comScore

İngiltere'de şampiyonluk yolunda bir Türk antrenör

26 Mart 2022, Cumartesi 13:51
İngiltere'de şampiyonluk yolunda bir Türk antrenör

İngiltere 6. Lig ekibi Maidstone United, Kıbrıs kökenli bir teknik direktör Hakan Hayrettin ve yardımcı antrenör Erdal Yörük ile şampiyonluğa koşuyor.

FutbolArena Dış Haberler - İngiltere 6. Ligindeki Maidstone United, Kıbrıs kökenli bir teknik direktörle şampiyonluğa koşuyor. Hakan Hayrettin yönetimindeki Maidstone kasımdan beri sadece iki yenilgi aldı ver liderlik koltuğına oturdu.

İngiltere'nin güneybatısında, Londra'ya 80 kilometre uzaklıktaki Maidstone kasabasında bu sezon farklı bir futbol heyecanı var. Kasabanın takımı Maidstone United, İngiltere 6. Ligi Ulusal Lig Güney Grubu'nda (National League South) şampiyonluğa oynuyor. Hatta geçen hafta sonu büyük bir çekişmeye girdikleri rakipleri Dorking Wanderers sahasında sürpriz iki puan kaybedince sekiz maç kala liderliğe yükseldiler. Eğer son sekiz maçta bu iki puanlık farkı koruyabilirlerse üç sezon aradan sonra National League'e dönecekler.


HAKAN HAYRETTİN VE ERDAL YÖRÜK İLE ŞAMPİYONLUK KOŞUSU

Maidstone United'ı daha ilginç yapansa takımın teknik direktörünün Kıbrıs kökenli Hakan Hayrettin, yardımcılarından birinin de Türk antrenör Erdal Yörük olması. 52 yaşındaki Hakan Hayrettin tam üç yıl önce takımın başına geçti. İlk sezon zor durumda iş başına geldiği Maidstone'ın National League'den düşmesini önleyemese de görevine devam etti. Kulüp yönetimi de ondan memnun olacak ki iki ay önce sözleşmesini gelecek sezon sonuna kadar uzattılar. Londra doğumlu Hayrettin, 15 yıllık profesyonel futbolculuk kariyerini İngiltere'deki alt liglerde sürdürdü. 1990 yılında Karşıyaka ile sözleşme yapmanın eşiğine de gelmişti ama son anda bu iş suya düştü.

Maidstone United aslında adı taşıyan ve 1992'deiflas eden futbol kulübünn yerine kurulmuştu. Mahalli liglerin en dibinde debelenen kulüp 2001'den itibaren yükselişe geçti ve 2016'da İngiltere'deki profesyonel liglerin hemen altındaki Ulusal Lig'e yükselmeyi başardı. Ancak, orada üç sezon tutunabildiler.

MAIDSTONE UNITED'IN YÜKSELİŞİ

Oraya geri dönme amacıyla çıktıkları bu sezona aslında iyi başlamışlardı: İlk yedi haftada yenilgileri yoktu ve liderlik koltuğundalardı. Sonra başlayan düşüşü teknik direktör Hakan Hayrettin ve ekibinin müdahalesi önledi. Kendi deyişiyle “takımda inancı ve beraberliği yeniden tesis ederek” müthiş bir seri yakaladılar 20 Kasım'dan itibaren. Son 19 haftada 15 galibiyet alarak 47 puan toplamayı başardılar ve Dorking dışındaki tüm rakipleri safdışı bıraktılar zirve yarışında.

Takımın yardımcı antrenörlerinden Erdal Yörük de çok iyi idman yaptıklarını ve fizik kondisyon seviyelerinin hep yüksek olduğunu söylüyor. Yılbaşından beri aldıkları sonuçlar onun sözlerini doğruluyor. Son iki buçuk ayda maçların son 10 dakikasında attıkları gollerle ilave 6 puan kazandılar. Mesela Şubat sonunda 1-1 beraber giden Concord maçını son 20 dakikada attıkları gollerle 5-1 kazandılar. 5 Mart'ta Hungerford karşısısında da 0-2'den geri gelerek 3-2'lik bir zafer kazandılar.


KULÜBÜN SEZONLUK BÜTÇESİ YAKLAŞIK 9.7 MİLYON EURO

Bu arada altıncı ligde oynamalarına bakmayın Maidstone United amatör bir kulüp değil. Oyuncusuyla, teknik kadrosuyla, yönetimiyle son derece organize bir yapı var. Kulubün bir genel müdürü, basın sorumlusu, medya ekibi gibi profesyonel çalışanları var. Kulübün sezonluk bütçesi 500 bir Sterlin (yaklaşık 9.7 milyon TL) civarında. Elbette oyuncular büyük paralar kazanmıyorlar. Sezonluk ortalama maaş 10-15 bin Sterlin bandında. Bu sebeple ek iş yapan futbolcular var. Ama işlerine yaklaşımları son derece profesyonelce.

Maçlarını oynadıkları Gallagher Stadı da 800'ü koltuklu olmak üzere 4100 kişilik bir kapasiteye sahip. Seyircisi sayısı nadiren 2000'in altına düşüyor. Benim şubat ayında gittiğim ve Bath'ı 2-1 yendikleri maçı da 2460 biletli seyirci izledi mesela. Üstelik gece maçları için ışıklandırması da var. Zemin ise bakımının kolaylığı sebebiyle 3G suni çim. Bu sayede stadı kiralayıp gelir elde edebiliyorlar. Bu kadar değil, maç günleri açılan bir kulüp mağazaları mevcut. Yine her maç günü hizmet veren bir bar bulunduğunu ve tıklım tıklım olduğunu hatırlatalım. Ayrıca, kulübün iç saha maçları BBC'nin bölge radyosunda naklen anlatılıyor. Maçların özet görüntüleri hafta başında YouTube kanalında yayınlanıyor.

Haber: Alp Ulagay

Fotoğraflar: Maidstone United

Son dakika Dünyadan Futbol Haberleri FutbolArena'da.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!