comScore

Galatasaray Galatasaray

Uğur Meleke, Galatasaray-Bursaspor maçını yazdı

09 Ağustos 2015, Pazar 15:46
Uğur Meleke, Galatasaray-Bursaspor maçını yazdı

Uğur Meleke, Galatasaray-Bursaspor maçını yorumladı.  

Spor Yazarı Uğur Meleke, Galatasaray-Bursaspor maçını Milliyet Gazetesi'nde yorumladı. 

FC Wil, Sabri'yi alır mı?
Bursa'yla Galatasaray'ın son 2 maçının görüntüsü aşağı yukarı aynı: Galatasaray, Türkiye Kupası finalinde de, dün de ihtiyacı kadarını alıp geriye çekildi. Bursa da pozisyon verimsizliği nedeniyle kupaları Galatasaray'a kaptırdı. Dün ilk yarıda şutlar 8-4 Bursa lehine… İkinci devredeyse Bursa'nın 9 şutuna karşılık sarı-kırmızılıların şutu yok. Lâkin 90 dakikanın sonunda fileleri bulan tek adam, 2015'in en formda yerlisi Yasin olunca, kupayı da hak eden Galatasaray'dı doğal olarak.
 
Sarı-kırmızılılar'ın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pragmatik bir oyun tarzı var. Bu stil, Sneijder-Yasin-Burak-Podolski gibi bir maçı hissettirmeden alıp götürebilecek kaliteli oyuncularıyla mânâlı gözüküyor. Ancak, özellikle Şampiyonlar Ligi macerası için kritik soru şu: Bu pragmatik hücum anlayışı, savunmadaki zâfiyeti unutturabilecek mi? Nice'le oynanan özel maçta koridora dönen Galatasaray sağı, dün de bölüm bölüm aynı görüntüyü verdi. İyi niyetinden şüphe duymadığım ama 10 yıl tartışılmasını da gayet iyi anladığım Selçuk Şahin serbest bırakılınca istikameti ikinci lig oldu. Galatasaray bu yıl Sabri'yi serbest bıraksa onun yönü neresi olurdu sizce? Süper Lig'den üst düzey talipleri olacağını hiç tahmin etmiyorum doğrusu. Peki bu seviyede bir oyuncunun Ş.Ligi hedefleri olan bir takımda alternatifsiz olması garip değil mi?
 
Düşük tempolu, eğlencesiz maçın belki de tek tartışmalı pozisyonuna gelirsek… Sivok'un 23'te iptal edilen kafa golü, yeni ofsayt kuralıyla ilgili konuşmaya değer bir pozisyondu. Görebildiğimiz kadarıyla topa vuran Sivok net bir biçimde ofsayttaydı, ama herkesin kafasını karıştıran konu şuydu: Pozisyonda kafayı Sivok değil Şamil vurmuş olsaydı gol nizami miydi? Eski kurala göre nizamiydi… Çünkü Sivok topa dokunmadığı için pasif ofsayt kabul edilecekti. Ama yeni kurala göre, cevap hayır… Golü geriden gelen Şamil de atsa, iptal kararı gerekiyordu o pozisyonda. Çünkü eski kural, aktif alandaki oyuncunun topa vurmasını ya da bir rakibe net tesir etmesini koşul olarak koyuyordu. Yeni kurala göre oyuncunun topa vurması gerekmiyor, vurmak için belirgin bir jest yapması ve bir rakibi etkilemesi yeterli. O pozisyonda da Sivok topa vurmasa bile, belirgin bir şekilde kafaya çıktığı ve Muslera'yı etkilediği için gol iptal edilecekti.
 
Kafanızın karıştığını biliyorum… Yeni sezonda sadece Türkiye'de değil dünyanın her tarafında büyük tartışmalara neden olacak bu konu şüphesiz.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!