comScore

Galatasaray Galatasaray

Uğur Meleke gündemi FutbolArena'ya değerlendirdi

13 Ağustos 2015, Perşembe 16:15
Uğur Meleke gündemi FutbolArena'ya değerlendirdi

Milliyet yazarı Uğur Meleke gündemdeki konulara ilişkin FutbolArena'nın sorularını yanıtladı.

FutbolArena Röportaj - Spor yorumcusu Uğur Meleke, Fenerbahçe'nin Ozan Tufan transferinden, Galatasaray'ın Melo ile yeniden anlaşmasına kadar gündemdeki konularla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Ozan Tufan'ın Fenerbahçe'ye transferi
Ozan Tufan yetenekli bir genç. Yetenekli olmasının yanında akıllı da. Sanırım onu Mehmet Topuz'dan, Alper Potuk'tan, Tarık Daşgün'den ayıran özelliği de oyun zekası. Daha 19 yaşında sağ bek, sağ açık, ön libero, stoper, on numara gibi beş farklı pozisyonu oynamış olması da zaten bu oyunu anladığını gösteriyor.

Peki kalibresi ne? Seviyesi ne?

Benim pek "ben" demek tarzım değildir ama burada gerektiği için söylüyorum: 2014 baharında bu çocuğu Milliyet'te "sezonun yetmediği 10 adam" listesinde 1 numaraya koymuştum. Yazıdan 3-5 gün sonra ilk kez A Milli olmuştu. Yani çok sevdiğimi çok beğendiğimi ifade etmek için hatırlattım bunu. Ama 20 yaşında bir çocuğun Türkiye'de hangi seviyelere geleceğini bilmek imkansız gibi. Çünkü futbolunun gelişimden çok, kişiliğinin gelişimi önemli bu süreçte. Türkiye'de hep "altyapı eğitimi" eksikliğinden söz edilir. Oysa esas sorun "üstyapı eğitimi"nde bence. 20-25 yaşlarında bir adamın Türkiye'de geliştiğine çok şahit olmuyorum ben doğrusu. Ozan iyi bir insan, iyi bir takım oyuncusu, iyi bir sporcu olmayı seçerse potansiyeli büyük. Avrupa'nın en büyüklerine 2-3 yıl sonra rahatlıkla gidebilecek potansiyeli var. Ama tekrar ediyorum, potansiyel her şey değil. Gelişimini hep beraber izleyeceğiz.

Mehmet Demirkol'un Bayern Münih yorumu için ne diyorsunuz?

Büyük takımların bu tarz gençleri erken transfer edip kiralama metodu yaygın. Hojbjerg var Bayern'de, o stil bir transfer. Veya City'nin Enes'i alışı da öyle. Ozan'ı Bayern alsa ve Frankfurt'a kiralasa çok anormal bir durum olarak görmezdik herhalde.

Fenerbahçe'nin Ozan'a ihtiyacı var mıydı, rakipleri almasın diye mi aldı?

Enteresandır, 3 büyüğün de bu pozisyonda kriz yaşadığı bir ana denk geldi Ozan transferi. Galatasaray'da Melo çoktan kalmış, Hamit sağlıklı olsa belki sarı-kırmızılılar bu kadar üstüne düşmeyecekti. Beşiktaş'ta Veli-Tolgay sakatlanmamış olsa belki Beşiktaş bu kadar üstüne düşmeyecekti. Fenerbahçe'deyse orta saha rotasyonu 2 yıldır azalıyor, Salih gitti, Cristian gitti, Recep Niyaz beklenen çıkışı yapamadı, Selçuk Şahin gitti, Holmen alındı işe yaramadı, Alper 11'in değişmezi olamadı, Diego o pozisyonun oyuncusu değil vs. Dolayısıyla Fenerbahçe'nin orta saha rotasyonunda da ihtiyaç vardı Ozan'a. Sadece rakipler almasın diye yapılmış bir hamle değil bence. Bu sezon da Fenerbahçe'nin ideal orta üçlüsünde Mehmet-Ozan ve Raul Meireles (plase Alper) daha çok oynarlar bence.

Galatasaray, Melo ile anlaşacakmış...

Felipe Melo'nun her sezon başı bir vesileyle yaz hazırlık dönemine eksik katılması, bence kimsenin içine tam olarak sinmedi. Hata Haziran'da yapıldı, Melo kampa gelmek istemediğinde yollar ayrılmalı ve hemen alternatiflere yönelinmeliydi. Ama Ağustos'un ortası olmuş, Galatasaray oraya doğru bir takviye yapamamış, Melo'ya binlerce ekstra kredi tanınmış. Artık kalsa da çok şaşılacak bir durum yok.

Galatasaray-Melo ilişkisi Süleyman Demirel'in sürekli iktidara gelip sonra indirilmesine benzedi. 90'larda artık kimse Demirel'in gitmesine de gelmesine de şaşırmaz olmuştu. Melo'da da hiçbir sonuca şaşırmayız artık.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!