Fenerbahçe'nin Şükrü Saracoğplu Stadı'nda oynadığı hazırlık maçında Hollanda ekibi PSV Eindhoven'e 2-0 mağlup olmasının ardından sarı-lacivertlilerin oynadığı futbol ciddi şekilde eleştirildi.
Son olarak Habertürk yazarı Serdar Ali Çelikler, sarı-lacivertlerin futbolcunu eleştirirken "Lankaran ve PSV maçlarındaki diziliş ve plansızlık devam ederse Cardozo da alınsa fark eden bir şey olmaz" şeklindeki iddiası dikkat çekti.
İşte "Böyle oynayacaksa Cardozo fos çıkar" başlıklı o yazı...
"Fenerbahçe'nin hem Hazar Lankaran hem de PSV Eindhoven hazırlık maçlarını izledim. Fikrim şu: Takım çok kötü. Öncelikle Ersun Yanal ile ilgili bir iki kelam edelim. Bana göre iyi bir teknik adam. Her şeyin başında spor fizyolojisi konusunda takdire şayan bir kariyeri var. Bugüne değin onun çalıştırdığı takımlarda yıldızını parlatıp önemli transferler yapan çok futbolcu var. En önemlisi takıntıları olan; sabit fikirli bir hoca değil. Fakat ilk kez kamuoyu önünde kadro mühendisliği deneyimi yaşadığından bu konuda ne kadar etkili olduğu bize 4-6 hafta arasında bir fikir verecek.
Şimdi genel analiz: Bugün Türk futbolunun gerilemesinin en önemli nedeni teknik adamların taktik bilgisi yetersizlikleridir. Kadro mühendisliği ve taktik bilgisi, bir hoca için yüzde 70 demektir. Bu yüzde 70, bizim Türk hocaların çoğunda olmadığından futbolumuz da “Kötü oynayabilirsin ama kötü koşamazsın”; “Savaşmamız lazım”; “İyi oynamadık ama iyi mücadele ettik”; gibi üst düzey dünya futbolunda karşılığı olmayan cümlelere hapsoldu. Türk antrenörler ve oyuncular ne zaman “oynadık”a; “taktiğimiz harikaydı”ya; “hocamızın belirlediği gibi değişik pozisyon kaymalarıyla oynayıp kazandık”a döner; o zaman futbolumuz yükselir.
Dolayısıyla TAKTİK yoksa sabaha kadar koşsar kaybedersin. TAKTİK yoksa fizik önemini kaybeder. TAKTİK yoksa topu hızlı oynamakla fazla bir şey kazanılmaz. Taktik oluşturmak için kadro mühendisliği en önemli ilk adımdır. Şimdi gelelim Yanal ve genel analizimiz üzerinden F.Bahçe analizine: Bir kere Yanal'ın F.Bahçe'si ne oynadığını bilmiyor. Hücum aksiyonlarına önem veriyorsa çok pozisyon bulması lazım; Yok dengeli bir oyun oynuyorsa o zaman bu kadar pozisyon verilmesi nedir?
Önde baskı yapmaya çalışıyorlarsa bu kadar çok faulün ve rakibin her kalabalık gelişinde pozisyon bulmasının nedeni nedir? F.Bahçe Lankaran'ı 1 duran top ve 2 şut golü ile geçti. Sadece Webo'nun golünde orta ve santrafor kafa vuruşu vardı. O pozisyonda daWebo gene 3 savunmacı arasında tekti. PSV maçında ise Meireles'in kaleci ile karşı karşıya pozisyonu hariç takım pozisyon bulamadı. İkincisi 4-1-4-1 dizilişi bu kadro yapısına asla uygun değil. İşte bu noktada kadro mühendisliği ortaya çıkıyor.
F.Bahçe orta alan oyuncularına bakalım: Emre - Alper - Meireles - Topal - Holmen.. Bu oyuncuların hiçbiri sezon boyunca 5 gol, 5 asist rakamına ulaşamaz. Caner ve Topuz sezonu 1-2 golle kapatıyor. O zaman golü kim atacak? Kuyt sağ dışta oynadığında 6-7 golü ancak bulur. Keza Stoch ve Krasic de öyle. 4-1-4-1 dizilişinde rakip ceza sahasına orta yapılıyor ve santrafor tek başına tabii ki top alamıyor. Ne Caner ne Kuyt arka direğe gidemiyor. Bu durumda santrafor ister Webo, ister Cardozo olsun verim alınamaz.
Yanal'ın hemen 4-1-4- 1'den vazgeçmesi lazım. Sistem geçen yılın 2. yarısındaki gibi 4-2-1-3'e dönmelidir. Savunma önünde Emre tek başına oynatılırsa her maç atılır. İleri hattalarda tıpkı geçen yıl olduğu gibi sol önde Sow; sağ önde Kuyt merkezde de Webo ya da Cardozo oynamalı. Takım ancak bu üçlüyle skor bulur. Savunma önündeki ikili Emre-Alper-Topal-Meireles-Holmen 5'lisinden ikisiyle kurulur. Ama bana göre F.Bahçe'nin en büyük eksiği 3 hücumcu arkasındaki tek oyuncunun kalitesinde.
4-2-1-3 dizilişinde o 1 rakamı Cristian ise 59 maçta 11 gol yetersizdir. Diğer alternatif Salih. Bence F.Bahçe Cardozo yerine o bölgeye skor yükünü paylaşacak, oyunu organize edecek bir oyuncu almalıydı. Moutinho-Van der Vaart-Kagawa-Kroos gibi gol bulabilen bir orta alan oyuncusu alınmalıydı. Dünkü gibi Webo'nun önde yalnız kaldığı; Stoch veya Caner ile desteklenmiş sol ön ile; sağ içte Meireles; sol içte Cristian ile bu takım çok zor gol bulur. Bence mevcut kadroda 4'lü savunmanın önüne Emre - Alper - Topal - Meireles'ten seçilmiş ikili; onların önüne Stoch veya Cristian yahut Salih ileri uca da Sow -Webo (Cardozo) - Kuyt üçlüsü en ideal diziliştir.
Yanal'ın maceracı bir adam olmadığını bildiğimden ümidim var. Ama Lankaran ve PSV maçlarındaki diziliş ve plansızlık devam ederse Cardozo da alınsa fark eden bir şey olmaz. Takım her maç gol yer ve çok zor gol atar."

