comScore

Galatasaray Galatasaray

Şansal Büyüka'dan şok sözler! MHK...

26 Şubat 2014, Çarşamba 09:32

Duayen gazeteci ve spor medyasının usta ismi Şansal Büyüka, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Duayen gazeteci ve spor medyasının usta ismi Şansal Büyüka, gündeme dair önemli konularda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe'nin maçlarında yapılan hakem hatalarının 'kıyım' olduğunu belirten Büyüka, Semih Kaya'nın Beşiktaş derbisinde yaptığı hareketi ise "kıvılcım gibi parladı" yorumunu yaptı. Deneyimli spor adamı ayrıca, Beşiktaş'ın Galatasaray mücadelelerinde kaybettiği puanlara değinerek, "Yarıştığın rakibine iki maçta 6 puan kaybedersen, zor şampiyon olursun şeklinde konuştu.

Milliyet gazetesinde yer alan röportajın tamamı şu şekilde;

Aslında, dürüstlük gereği, yapması gerekendi, ama o kadar özlemişiz değil mi?

"Futbolda ortak aklın uykuya yattığı, nezaketin ve terbiyenin rafa kalktığı, vicdanın dükkanı kapattığı bir ortamda, Semih Kaya'nın asil davranışı, haksız menfaat için yarışanların, rakibinin alınterine, yine haksız biçimde göz koyanların at koşturduğu bir ortamda, karanlığın içindeki bir kıvılcım gibi parladı. Unutmayalım, ufak bir kıvılcımın peşinden güçlü bir alev gelir. Nitekim benzer bir olay iki gün sonra Samsunspor-1461 Trabzon maçında yaşandı . 1461 Trabzon, 1-0 mağlupken ve 90+3'te korner atacakken, 1461'in oyuncusu Mehmet Sıddıklı hakeme gidip, “Korner değil, top benden çıktı, aut “ dedi . Bunlar ayrıntı gibi görünebilir. Ama çirkinlerin ve çirkinliklerin yaşandığı futbolumuzda umarım ki, bu kıvılcımlar birleşir, güçlü bir aleve döner. Unutmayalım, insanı geliştirmeden, insan kalitesini arttırmadan, futbolu geliştiremeyiz, futbolun kalitesini arttıramayız."

Galatasaray'ın Beşiktaş galibiyetinden, Fenerbahçe'nin Elazığ beraberliğinden sonra şampiyonluk şansını nasıl görüyorsunuz?

"Galatasaray'ın, Dany'nin yarattığı penaltı olmasa gol atmaya niyeti bile yoktu. Kötü oynadı, pozisyona bile giremedi. Drogba, Sneijder, Burak Yılmaz üçü birden son derece etkisiz kaldı . Ama bu kadar kötü futbola rağmen haftayı kayıpsız geçiyorsan, şampiyonluk yolunda önemli bir hamledir bu. Baktığımızda, her şeye rağmen Galatasaray için Aslantepe'de sorun yok gibi görünüyor . Ama şampiyon olmak istiyorsa, önemli oranda deplasman galibiyetlerine ihtiyacı var. Rakibin ne kadar puan kaybederse kaybetsin, şampiyonluk için sadece Aslantepe yetmez."

Maç öncesi antrenmanda Gökhan Zan ile Melo arasında “siz- biz” diye bir tartışma yaşandı, ilginç değil mi ?

"Gökhan Zan'ı iyi tanırım. Hani “ensesine vur, ağzından lokmasını al “ tipinde bir insandır. Sesi soluğu çıkmaz . Gökhan bile, Melo'ya isyan edecek noktaya geldiyse, demek ki ortada bir sorun var. Zaten Melo'nun da “aykırı bir adam” olduğunu biliyoruz . Son maçta Burak şutundan sonra, Drogba ve Sneijder ile diyaloglarını görünce de insan ister istemez “siz- biz” tartışmasının doğruluğuna inanıyor."

DANY İÇİN O YORUM...

"Beşiktaş, kaybettiği iki Galatasaray maçından bırakın galibiyeti, birer beraberlik çıkarabilseydi, bugün Galatasaray 40 puanda, Beşiktaş 44 puanda olacaktı. Yarıştığın rakibine iki maçta 6 puan kaybedersen, zor şampiyon olursun"

Dany oynatılmasa neden oynatılmadı diyecektik, oynadı, hata yaptı. Şimdi ne demeliyiz?

"Beşiktaş ‘ta Dany'nin durumu “taşıma su ile değirmen dönmez” misali gibi... Çaresizlikten rakibin oyuncusunu kiralıyorsun. Aslında Dany kötü futbolcu değil . Ama son derece kontrolsüz olduğunu “Sağır Sultan” bile duyuyor, biliyor. Amatör bir futbolcuyu getirip takıma koysanız, bu kadar gözükara penaltı yapmaz. Ama bu penaltı için Dany'ye asla 'maksatlı yaptı' demem. Olmaz öyle şey. Dany de bilir ki , böyle bir şey yapsa , kulübü Galatasaray dahil, Türkiye'de hiçbir kulübün kapısından içeri giremez."

Bilic, Serdar Kurtuluş varken, Atiba varken, Necip sağ bek oynar mı diye eleştiriliyor?

"Bilic'in Galatasaray maçında tutan hesaplarının başında Necip'i sağ kanat savunmasında oynatması geliyor . Maça bakalım, Necip ‘in koruduğu sağ kenardan Galatasaray, özellikle Sneijder tek bir atak bile geliştiremedi. Beşiktaş bu maçı Bilic'in taktiksel yanlışlarından kaybetmedi. Beşiktaş ‘ın kare ası ve her şeyi Gökhan Töre- Olcay- Oğuzhan-Almeida, hepsi birden kötü oynarsa Beşiktaş maç kazanamaz . Galatasaray maçında biraz Gökhan Töre, ama genelde hepsi kötü oynadı. Almeida kariyerindeki bir golcü o topu Muslera'ya mı nişanlar? Girersin topun altına, iki karış kaldırırsın bak nasıl gol oluyor."

Bu yenilgiden sonra Beşiktaş ‘ın şampiyonluk şansı ne olur?

"Beşiktaş, kaybettiği iki Galatasaray maçından bırakın galibiyeti, birer beraberlik çıkarabilseydi, yani iki puan alabilseydi, Galatasaray 40 puanda, Beşiktaş 44 puanda olacaktı.Yarıştığın rakibine iki maçta 6 puan kaybedersen, zor şampiyon olursun."

Peki Önder Özen çok eleştiriliyor?

"Dany'yi aldırdı diye eleştiriliyorsa, Beşiktaş ezeli rakiplerinden ilk defa futbolcu almıyor ki , ilk defa kiralamıyor ki... Kabul edelim ki, Beşiktaş; Fenerbahçe ve Galatasaray'la aynı şartlarda mücadele etmiyor. Stadı yok, bütçesi daha kısıtlı, o zaman ister istemez böyle transferlere yöneliyorsun. Yönelmek zorunda kalıyorsun."

MHK HAKKINDA ŞOK SÖZLER!

"Her hafta hakemler, bu hafta da yine hakem hataları..."

"Çoktan sınıfta kaldılar. Ben ligde hakem hatalarının bu kadar can yaktığı bir sezonu hatırlamıyorum. Bir takıma, iki takıma değil, tamamına bakın. Herkes feryat ediyor. Fenerbahçe'nin son iki deplasman maçı ortada . Konya ‘nın hocası feryat ediyor. Kayserispor'u bu sezon kıyım kıyım kıydılar. Resmen kıymaya çevirdiler. Böyle onlarcası var . Hakem hataları “kabul edilebilir” sınırlarını aştı “Acaba”larla dolu bir noktaya geldi. Düşünün, Antalya-Galatasaray maçında, Galatasaray'ın yediği golün ofsayt olup olmadığını karara bağlamak için MHK bir gün sonra toplanıp “ofsayt değildi “ diye karar veriyor."

"Dünyada böyle bir gariplik duymadım. MHK için sezon sonunda tüm kurulları ile birlikte bir veda şarkısı söylemesi, yaptığı, yapacağı en iyi iş olur."

"YANAL'A AYAK UYDURAMIYORLAR"

"Fenerbahçeli futbolcular öyle sanıyorum ki, Ersun Yanal'ın yüksek tempolu futbol anlayışına belli bir süreden sonra ayak uydurmakta zorlanmaya başladılar. Rakibe, paslaşacağı, mesafe alacağı çok geniş alanlar bırakıyor, oynamasına müsaade ediyorlar"

Fenerbahçe deplasmanlarda kaybetmeye devam ediyor, ne oldu ilk yarının fırtına Fenerbahçesine?

"Fenerbahçeli futbolcular öyle sanıyorum ki, Ersun Yanal'ın yüksek tempolu futbol anlayışına belli bir süreden sonra ayak uydurmakta zorlanmaya başladılar. Bakıyorsunuz , ayaklarına “pranga” vurulmuş gibi... Bir topa hamle yapamıyorlar, rakibe vücut vücuda yapışamıyorlar. Rakibe, paslaşacağı, mesafe alacağı çok geniş alanlar bırakıyor, oynamasına müsaade ediyorlar. Oysa oynamasına müsaade ettikleri rakiplerinin, nefes almasına bile izin vermiyorlardı. Ama o Fenerbahçe, 13-14. haftadan itibaren futbol olarak devamlı gerilemeye başladı. Ama puanlar gelince, bu eksiklik ya görülmedi, ya görülmek istenmedi."

Maçtan sonra kaleci Volkan'ın sert açıklamaları oldu?

"Son iki deplasman maçında bu kadar açık, "kumpas" gibi hakem hatalarına uğrarsan, bu açıklamayı sen de yaparsın. Sivas ve Elazığ deplasmanlarındaki hakem hataları “makul” karşılanabilecek, hakem yorumu içinde kabul edilebilecek hatalar değil. Resmen kıyım, o zaman canı yanan da elbette konuşur. Ancak Volkan'ın bu işten yayıncıyı, televizyonları, gazeteleri sorumlu tutmasını anlamadım. Fenerbahçe 10 puan önde giderken de bu medya vardı, puan farkı 4'e indiğinde de aynı medya var. Üstelik sahadaki kırmızı kartı, penaltıyı, ofsaytı medya vermiyor ki... Medya aynı medya da, Fenerbahçe aynı Fenerbahçe değil. Çok kötü oynuyorlar. Volkan ve arkadaşlarının ciddi biçimde özeleştiri yapmaya ihtiyacı var."

"SAVAŞARAK KAYBEDELİM"

"Trabzonspor, Mustafa Reşit Akçay döneminin ardından Hami Mandıralı ile devam etme kararı aldı. Juventus maçı ve sonrasında Kayserispor karşısında izlenen bordo-mavililer, gelecek adına umut vermiş gibi görünüyor."

Siz de, yerli olacaksa Hami Mandıralı devam etsin düşüncesinde olanlardansınız. Bugünkü tabloda ne gördünüz?

"Hami Mandıralı'da daha başlangıçta şunu gördük . Kaybedelim ama teslim olmayalım. Vuruşarak ölelim, savaşarak kaybedelim. Bu, aslında Trabzonspor'u altı yıl üst üste lig şampiyonu yapan duygudur. Trabzonspor bu duyguyu yeniden yakalarsa çok şeyi halleder."

Bundan sonra Trabzonspor ne yapabilir?

"Juventus maçı 2-0'dan sonra çok zor. Önümüzdeki hafta oynayacağı Fenerbahçe maçı, Trabzonlu için bir maçtan çok daha fazlasını taşıyor. Fenerbahçe'nin önümüzdeki yıl da Avrupa'ya gitmeyeceği hesaplanırsa, Trabzonspor'un Avrupa Ligi şansının hâlâ devam ettiğini söyleyebiliriz."


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!