Fenerbahçe'de Aykut Kocaman'ın istifası ve bu istifanın kulüp yönetim kurulu tarafından kabulünün ardından eleştirel yorumlar daha çok kulüp başkanı Aziz Yıldırım üzerinde yoğunlaşıyor. Başkanlık döneminde 13 teknik direktörle çalışan ve bir çok yöneticiyle olaylı ayrılan Aziz Yıldırım hakkında HaberTürk gazetesinden Serdar Ali Çelikler de bir yazı kaleme aldı.
İşte Çelikler'in satırları;
***
* “Size söz veriyorum, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden uzak kaldığı son sene bu yıl olacak.”
“Size söz veriyorum. 3 yıl üst üste şampiyon olacağız.” Bunlar Aziz Yıldırım'ın onlarca ‘boş' çıkan vaatlerinden ikisi. Ama adı üstünde vaat vaattir ve yerine getirilemediği zaman eleştirilirsiniz biter gider..
Ama; “Ben olduğum müddetçe Aykut Kocaman bu takımın teknik direktörüdür” deyip bu sözünüzü yerine getiremiyorsanız bu açıkça liderlik zafiyetidir. Liderler kendilerini bağlayan vaat dışında bir planlama, projelendirme yapıyor ve uygulayamıyorsa artık lider değildir. Eğer Kocaman istifa ettiyse hala güçlü olan bir lider ne yapıp eder o istifayı engeller. Yok eğer siz gönderdiyseniz yönetim içinde Kocaman'ı istemeyen isimlere kurban verdiniz demektir ki liderliğiniz tam tartışılır hale gelmiş demektir.
Hele hele “Ben olduğum sürece kulüpten içeri giremez” dediğiniz Ersun Yanal ile görüşüyor ve hoca adayı olarak ilk sırada tutuyorsanız artık ipleri başkası tutuyor demektir.
* Fenerbahçe başkanı, Löw gibi Heynckes gibi Klopp gibi Capello gibi isimlerle görüşecek durumda değil. Yargıtay'da dosyası olan bir başkanın takımına hangi büyük yabancı hoca gelir?
* Fenerbahçe başkanı Mustafa Denizli ile çalışamaz. Denizli gelirse onu Samandıra'dan içeri sokmaz. Yıldırım buna dayanabilir mi?
* Fenerbahçe'nin kendi açıklamasına göre geçen yılki konsolide geliri (Dernek + A.Ş.) 500 milyon TL. Şampiyonlar Ligi'ne gidilemeyen; şampiyon olunamayan sezonda 500 milyon TL gelir elde etmiş kulüp. Öte yandan 2 yıl üst üste şampiyon olmuş; Şampiyonlar Ligi geliri almış G.Saray'ın konsolide geliri 405 milyon TL (Kendi Divan Kurulu açıklamalarından…) Arada 95 milyon TL fark varken; toplam gelir yaklaşık 200 milyon Euro iken Fenerbahçe'de sportif başarı yok.
* Bugüne kadar 2 milyar dolar para harcadı bu başkan. Bunun 1 milyar doları futbola. 1 milyar dolar ile 5 şampiyonluk 2 kupa başarı değildir.
* Fenerbahçe başkanı yıldız transfer yapamaz. Çünkü bu yüksek para harcama kapasitesi yok şu an. Real başkanı Florentino Perez dışında büyük Avrupa Kulüpleri başkanları ile diyalog kuramaz. Sadece kendisi gibi inşaatçı olan Perez ile ortak bir dil konuşabilir.
* Fenerbahçe başkanı Platini'den randevu alamaz. “Fenerbahçe şike yapmadı” diyen dünyadaki tek kurum olan Avrupa Kulüpler Birliği ile ilişki kuramaz. Rummenige'yi bile ziyaret etmek aklına gelmez, çünkü böyle bir vizyonu da yok.
* Fenerbahçe başkanı Yargıtay kararını beklerken atılım yapamaz; yatırım yapamaz.
* Fenerbahçe başkanı, Löw'ü; Rıdvan Dilmen'i; Denizli'yi; Daum'u; Zico'yu; Alex'i; Hooijdonk'u; Anelka'yı; yedi. En son kardeşini yedi. Bu kadar adam yiyeceğine bir kendini gönderse kulübün daha iyi yola gireceğini göremedi.
* Fenerbahçe başkanı mevcut başkan iken bu kulübe ne huzur gelir ne de başarı.
Aziz Yıldırım ilk 2 senesinden sonra bu kulübü sırtında taşıdı. Ama son 3 senedir bu kulüp Aziz Yıldırım'ı sırtında taşıyor. Bu taraftar olmasa; bu kulübün bu gücü olmasa Yıldırım hala cezaevindeydi. Bu kulüp; bu taraftar daha ne kadar sırtında başkan taşıyabilir? Vizyonu olmayan; futbolu bilmeyen; ilişki ve iletişim problemi klinik olan; başında Yargıtay belası olan; UEFA'da lobisini sıfırlayan; Türkiye'de lobi ve etkinlik gücünü büyük ölçüde kaybeden. Artık liderliği de olmayan; teknik direktör bile tutamayan Yıldırım'ın dayanılmaz çaresizliği Fenerbahçe'nin kaderi olmamalı; olamaz..
ÜNAL AYSAL HAKLIYMIŞ
Ünal Aysal bir koalisyon hükümetinin dışarıdan getirilen teknokrat başkanı gibiydi. Kendi iktidarını kurmak istedi. Ben de “Acaba 11 ay daha dayanamaz mıydı” dedim. Ama istifa ve seçim kararından sonra Dürüst Öztürk-Albayrak açıklamalarını okuyunca; sızdırılan “Aslında Aysal yaramaz adam” tadında haberlere bakılınca Sayın Aysal'a hak verdim. Bu yönetim ile bu başkan değil 11 ay; 11 gün bile birlikte çalışamazmış. Aysal-Arıboğan iktidarı hayırlı olsun.
DEMİRÖREN'İN 2. BAŞKANLARI NASIL HESAP SORACAK?
Demek ki Fikret Orman başarılıymış. Hem de çok başarılıymış ki 11 ay önce yoldan geçeni başkan adaylığı için kongre için çağıracak durumdaki kulübe, bugün başkan adayı çıktı. Kimsenin parmağının ucunu dahi sokamadığı taşın altına gövdesini koyan Orman; demek ki tünel ucunda bir ışık açmış. Adalı ile Orman mücadelesinden Beşiktaş'ın kazanarak çıkacağı kesin. Ben şunu merak ediyorum; Demirören'in en uzun dönem 2. Başkanlığı'nı yapan isim Murat Aksu ile Demirören'in bırakıp gittiği dönemki 2. Başkanı olan Serdal Adalı seçilirlerse eski başkanlarından nasıl hesap soracaklar? Adama “İyi de kardeşim, eleştirdiğiniz dönemlerde siz de yönetim de değil miydin” diye sormazlar mı?