comScore

Galatasaray Galatasaray

G.Saray'da yeni yönetimden beklentilerneler?

23 Ekim 2014, Perşembe 16:16

25 Ekim Cumartesi günü Galatasaray'da görevi bırakan Ünal Aysal yerine yeni bir başkan seçilecek.

İki aday var. Başkanlık yarışı, Duygun Yarsuvat ve eski başkanlardan Alp Yalman arasında geçecek. Ali Dürüst ve Abdurrahim Albayrak gibi Galatasaray taraftarının önem verdiği isimleri listesinde bulunduran Duygun Yarsuvat, Fenerbahçe'ye yakınlığı nedeniyle beklenen desteği göremeyen Alp Yalman'a göre şimdilik bir adım önde.
 
Yaklaşık bir buçuk senedir kaos ortamı yaşanan Galatasaray'da istikrar sözüyle göreve gelen Aysal, üst üste gelen iki şampiyonluğun ardından bu sözünü kendisi bozmuştu. İlk olarak erken seçime giden Aysal ekibini yenilemiş ardından sezon başında Fatih Terim ve sezon sonunda da Roberto Mancini görevinden ayrılmıştı. Böylece Galatasaray 13 aylık bir sürede hem yönetim hem de iki teknik adam değiştirmiş oldu. Bu istikrarsız ve güvensiz ortam Galatasaray Futbol Takımı'nın yaşadığı düşüşe zemin hazırladı.
 
İSTİKRAR VE GÜVEN
 
Göreve gelecek yeni başkan ilk olarak istikrar ve güven ortamını yeniden sağlamalı. Her iki aday da Prandelli ile devam etmek istediğini daha önce açıklamış olsa da bunun için kesin bir görüşme yapılmalı. Planlar ve projeler masaya yatırılıp bütçe üzerinde kesin bir fikir ortaklığı sağlanmalı. Bu görüşmenin ardından kalırsa Prandelli'ye kalmazsa yeni gelecek teknik adama tam destek verilerek önü açılmalıdır.

VİZYON VE MİSYON
 
İkinci olarak da görevdeki teknik adama Galatasaray'ın vizyonu ve misyonu çok iyi anlatılmalı. Geçtiğimiz yıl Aysal'ın "Hedefimiz lig ikinciliği ve doğrudan Şampiyonlar Ligi'ne katılmak" ifadesi nasıl rehavete ve motivasyon kaybına sebep olduysa yine Aysal'ın bu sezonki dördüncü yıldız psikolojisi aynı sorunun Şampiyonlar Ligi maçlarında yaşanmasına sebep oldu. Galatasaray'ın hem oyuncuları hem de teknik ekibi, Avrupa maçı sonrasında "Bizim asıl hedefimiz lig maçları." diyerek kendilerini savundular. Aslında Aysal'ın Ağustos ayındaki açıklamasını tekrarladır ama Aysal'dan çok daha fazla tekpi aldılar. Bu açıklamalar Galatasaray'ın kültürüne de kuruluş amacına da tamamen aykırı.
 
Madem dördüncü yıldız bu kadar önemli, Galatasaray 2013-14 sezonunda da dördüncü yıldızı takabilirdi. Aksine başarı hedefleri başarısızlıkların bahanesi olarak gösterilmeye başlandı. Galatasaray, yarıştığı her kulvarda zirveye oynar ve asla bunlar arasında bir seçim yapmaz. Galatasaray için en önemli maç sıradaki maçtır. Her maça tam konsantrasyon ve motivasyonla çıkılmalıdır. Ayrıca Galatasaray'ın başarı kıstası her zaman Avrupa olmalıdır. Yeni yönetim, kulübün her hücresine bu vizyon ve misyonu işlemelidir.
 
SÖZLEŞME BEDEL VE SÜRELERİ
 
Galatasaray Futbol Takımı'nın dört ayağı var. Yönetim, teknik ekip, futbolcu ve taraftar. İlk ikisi ile taraftar arasındaki bağı kuracak olan futbolculardır. Futbolcuların en üst düzey performansı göstermesi için ilk halkanın hakkaniyetli olması gerekiyor. Aysal döneminde özellikle yerli futbolculara kulübün elini bağlayan sözleşmeler imzalatıldı. Performansı düşüş gösteren isimlere yeni sözleşmeler verildi. Bu da oyuncuları tembelliğe, rahatlığa itti. Çok başarılı oyuncular geriledi, potansiyelli isimler gelişim gösteremedi. Yeni yönetim bu hatayı kesinlikle tekrarlamamalı.
 
TRANSFER POLİTİKASI
 
Futbol takımlarının yakıtı taraftardır. Taraftar takımı ne kadar sahiplenirse başarı o kadar kolay elde edilir. Taraftarı havaya sokan ise kadro ve sahadaki performanstır. İyi futbol da iyi oyuncularla oynanır. Yeni yönetim istikrarlı ve kararlı bir transfer politikası belirlemelidir. Yabancı sınırı değişir ya da değişmez, Galatasaray kadrosu ortalama üstü oyunculardan kurulu olmalıdır. Ortalama altı oyuncular, eldeki kaliteli isimleri de aşağıya çekecektir. Kadro şişkinliği ve bir dakika bile oynamayan isimlere ciddi ücretler ödenmesi büyük bir planlama hatası olduğunun kanıtıdır. Ocak ayından itibaren safralar atılmalı ve sadece kaliteli isimler transfer edilmeli. Transferde nicelikten çok nitelik ön planda olmalıdır.
 
BİRLİK VE BERABERLİK
 
Son olarak da yeni gelecek yönetim, Galatasaray'ın haklarını her mecrada hukuksal zeminde sonuna kadar savunmalıdır. Federasyonlar ya da medya ile kesin ve net çizgiler çizilmeli, bu çizgiyi geçenlere yanıt en net şekilde verilmelidir. Ancak bu şekilde taraftar, futbolcu, teknik ekip ve yönetim arasında birlik sağlanabilir ve hedeflere ulaşılabilir.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!