comScore

Galatasaray Galatasaray

Susic: "G.Saray, City'den farksız"

07 Mayıs 2014, Çarşamba 10:32

Tarihinde ilk kez Dünya Kupası'nda mücadele etmeye hak kazanan Bosna Hersek'te nefesler tutuldu.

Tarihinde ilk kez Dünya Kupası'nda mücadele etmeye hak kazanan Bosna Hersek'te nefesler tutuldu. Bosna Milli Takımı'na Brezilya vizesini aldırmayı başaran Safet Susic ise finaller öncesi Zaman'dan Ahmet Uykan'a konuştu.

Türk halkından manevi destek isteyen ünlü Boşnak teknik adam, Edin Dzeko'dan Roberto Mancini'ye kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı. Kardeş ülke Bosna Hersek'i şimdilerde Brezilya heyecanı sardı. Yıllarca süren acımasız soykırıma rağmen futbolda adeta devrim yapan Bosnalılar, 2014 Dünya Kupası finallerine odaklandı. Bosna Milli Takımı'nın elde ettiği bu tarihi zaferin mimarı ise hiç şüphesiz Safet Susic.

1980'lerin unutulmaz golcüsü ‘Pape' lakaplı efsane isim ile buram buram Osmanlı kokan Saraybosna'da buluştuk. Zaman'ın sorularını içtenlikle cevaplayan 59 yaşındaki mütevazı teknik adamla, Bosna'nın başarısını ve çok yakından tanıdığı Türk futbolunu konuştuk. Çarpıcı tespitlerde bulunan Susic, Türkiye'nin kendilerine yürekten destek vereceğinden emin olduğunu söyledi.

Sizce Türkiye, neden Brezilya'ya gidemedi?

Bilmiyorum. Türkiye, yaklaşık son 20 yıldır çok kaliteli oyunculara sahip. Benim için grubu ikinci olarak bitirememeniz büyük bir hayal kırıklığı oldu. Hollanda ile birlikte gruptan çıkmanız gerekirdi. Keşke Türkiye'de Brezilya'da olsaydı.

Teknik direktörden yani Abdullah Avcı'dan kaynaklanan bir durum olabilir mi?

Hayır, bu düşünceye katılmıyorum. Bana göre hiçbir zaman tek başına teknik direktörler veya oyuncular başarıya ya da başarısızlığa doğrudan etki etmez. Örneğin bizim finallere kalmamız sadece benden veya oyunculardan kaynaklanmadı. Federasyon bazında ve ekip olarak birliktelik sağlayıp başarılı olduk. Bizi her zaman destekleyen taraftarların da önemli katkısı var.

Dzeko'nun Galatasaray'a transfer olacağına dair birçok haberler çıkıyor. Şayet Dzeko size bu konuda danışırsa kendisine ne tavsiye edersiniz?

Ben sadece Dzeko'ya değil, her oyuncuma G.Saray, F.Bahçe veya Beşiktaş'a gitmesini söylerdim. Bana göre bu kulüplere giden hatalı bir seçim yapmaz. Türkiye'deki üç büyük kulübün Manchester City, İnter veya diğer Avrupa takımlarından hiçbir farkı yok.

Fakat bazı kesimler Dzeko'nun Galatasaray'a gitmesi için erken olduğunu söylüyorlar?

Ben her zaman şunu söylüyorum, bir futbolcu en verimli döneminde transfer edilmeli. Maalesef Türkiye'de hedefi olmayan ve sadece para için oynayan futbolcular transfer ediliyor. O tip oyuncular ilgimi çekmez. Daha çok kendini geliştirebilecek genç futbolcuları tercih ederim. Ben 37 yaşına kadar oynadım ve 32-33 yaşından sonra oynamanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Pres yapamayan, fizik kapasitesi yetersiz, motivasyonu olmayan yaşlı oyuncularla hedeflerinize ulaşamazsınız. Ayrıca onları elinizden çıkarmakta zorlanırsınız. Siz hiç Real Madrid, Barcelona gibi üst düzey kulüplerin kariyerinin sonuna gelmiş oyuncuları aldığını gördünüz mü? Belki 32-33 yaşlarında sadece kaleci alırlar.

Saraybosna'da buluştu. Susic'le yaptığımız röportaj öncesi tecrübeli hoca Galatasaray'ın unutulmaz golcüleri Hakan Şükür ve Tarık Hodzic'le bir araya geldi. Bir dönem attıkları gollerle tarih yazan üç efsane isim, Hodzic'in işlettiği kebapçıda hasret giderirken gündem tabii ki futboldu. Samimi bir ortamda gerçekleşen sohbette ortak temenni ise Bosna'nın finallerde başarılı olması idi.

MANCİNİ, SADECE İSMİYLE BAŞARILI OLACAĞINI SANDI

Türkiye'de son yıllarda Del Bosque, Schuster, Rijkaard ve Mancini gibi ünlü hocalar tercih edilmesine rağmen neden başarı gelmiyor?

Büyük kulüpler her şeyden önce marka olmuş hocalar arıyor. Aynı şekilde faydalı olabilecek değil isim yapmış yabancı oyuncular tercih ediliyor. Belki genç ve ismi hiç duyulmamış bir oyuncu kariyerinin sonuna yaklaşmış ünlü bir futbolcudan daha fazla katkı sağlayabilir. Ama nedense popüler ancak yaşı ilerlemiş oyuncuların çok büyük paralar karşılığında Türkiye'ye geldiğini görüyorum. Bunun doğru bir transfer politikası olduğunu sanmıyorum.

İstatistiklere bakıldığında Balkan kökenli hocaların başarılı olduğu gözleniyor.

G.Saray, Gerets'ten önce benimle anlaşmıştı

Eğer şartlar müsait olursa tekrar Türkiye'de çalışabilirim. Her şeyden önce zirveye oynayan kulüpler tercihim olacak. Geçmiş yıllara nazaran daha tecrübeliyim. Konyaspor'u çalıştırdığım zaman Bülent Tulun aracılığı ile G.Saray'dan teklif almıştım. Hemen hemen her konuda uzlaşmaya varmıştık. Ancak son anda Eric Gerets'le anlaştılar. Demek ki kısmet değilmiş.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!