comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Eusebio: 'Benfica favori değil'

25 Nisan 2013, Perşembe 08:35

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olarak kabul edilen Benfica efsanesi Eusebio, Benfica'yı favori olarak gösterenlere kızdı ve Fenerbahçe'nin dişli bir takım olduğunu söyledi.

Fenerbahçe'nin Benfica ile oynayacağı UEFA Avrupa Ligi yarı final ilk maçı öncesi, Portekiz'in ve  Benfica'nın efsanevi futbolcusu Eusebio turu değerlendirdi. Benfica'yı favori olarak görenleri 'futboldan anlamıyorlar' diyerek yorumlayan efsane, Fenerbahçe'nin dişli bir rakip olduğunu söyledi. İşte Milliyet gazetesinin Eusebio'yla yaptığı röportaj;

- Benfica 3 kupada da (Portekiz Ligi-kupası ile Avrupa Ligi) doludizgin gidiyor. 60'ların efsane Benficası geri geldi diyebilir miyiz ?
"Hayır... Doğrudur, bu sezon çok formdalar. 3 kupayı da alabilirler, ancak benim dönemimdeki Benfica'yı yakalayabilmeleri için zamana ihtiyaçları var."

- Öyleyse Fenerbahçe'ye son yılların en iyi Benfica'sı rakip oldu.
"İyi, ama karşısında da Avrupa Ligi kupasını müzesine götürmek isteyen çok arzulu bir rakip var. Bu iş, 7-0'ı hatırlamakla, hatırlatmakla olmaz.. Futbol sahada oynanır. Daha iki 90 dakika oynamadan, kimse finale çıktım diyemez."
- Sanırım siz Benfica'yı favori görmüyorsunuz.
"Asla... Böyle tahmin edenler, konuşanlar da futbolu anlamayanlardır. Fenerbahçe'yi nasıl küçük görebilirsiniz ki... Siz de aynen bizler gibi rakiplerinizi yenerek, buraya kadar geldiniz. Bana kimin daha fazla şansı var sorusunu da sorma. Futbolun sahada nelere tanık olduğunu defalarca yaşamış biri var karşında."
- Sizce İstanbul'daki ilk maç nasıl geçer?
"Türk takımları, Avrupa kupalarında evlerinde oynadıkları karşılaşmalarda iyi sonuçlar alıyorlar. Galatasaray-Real Madrid maçı daha çok yakında oynandı. Real'in ne hallere geldiğini herkes gördü. Bu nedenle perşembe günü (bugün) bizi zorlu bir maç bekliyor. Ben Benfica'nın, Fenerbahçe karşısında kapanacağını, defans yapacağını sanmıyorum. Zevkli bir karşılaşma olacağına da yüzde yüz eminim."
- Röportajın başında, Benfica'nın, Fenerbahçe karşısında 7-0'lık galibiyetini hatırlatanlara kızgın olduğunu gözlemledim. Neden?
"Neden kızmayayım ki... Bu sonucu hatırlatmak futbolu magazinleştirmek demektir. Olay o tarihte bitmistir. Finale bir adım kala herkes herkesle eşittir. 7-0'lık sonuç o günün Benfica'sı için normaldi."
- İstanbul'daki maça gelmeyeceksiniz galiba
"Evet... Maalesef sağlığım el vermiyor. Ancak bu maçın rövanşını kaçırmam. Staddaki yerimi mutlaka alacağım."
- Fenerbahçe'yi hiç seyrettiniz mi bu sezon ?
"Elbette... Türk takımlarının bazı maçlarını televizyondan izliyorum. İşte bu yüzden Benfica favori tespitlerine tepki gösteriyorum. Bana göre Benfica'nın karşında son derece dişli, disiplinli bir takım var. Heyecan yapmadan, bol paslı oyunla rakibi soğutuyorlar. Yarı finale hakkıyla gelen takımların başında geliyor."
- Son yıllarda Türkiye'ye çok kaliteli Portekizli yıldızlar geldi?
"Evet, biliyorum. Umarım bizi oralarda iyi temsil ediyorlardır. Türk futboluna katkıları olursa sevinirim... Aksi taktirde ne bize yararı dokunur, ne de size..."

Eusebio kimdir?
Eusebio da Silva Ferreira, 25 Ocak 1942'de Mozambik'te doğdu. Kariyerine 1957'de Sporting Lourenço Marques'de başlayan Eusebio, 1960'da 19 yaşındayken Benfica'ya geçti. 1975'e kadar kırmızı-beyazlı formayı terleten efsane forvet 614 maçta tam 638 gol attı. 1961-62 sezonunda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Ferenc Puskas ve Alfredo Di Stefano'lu Real Madrid'e karşı 2 gol atarak, Avrupa'nın en büyüğü olan Benfica'nın 5-3'lük zaferine imzasını koymuştu.

1965'te Avrupa'da yılın futbolcusu unvanını aldı. 1968'de 42 gol atarak Avrupa'da ilk kez verilen Altın Ayakkabı ödülünü almayı başardı. 1964'ten 1973'e kadar Portekiz'de 7 kez gol kralı oldu. Bu dönem içinde Benfica'nın 11 kez lig şampiyonu ve 5 kez kupa şampiyonu olmasına önemli katkılar sağladı. Portekiz Milli Takımı'nın 1966 Dünya Kupası'nda elde ettiği 3.'lükte attığı 9 golle büyük pay sahibi oldu. 1961-1973 yılları arasında 64 kez Portekiz forması giyen Eusebio toplam 41 gol kaydetti.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!