comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

'MAF'tan F.Bahçe'ye; 'Kar topu gibi...'

27 Kasım 2013, Çarşamba 10:37

‘MAF' lakabıyla anılan unutulmaz 3'lü, bu sezon 4 maçını son dakika golleriyle kazanan Fenerbahçe'yi, 1990'lı yıllarda fırtına gibi esen Beşiktaş'a benzetti. İki kadronun ortak yönlerini ise “hırs, mücadele ve fizik güç” olarak belirledi.

Fenerbahçe bu sezon ligde attığı 28 golün 9'unu maçların son 15 dakikalarına sığdırdı. Üstelik bu 9 golün 4'ü de 90 ve 90 artılarda geldi. Bu yönüyle Sarı-Lacivertliler 90'lı yılların ilk yarısında fırtına gibi esen ve attığı birçok son dakika golüyle hatırlanan Beşiktaş'la kıyaslamaya başlandı.

Siyah-Beyazlılar 1989-1990 ve 1994-1995 sezonlarını kapsayan dönemde tam 4 kez şampiyonluk yaşarken bu dönemde son anlarda skor tabelasını çevirdiği birçok maçı kazanmasını bilmişti. Hatta bu nedenle “Beşiktaş şansı” diye bir deyim de seslendirilir olmuştu.

Biz de o dönemin efsane kadrosunun ‘MAF' diye anılan süper 3'lüsü Metin Tekin, Ali Gültiken ve Feyyaz Uçar'dan bu sezon son dakikaların kralı haline gelen Fenerbahçe'yi yorumlamalarını istedik:

"BU GOLLER HEDEFE İNANDIRIR"

ALİ GÜLTİKEN: İşİn temel noktasında kazanmak isteyen ve vazgeçmeyen bir takım karakteri var. O dönemde sürekli kazanacağına inanan, kazanmak için deneyen ve son dakikaya kadar vazgeçmeyen bir takım görüntüsü vardı Beşiktaş'ta. Bugün Fenerbahçe'de de bizdekine benzer bir yapı görüyoruz. Tabii son dakikada çevrilen maçlar güveni artırır.

Fenerbahçe bunu birkaç defa yaptığı için artık bütün takım bu işi yapabileceğine inanıyor. Bu, şampiyonluk yarışında olmazsa olmaz bir unsurdur. Fenerbahçe'ye baktığımız zaman kaliteli ama performanslarını hep zorlayan oyuncular görüyoruz. Bunda inanmanın büyük etkisi var. Gol yese de bunu çevirebileceğine inandığı için denemeye devam ediyor. Bu sezonki Fenerbahçe'nin bizim o dönemdeki takımımıza benzediğini söyleyebiliriz. Tek fark belki de bizim öne doğru çok daha çabuk oynamamızdı.

"KARTOPU GİBİ GALİBİYETLER"

METİN TEKİN: SON dakika gollerinin şans faktörü, mücadele etmek, inanmak gibi birçok parametresi olabilir. Ancak bu tür galibiyetler takımların kendine güvenini artırır. Son dakikaya kadar gol atabileceğiniz inancı sizi oyunun içinde tutar. Biz iki maç 90'da gol attığımız zaman bir sonraki maçta 87. dakika geldiğinde hâlâ gol atacağımıza inanırdık. Bunlar kartopu gibidir. Her maç birbirini kovalıyor. Tabii ki son dakikaya kadar bu işi kovalama motivasyonunuz artıyor.

O dönemdeki Beşiktaş ile şimdiki Fenerbahçe teknik açıdan olmasa da istek, arzu ve coşku açısından benziyor. Tabii şunu da belirtmek lazım: Antalya maçındaki son dakika golünü Fenerbahçe'nin bu sezonki diğer son dakika galibiyetleriyle karıştırmamak lazım. Çünkü maç gelgitlere dönmüştü artık. Bir ara Antalya da maçı kazanmaya yaklaştı. Fenerbahçe diğer maçlarda oyuna hakimdi. Ama Antalya'da öyle olmadı.

"70'TEN SONRA AYAKTA KALMAK"

FEYYAZ UÇAR: son dakika gollerini biraz da büyük takımlar karşısında direnen takımlar hazırlar. Çok geriye yaslanmak, son anlardaki dikkatsizlik iki takımdan birinin mağlubiyetine yol açabilir. Tabii burada fizik kalitesinin önemini de vurgulamak gerekir.

Futbolda 70. dakikadan sonra ayakta kalmak çok önemlidir. Baktığımız zaman Fenerbahçe'nin bu anlamda rakiplerine oranla önde olduğunu görüyoruz. Bizim 90'lı yıllardaki takımımız da fizik açıdan çok kuvvetli, çok diri bir takımdı. Bu yüzden son anlarda birçok maç kazandık. Tabii bu tür galibiyetler takımlar için büyük bir motivasyon unsurudur ve hedefe olan inancı da pekiştirir.

Beşiktaş'ın son 15 dakika golleri (1989-1995) 76-90 gol aralıkları

SEZON Gol Yüzde Toplam gol Derece

1989-90 18 %23 77 Şampiyon
1990-91 12 %19 63 Şampiyon
1991-92 14 %24 60 Şampiyon
1992-93 17 %25 68 İkinci
1993-94 12 %21 58 Dördüncü
1994-95 14 %18 80 Şampiyon


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!