comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Kaleci analizleri!

21 Ağustos 2012, Salı 14:30

Ajansspor.com yazarı Haluk Kaplan, Süper Lig maçlarında kalecilerin yedikleri golleri görsel donelerle analiz etti, file bekçilerinin hata ve pozitif hamlelerini masaya yatırdı.. İşte, Cuma ve Cumartesi maçlarının analizi..

İşte ilk haftanın görsel fotoğrafları ve Haluk Hoca'nin yorumları:

KARABÜKSPOR - TRABZONSPOR

TOMİC



Volkan Şen'in topa vuruşunun öncesinde Tomic nispeten doğru pozisyonda, gol olma açısını kapatmış durumda ve topa müdahaleye hazır vaziyette bekliyor.



Volkan'ın topa vuruş anında ise Tomic sol ayağını yana doğru açınca vücut ağırlığı da o tarafa kayıyor.



Tomic, sola doğru lüzumsuz adımından dolayı vücut ağırlığını sağa yönlendirmekte geciktiği gibi geriye de yatmak zorunda kalıyor. Böylece olduğu yerden dahi uzanarak kurtarabileceği bir top gol oluyor.

TOLGA





Tolga korner atışında topa odaklanırken bir taraftan da önündeki rakip oyuncu ile mücadele ediyor. (maçlarda yaşanan doğal bir pozisyon)



Tolga kornerden gelen topa müdahale edebileceğine inanıyor ve kale sahası çizgisine doğru hareketleniyor. Boy hizası dediğimiz oyuncunun kafa ile vurabileceği yükseklikte gelen topa müdahale için rakip oyuncuların arkasına hareketleniyor. Böylece topa temas etme şansını yok ettiği gibi kalesini de boşaltmış oluyor.



Kafa vuruşu kolaylıkla gol oluyor..

ELAZIĞSPOR - FENERBAHÇE

MERT



Tum pasını sağ tarafa verdiğinde Selçuk'un gerisinde, Orhan ise tüm pozisyonu görebilecek konumda kendi kalesine doğru hareketleniyor.



Tum, Selçuk'un arkasından koşuya devam ederken Selçuk sadece göz markajında..



Tum ceza sahasına yaklaşırken Selçuk gerisinde kalıyor. Orhan ise kademeye girmesi gereken oyuncu konumunda olmasına ve Tum'un koşusunu en geniş açıyla gören kişi olmasına rağmen ters kademe yapmakta çok geç kalıyor.



Ceza sahası içinde topla buluşan Tum sert bir vuruşla gol yapıyor. Mert'in yediği gol için hatalı diyemeyiz. Fakat kaleci her zaman takımına kurtarışlarla katkı sağlamıyor. Eğer Mert, Tum orta sahada topu sağ tarafa kullandığı andan itibaren pozisyon gelişimini iyi süzmüş, resmin bütününe bakabilmiş, topu ve oyunu sadece izleyen Selçuk ve Orhan'ın etkili bir ikazla doğru konuma gelmelerini sağlayabilmiş olsaydı işte o zaman gol pozisyonu başlamadan sona ermiş olacaktı. Mert de en az mükemmel bir kurtarış yapmış kadar takımına katkı sağlamış olacaktı.

IVESA





Top Cristian'ın göğsünden sektikten sonra Ivesa vuruş için topa odaklanmış durumda ve topa müdahaleye hazır konumda.. Top yere düştüğünde Kuyt toptan yaklaşık 1.5-2 m uzaklıkta.





Top Kuyt'a doğru giderken Ivesa da ön direğe doğru 1m kadar yaklaşıyor. Kuyt topa vurmuş olmasına rağmen Ivesa hala topa müdahaleye hazır hale gelemiyor.



Top kaleye doğru yaklaşıyor olmasına rağmen Ivesa sol ayağını topun gittiği yana ve küçük bir açı ile öne atması gerekirken tam tersi sol ayağını sağ ayağına yaklaştırıyor. Böylece kendisini topa doğru itecek olan sol ayağını zamanında ve gereken yere basamıyor. 1.5 m kadar yer değiştiren topa göre kalesindeki konumunu neredeyse bir o kadar metre değiştirmesi uzak direkle arasındaki mesafenin daha da açılmasına neden oluyor. Kaldı ki topun konumundaki bu değişimin kalecinin konumundaki değişime yansıması cm'lerle ölçülecek kadardır.



Topa vurulan çapraz bir açıya göre Ivesa'nın kale çizgisinin önünde olduğunu da dikkate alırsak 7.32 m'lik kale yaklaşık 5 m civarında olacaktır. 2.02 m'lik bir kaleci eğer olması gereken yerde ve zamanında pozisyonunu alabilmiş ve de topa müdahale edebilmişse o açıdan gol yemesi o kadar da kolay olmayacaktır.
Her şeye rağmen Ivesa için hatalı gol yedi demek haksızlık olur. Fakat kalecilerin detayları dikkatlice uygulayabilmeleri onları olduğundan daha başarılı kılacaktır.

ESKİŞEHİRSPOR - AKHİSAR BELEDİYESPOR

BOFFİN



Orta sahadan Güray'a uzun pas atıldığında top 2. bölgede iken kaleci nerede olması gerekiyorsa Boffin de oradan oyunu takip ediyor.



Güray önünde seken topla ceza sahasına doğru ilerlerken Boffin yerinde bir düşünceyle kalesine doğru geriliyor.



Boffin kalesinde gol olma açısını kapatabileceği ve aşırtma gol yemeyeceği konuma kadar gerilemeye devam etmesi gerekirken, top hala sekiyor olmasına rağmen birden öne doğru hareketleniyor.



Boffin'in öne çıktığını gören Güray, zaten önüne sekmekte olan topu kolay bir şekilde aşırtarak gol yapıyor.

GAZİANTEPSPOR - SİVASSPOR

KARCEMARSKAS



Karcemarskas korner atışını doğru konumda bekliyor.



Top Karcemarskas'ın çıkamayacağı yükseklikte geldiği için defans oyuncularının müdahalesi gerekiyor.



Topa vuran Sivasspor'dan Pedriel oluyor. Köşeye giden topa Karcemarskas'ın yapacak bir şeyi kalmıyor. Golde her ne kadar hatalı değilse de kornerden gelen topa çıkamayacağını anladıktan sonra rakibin vurabileceği olası bir top için kalesinde pozisyon almaya çalışırken kale çizgisine kadar gerilemesi kalenin gol olma açısının olabildiğince genişlemesi neden oluyor. Kalecinin topa müdahalesi de oldukça güçleşiyor.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!