comScore

Galatasaray Galatasaray

G.Saray'ın Melo açıklaması!

25 Şubat 2014, Salı 21:22

Galatasaray, Felipe Melo'nun PFDK'ya sevki üzerine sert bir açıklama yayınladı.

Galatasaray, Felipe Melo'nun PFDK'ya sevk edilmesi üzerine "YABANCININ KÜLTÜRÜNE SALDIRI BİR TÜR IRKÇILIKTIR" başlıklı bir açıklama yayınladı.
 
İşte Galatasaray'ın açıklaması:
 
"Galatasaray futbol takımı oyuncularından Felipe Melo, kazanılan bir maçın sonrasında, kendi taraftarlarıyla paylaştığı bir sevinç gösterisi nedeniyle  -genel istek üzerine- PFDK'ya sevkedildi.
 
Bu sevki yapanlar dahil, tüm kamuoyu, futbolcumuzun, hiç kimseyi aşağılama amacını taşımadığını ve sevincini ülkesinin geleneksel dans figürleriyle ortaya koyduğunu biliyor.
 
Üstelik, taraflı-tarafsız pek çok yayın organı, günlerdir, futbolcumuzun yaptığı dansın benzerinin, gerek ülkemizde, gerekse yeryüzünün hemen her köşesinde, Latin kökenli futbolcularla tekrarlandığını görüntüleriyle ortaya koyuyor.
 
Futbol, artık günümüzde yalnızca ulusal futbolcularla değil, "dünya vatandaşları"yla oynanan oyunun adıdır. O dünya vatandaşları, yalnızca ülkelerinin futbol anlayışlarını temsil etmezler, aynı zamanda ülkelerinin ve halklarının kültürlerini ve folklorik değerlerinin paylaşımını sağlarlar.
 
FİFA'nın ve UEFA'nın, yabancı futbolculara kapılarını ardına kadar açması, ırkçılığa karşı mücadeleyi öncelikleri arasına koyması, sadece futbol dünyasının çeşitlenmesi amacını taşımamaktadır. Ondan da öte, kültürlerin paylaşılması yoluyla sporda kardeşliğe ve dünya barışına katkı sağlanacağı öngörülmektedir.
 
Ülkelerin ve halkların kültürel ve folklorik özellikleri birbirine benzemeyebilir ve bir başkası için yadırgatıcı olabilir. Ama farklılıkların bir arada yaşama olgusu zaten böyle bir şeydir, farklılıklara anlayış ve tahammül gerektirir. FİFA'ya, UEFA'ya göre ve evrensel değerlere göre ırkçılık, yalnızca renklere değil, kültürel değerlere de tahammülsüzlüğün adıdır. (İroni olarak söylemek gerekirse Yeni Zelandalıların uluslararası üne sahip  "Haka" dansı, folklorik anlamının dışında değerlendirilirse neler olur?)
 
Öte yandan, böyle bir sevkin yapılmış olması bile, ülkemizde, rakip takımlarımızda ter akıtan, "Melo'nun Brezilyalı kardeşleri" açısından da  üzüntü vericidir.
 
Özetle, futbolcumuzun, -genel istek üzerine- gerçekleşen bu işlemin sonrasında ceza almayacağına ve PFDK'da bu konuda sağduyunun hakim olacağına inanıyoruz.
 
Ancak, kamuoyunda yaratılmak istenen algı ve ön yargılara da karşı bu açıklamayı yapmayı bir borç biliyoruz.
 
Saygılarımızla
 
GALATASARAY SPOR KULÜBÜ

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!