılı bir teknik adam. Rakibine göre 11 belirleme konusunda da erbap! Andre Silva ve Quaresma'dan oluşan 11'i vardı bu kez sahada ve İran'ın katı savunması karşısında anahtar olmasını beklediği seçimlerdi. Nitekim de yanıltmadı Quaresma. Çünkü Portekiz mevcut anlayışıyla zaten hiçbir zaman oyuna hükmeden, pas oyunu oynayan, rakibi açmak için topa sahip olup varyasyonlar deneyen bir takım değil, olmadı da! Ronaldo, Quaresma gibi yıldızlarıyla rakip kalede şans arayan, iyi defans yapan bir kimliğe sahipler.
***
İran ise Carlos Queiroz ile sağlam bir savunma anlayışı sergilemişti ilk 2 maçta. Son maçta ise gruptan çıkma şansı olduğundan kontrollü ve disiplinli bir hücum anlayışı da gösterdiler. Aradıkları golü uzatmalarda da olsa buldular ama özellikle son saniye kaçırdıkları pozisyon unutulmazlar arasına girdi ve maçın fotoğrafı oldu. Çok net pozisyondu ve golle sonuçlansa İspanya ile kol kola üst tura gidip, Portekiz'i eve göndermeleri işten değildi. Sergiledikleri mücadele övgüyü hak etti. Teşekkürler ve tebrikler İran!
***
MAÇIN FOTOĞRAFI



***
MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (FIFA resmi internet sayfası ve OPTA)
-Cristiano Ronaldo, 1966'dan bu yana bir Dünya Kupası maçında penaltı kaçıran ilk Portekizli oyuncu oldu (seri penaltılar hariç).
- Şimdiden 19 penaltı kullanılan 2018 Dünya Kupası, tarihin en fazla penaltıya sahne olan Dünya Kupası unvanını aldı.
- Ricardo Quaresma'nın İran'a attığı gol, 2018 Dünya Kupası'nda ceza sahası dışından atılan sekizinci goldü. Bu, 2014 Dünya Kupası'nın tamamında atılandan (7) daha fazla.
- Kariyerinde ilk kez bir Dünya Kupası maçına ilk 11'de başlayan Ricardo Quaresma, rakip kaleye çektiği ilk isabetli şutta turnuva tarihindeki ilk golünü attı.
- Portekiz bugüne kadar ilk golü attığı hiçbir Dünya Kupası maçını kaybetmedi (13G 3B).
-Şutlar: İran 8, Portekiz 14. (İsabet sayıları 2-4).
-Korner: İran 1, Portekiz 5.
-Ofsayt: 1-1.
-Topla oynama: İran %32, Portekiz %68.
-Pas başarısı:İran %69, Portekiz %89.
-Koşu mesafesi İran 93 km, Portekiz 89 km.
-Sarı kart: İran 2, Portekiz 4
-Faul: İran 16, Portekiz 11.
***
HAKEM



Paraguaylı hakem Enrique Caceres'in VAR'ın uyarılarındaki kararlarına katılıyorum. Cristiano Ronaldo'nun rakibine olan hareketinde sarı kart yeterli düşüncesindeyim. Diğer yandan penaltı kararı da doğru.
***
MAÇIN KALİTE NOTU: 6 (Heyecan ve mücadele çok iyiydi. Son 15 dakikası özellikle pozisyonlarıyla ve gel-gitleriyle özel anlar yaşandı. VAR etkisi, tartışmalı kararlar keyif ve merak kattı. Oynanan oyunun kalitesi ise vasattı.)
***
SEYİRCİ SAYISI: 41.685 – Mordovia Arena (Saransk)
***
SON SÖZ: Quaresma ve Ronaldo isimleri Portekiz'i taşıyor ama bu kez Euro 2016 kadar şanslı olacaklarını düşünmüyorum. A Grubu birincisi Uruguay'ın son maçtaki performansı ve Tabarez gibi takımını iyi yöneten ve bilen bir teknik adama sahip olması çok önemli. Gruptan çıkmış olmasına ve son saniyede İran'ın kaçırdığı net pozisyona sevinmeli Portekiz!
 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!