comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

F.Bahçe'nin 'stajyer'leri Avrupa'yı sallıyor (!)

26 Nisan 2013, Cuma 10:35

Fenerbahçe'nin teknik direktörlük koltuğuna oturduğunda 'stajyer' eleştirileri alan Zico ve Aykut Kocaman, kulüp tarihinde Avrupa'da en çok başarıyı getiren teknik direktörler olarak dikkat çekiyor.

Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'nde yarı final ilk maçında Benfica'yı 1-0 mağlup edip, final yolunda avantaj elde etmesinin ardından teknik direktör Aykut Kocaman'a olan tebrikler de artıyor.

Zorlu maçın bitmesinin ardından açıklamalarda bulunan Dirk Kuyt; " Hocamız Aykut Kocaman'a teşekkürlerimizi göndermek istiyorum. Taktik olarak takımı hazırlama yöntemleri inanılmazdı. Maçtan üç gün önce başladık ve sahaya çıkmadan önce herşeyi biliyorduk Benfica hakkında." diyerek, başarılı çalıştırıcının takımını ne derece iyi hazırladığını gözler önüne sererken, Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe kariyerine başladığı dönemlerde yapılan eleştiriler de akıllar geldi.

KOCAMAN'A KARŞI ÇIKANLAR VARDI

Türkiye'de ağır ve haksız eleştirilere maruz kalan F.Bahçe sportif direktörü ve teknik sorumlusu Aykut Kocaman gösterdiği performansla tarih yazmaya devam ediyor.

 Fenerbahçe teknik direktörlük koltuğuna oturduğunda, kendi taraftarları arasında bile istemeyenlerin olduğu Aykut Kocaman'a çeşitli yorumcular 'stajyer' damgasını vurmuştu. Geldiği ilk sezon kötü bir başlangıç yapan ve Avrupa'ya elemelerde veda eden Kocaman'ın Fenerbahçe'si, sezonu şampiyonlukla taçlandırdı. 2011/12'de ise Avrupa'da mücadele etmesine izin verilmeyen Fenerbahçe, 2012/13'e Avrupa'da başarı hedefleyerek girdi.

UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda Vaslui'yi geçtikten sonra Spartak Moskova'yla oynayan Fenerbahçe, başabaş 2 maç çıkardıktan sonra elenen taraf oldu. Yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam eden Fenerbahçe, gruptaki ciddi rakiplerine rağmen, iyi oyun ve skorlarla 5 maçta 4 galibiyet 1 beraberlik alıp son maça prestij havasında çıktı. Avrupa'da rakiplerine soluk aldırmadığı ve takım savunmasını çok başarılı yapıp, rakiplerinden daha fazla mücadele ettiği görülen sarı lacivertli ekip bu özelliğiyle, futbol yorumcularından takdir topladı.

BATE, PLZEN, LAZIO! SÜRKLASE OLDULAR

BATE Borisov deplasmanında 10 kişi kalan ancak rakibiyle denk bir maç oynayarak 0-0'la İstanbul'a dönen Fenerbahçe, turu İstanbul'da Cristian'ın golüyle bitirdi. Napoli'yi rahat bir biçimde eleyerek gelen Viktoria Plzen'i de, deplasmanda soluk aldırmadan 1-0'la geçen sarı lacivertliler İstanbul'da Salih Uçan'la turu geçen taraf oldu. Çeyrek finalde Lazio'yla eşleşen Fenerbahçe, ilk maçta rakibini oyun olarak sürklase ettiği maçtan sonra 2-0'lık bir avantajla Roma'ya gitti. Roma'da tur Caner'in golüyle geldi.

Sarı lacivertliler, 38 maçtır yenilmeyen, Portekiz Ligi'nde Porto'nun 4 puan önünde bulunan, yarı finale kadar Leverkusen, Bordeaux, Newcastle United gibi Avrupa'nın güçlü liglerinde oynayan köklü takımlarına maç vermeden gelen Benfica'yla eşleşti. Yıldızlarını Avrupa'nın dev kulüplerinin izlediği Benfica, karşılaşma öncesi Fenerbahçe'yi küçümser havadaydılar ancak maç sonunda çıkan görüntüde sarı lacivertli temsilcimizin rakibini ezdiği görüşü taraflı tarafsız futbol kamuoyu tarafından kabul gördü.

Aykut Kocaman sezon içinde taraftarlarından da gelen tepkiler üzerine istifa kararı alırken Kocaman'ı istifadan döndüren isim ise F.Bahçe başkanı Aziz Yıldırım olmuştu.

ZICO DA 'STAJYER'Dİ AMA...

Fenerbahçe'nin yakın dönemde yaşadığı bir büyük başarı da UEFA Şampiyonlar Ligi'nde gelen çeyrek final başarısıydı. O dönem takımın başında bulunan Brezilyalı futbol efsanesi Zico da, tıpkı meslektaşı Aykut Kocaman gibi 'stajyer' eleştirilerine maruz kalmıştı. 100. yılda göreve gelen Zico, ilk sezonunda yeni kurulan bir takım olması dolayısıyla dezavantaj yaşadı ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne elemelerde veda etti. Yine de Fenerbahçe, daha sonra yoluna devam ettiği UEFA Avrupa Ligi'nde son 32 turunda veda etti.

Bir sonraki sezon olan 2007/08'de UEFA Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılan Fenerbahçe, Inter, CSKA Moskova ve PSV Eindoven gibi rakiplerle eşleşti. Gruptan Inter'in ardından ikinci sırada çıkan Fenerbahçe, ikinci turda son iki yılın UEFA Kupası sahibi Sevilla'yı destansı bir zaferin ardından turnuva dışına itti. Çeyrek finalde, o sezonun finalisti Chelsea'yle eşleşen Fenerbahçe, yıldızlar topluluğu rakibin İstanbul'da Deivid'in hafızalara kazınan golüyle mağlup ettikten sonra İngiltere'de denk bir mücadelenin ardından turnuvaya veda eden taraf oldu.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!