comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Eduardo'ya göre turun favorisi Benfica

25 Nisan 2013, Perşembe 12:21

Fenerbahçe'nin Benfica ile oynayacağı UEFA Avrupa Ligi ilk maçı öncesinde eski takımının tur şansını değerlendirenler kervanına İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un Portekizli kalecisi Eduardo da katıldı.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden İstanbul Büyükşehir Belediyespor forması giyen Eduardo, Fenerbahçe-Benfica UEFA Avrupa Ligi ilk maçı öncesinde Portekiz basınına konuştu. Portekizli kaleci verdiği röportajda Süper Lig'in durumu ve Fenerbahçe'nin Benfica karşısındaki tur şansını değerlendirdi. İşte o röportaj:


"TÜRKİYE LİGİ, PORTEKİZ LİGİ'NDEN İYİ"

-Düzenli bir şekilde forma giydin ama takımının ligdeki konumu pek de parlak değil. 16. sırada ve düşme potasındasınız. Bu sezonu nasıl değerlendiriyorsun?

"Kendi açımdan baktığımda son derece olumluydu. Düzenli bir şekilde forma giyme şansını yeniden yakaladım. Geçen sezon çok az maçta oynadıktan sonra bir güven kaybı yaşamıştım. Şimdi ise kendime olan inancım geri geldi ki bu sezon en büyük kazanımım da bu. Takıma baktığımızda ise işler iyi gitmiyor. Bu nedenle performansımızın tatmin edici olduğunu söyleyemem. Karışık bir durumdayız. Sezon sonuna kadar çok geç olmadan alabileceğimiz maksimum puanı hanemize yazdırıp, bir an önce bu durumdan kurtulmalıyız."

-Türk futboluna, Türkiye'ye ve Türk kültürüne uyum sağlayabildin mi?

"Bu konuda zorlanmadım. İyi bir kulüpteyim. Etrafımda, düşünceli ve ne zaman yardıma ihtiyacım varsa yanımda olmak için gayret gösteren insanlar var. Kendimi evimde gibi hissettim. Bu da Türk futboluna uyum sürecimi hızlandırdı. Başımızda ilk etapta Portekizli bir teknik adam (Carlos Carvalhal) olması da benim adıma işleri kolaylaştırdı. İstanbul, hoş bir şekilde yaşamınızı sürdürebilmeniz için her şeye sahip bir şehir."

-Portekiz'de Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe bilinen Türk takımlarıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyespor nasıl bir kulüp?

"Çok köklü bir geçmişi yok. 7 yıldır Süper Lig'de ve Türk futbolunda büyük bir kulüp olmanın hesaplarını yapıyor. Şu anki durumu kötü olmasa da daha organize bir yapı oluşturmayı hedefliyor. Oyuncuların hiçbbir şeyin eksikliğini hissetmiyor. Kendimize ait kamp merkezimiz var. Kamp merkezi diyorum. Büyümesi için taraftar haricinde her şeye sahip bir yapılanma var. İzleyici olmadan oynamak garip ama bu kulübü özel bir konuma sokuyor. Biz bir aile gibiyiz ve her koşulda birlik olmalıyız. Benim adıma hoş bir tecrübe oldu, çok şey öğrendim. Farklı liglerde oynamak her zaman güzeldir."

-Carvalhal sezon ortasında ayrıldı. Takım sence bu süreçten zararla mı çıktı?

"Teknik direktörlerin durumu alınan sonuçlara bağlıdır. O dönemlerde beklentileri karşılayamadık. Sonuçta da fatura doğal olarak Carvalhal'e kesildi. İlk başlarda eksikliği hissedilmiş olabilir, sonrasında farklı bir futbol görüşü olan bir teknik adamla beraber yola devam edip, onun fikirlerini benimsemeye çalıştık."

-Türkiye Ligi'nin seviyesi ne durumda? Portekiz Ligi'nden iyi mi?

"Bence öyle ve farklı bir lig. Portekiz'de her zaman aynı takımlar şampiyonluk ve Avrupa kupalarına katılma mücadelesi verir. Burada ise sonuçları kestirebilmek güç. Takımlar mali açıdan daha güçlü olduğundan dolayı kadrolarına istedikleri takviyeleri yapma şansı buluyor. Lig rekabetçi bir yapıda, başından sonuna kadar konsantrasyonunuzu bozmamanızı gerektiriyor. En iyinizi ortaya koymanız lazım. Bu benim adıma iyi bir şey."

-Genoa'dan İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a kiralanmıştın. Sözleşmen sezon sonunda bitiyor. Önümüzdeki sezon için netleşen bir şey var mı?

"Henüz kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. İstanbul Büyükşehir Belediyespor benimle devam etme yönündeki isteğini açık etti ama şu an daha önemli şeylerle ilgilenmemiz lazım."

"BENFICA BİR ADIM ÖNE ÇIKIYOR"

-Gelelim UEFA Avrupa Ligi yarı finalinde oynanacak Fenerbahçe-Benfica maçına. Benfica, Türkiye'den galibyetle dönebilir mi?

"Bence evet. Benfica, kadrosuyla fark yaratacak bir ekip. Fenerbahçe, kendi sahasında etkili bir takım, Şükrü Saracoğlu Stadı'na konuk olan takımları bir  hayli zorluyorlar. Onların da iyi oyuncuları var. Kollektif açıdan yaklaşırsak Benfica'nın daha güçlü olduğunu görürüz. Bu turu geçen takımın İstanbul'dan ziyade Lizbon'da belli olacağını düşünüyorum. Yine de Benfica bir adım öne çıkıyor."

-Fenerbahçe'nin güçlü tarafları neler? Benfica ne yapmalı?

"Defansı zorlayacak iki tane iyi forvetleri var. Orta sahaları hücum ve savunma arasındaki bağı sağlam tutuyor. Raul Meireles, bu görevi başarıyla yerine getiriyor. Benfica'nın en büyük avantajı, Fenerbahçe savunmasının zaman zaman verdiği açıklar... Lima gibi hareketli ve Cardozo gibi her an gole yakın bir forvete ek olarak Rodrigo gibi hızlı bir oyuncu bu pozisyonları değerlendirebilecek kalitede. Fenerbahçe birini bile boş bıraktığı anda, bedelini ağır bir şekilde ödeyebilir."

-Özel olarak dikkat edilmesi gereken oyuncu?

"Raul Meireles ve Pierre Webo. Özellikle Webo ile birlikte oynadığım dönemde ne kadar fark yarattığına tanıklık etme şansı buldum. Golcülüğü tartışılmaz, fizik olarak çok kuvvetli ve 90 dakikanın her anında mücadele etmekten kaçınmıyor."

-Benfica 3 kupayı da alabilir mi?

"Neden olmasın. Benfica sezon boyunca geniş kadrosu nedeniyle oyuncularını etkili bir şekilde kullanırken, yorgun oyuncularını dinlendirme şansı buldu. Andre Almeida ve Maxi Pereira'nın dönüşümlü oynaması ilk aklıma gelen örnek. Benfica güçlü bir takım ve mücadele ettiği 3 kulvarda da bunu gösterdi, ayrıca takımın geçmişine baktığımızda bu gibi yerlerde fazlasıyla oynadığını görürüz."


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!