comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

İşte Benfica'nın şifreleri

25 Nisan 2013, Perşembe 03:47

Avrupa Ligi yarı finalinde temsilcimiz Fenerbahçe'nin rakibi olan Benfica'yı mercek altına aldık.

FUTBOL ARENA ÖZEL HABER – Rıdvan Aksu

GEÇEN SEZON KABUS GÖRDÜ

Geçen sezon ligin 18. haftası bittiğinde Benfica en büyük rakibi Porto'nun 5 puan farkla önünde liderdi. Şampiyonlar Ligi'nde de gruptan çıkmışlardı. Ama sonrasında yaşadıkları düşüşle ligde şampiyonluğu Porto'ya kaptırdılar, Devler Ligi'ne de çeyrek finalde veda ettiler.

LİGİ DE DÜŞÜNÜYORLAR
Bu hayal kırıklığını yaşayan Benfica'da Jorge Jesus'un bir gözü de ligde. Bitime 4 hafta kala Porto'nun 4 puan önündeler. Ama ligin 29. haftasında Porto ile deplasmanda karşılaşacaklar. Perşembe günü Fenerbahçe ile oynayacak olan Benfica lige dönüşte pazartesi günü Maritimo gibi zorlu bir deplasmana çıkacak. Portekiz basını Maritimo mücadelesini kilit maç olarak görüyor. Eğer Benfica o karşılaşmayı kazanırsa, şampiyonluğu alır yorumları yapılıyor. Galip gelememesi durumunda ise geçen sezon yaşadığı hayal kırıklığı tekrarlanabilir. Benfica için lig şampiyonluğu önemli zira son 10 yılda sadece 2 defa mutlu sona ulaşabildiler. Porto bu periyotta tam 8 şampiyonluk aldı. Maritimo mücadelesi teknik direktör Jorge Jesus'un kafasının bir yerinde mutlaka olacaktır.

6 AYDIR YENİLMİYOR
Benfica oynadığı son 38 resmi karşılaşmada da mağlup olmadı. Bu süreçte Braga ile bir kupa yarı finali oynadılar. Karşılaşmanın 90 dakikalık normal süresi de, uzatmaları da 0-0 sonuçlandı, penaltılarla elendiler. 90 dakika baz alındığında son yenilgiyi 23 Ekim'de Şampiyonlar Ligi'nde Spartak Moskova deplasmanında yaşadılar. Hatırlanacağı üzere Fenerbahçe de Devler Ligi ön elemesinde Rus ekibine Moskova'da aynı skorla kaybetmişti.
GOL MAKİNESİ
Benfica bu sezon ligde oynadığı 30 maçın 30'unda da gol attı. 27'sinde ise rakip fileleri en az 2 defa havalandırdılar. Avrupa Ligi'nde çıktıkları 6 karşılaşmayı da boş geçmediler. 3'ünde en az 2 gol attılar.
BEKLENEN TAKTİK 4-2-3-1
Benfica Portekiz Ligi'nde 4-3-3'ü tercih ediyor. Ama Avrupa kupalarında Jorge Jesus genelde 4-2-3-1 ile takımını sahaya sürüyor.
SAVUNMADA KAPTAN YOK, DAHA ÖNCE DE OLMAMIŞTI!
10 yıl önce bu takıma gelen Brezilyalı stoper Luisao sakatlığı nedeniyle forma giyemeyecek. Aslında oynayabilirdi ama Maritimo mücadelesi öncesi Jorge Jesus riske girmek istemedi. Luisao bu sezon başında bir hazırlık maçında hakeme yaptığı hareket nedeniyle 2 ay boyunca tüm turnuvalardan men edilmişti. Dolayısıyla Şampiyonlar Ligi'nde de ilk 4 maçı kaçırdı. Onun forma giyebildiği son iki karşılaşmada Benfica, Celtic'i 2-1 yendi, Barcelona'dan 0-0'la döndü ama turu geçemedi. 32'lik Luisao'nun yokluğunda yerine 27 yaşındaki Jardel oynuyor. Luisao gibi 1.92 boyunda olan Jardel'in de hava hakimiyeti yüksek, üstelik ona kıyasla daha hızlı bir oyuncu. Ama Luisao bu takımın lideri. Onun yokluğu mutlaka hissedilecektir. İyi bir sezon geçiren Garay'ın da sorumluluğu artacak.
SAĞ BEKTE SORUN VAR
Jorge Jesus Avrupa Ligi'nde sağ bekte Andre Almeida'yı oynatıyor. Ligde ise Maxi Pereira'yı tercih ediyor. İki oyuncu arasında çok net bir fark var. Almeida daha defansif karakterli bir oyuncu, bölgesini çok terk etmeyen, fazla risk almayan bir futbolcu. Maxi Pereira ise tam aksine hücumu çok seven ve savunmada kolay faullerle rakibe duran top kazandıran bir oyuncu. Bu nedenle Jesus, Avrupa kupalarında Andre Almeida'yı tercih ediyordu. Ama bu karşılaşmada Almeida cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Mecburen Maxi Pereira oynayacak. Sow'un genellikle ikinci forvet gibi oyuna katılımı, Pereira'nın defansif görevlerini yine unuttuğu anlarda Fenerbahçe adına büyük bir gol şansı yaratabilir.
SOL BEKLERİ BİR FORVET OYUNCUSU!
Evet, yanlış okumadınız. Benfica'nın sol bekinde oynayan Melgarejo bir forvet. 22 yaşındaki Paraguaylı, 2011 yılında Benfica'ya bir forvet oyuncusu olarak geldi. Hatta geçen sezon kiralandığı Portekiz 1. Lig takımı Pacos Ferreira'da tam 10 gol attı. Sezonu ligin en golcü 13 oyuncusu arasında tamamladı. Benfica ideal takım kurgusundaki sol beki Emerson'u Trabzonspor'a verdikten sonra o bölgede Melgarejo'yu kullanmaya başladı. Çok hızlı bir oyuncu. Ama zaman zaman pozisyonunu kaybediyor. Melgarejo'nun önünde de savunmaya yardım etmeyi pek sevmeyen Ola John'un forma giymesi bekleniyor. Fenerbahçe'de bu bölgede Kuyt'ın Gökhan'a sık sık yardıma gelmesiyle bu ikilinin iyi bir birliktelik yakaladığını biliyoruz. Fenerbahçe rakibini defansif anlamda zayıf olan bu kanadından vurabilir.
ORTA SAHADA ENZO PEREZ YOK
Sağ bek Andre Almeida gibi orta alanda da Enzo Perez cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Yerine Andre Gomez'in görev alması bekleniyor. Gomez teknik kapasitesi yüksek, pas dağıtımını iyi yapan bir oyuncu. Ama Enzo Perez çok koşan, pres yapan ve top kapan bir futbolcu. Bir anlamda Fenerbahçe'de Emre Belözoğlu'nun yokluğu gibi bir etki yaratabilir.
TÜM YÜK MATIC'TE
Performansıyla devlerin listesine giren Sırp Matic orta sahada görev alıyor. 1.94 boyunda, 24 yaşında. Savunmanın hemen önünde oynayan Matic hem mücadele eden, top kazanan, hem de atakları başlatan teknik bir oyuncu. Enzo Perez'in olmadığı maçta omzundaki yük daha da ağır olacak.
OSCAR CARDOZO DEĞİL LIMA!
Teknik direktör Jorge Jesus, Avrupa kupalarında 4-2-3-1 taktiğiyle oynarken deplasmanda ilerideki tek forvet olarak Lima'yı sahaya sürüyor. Bu sezon Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde çıktıkları 6 dış saha mücadelesinin sadece 1'inde Oscar Cardozo ilk 11 başladı. Cardozo iyi bir bitirici. Ama ağırlığı nedeniyle eleştirilen bir isim. Jorge Jesus da deplasmanda kontratak stiline daha yatkın olan Lima ve Rodrigo gibi isimleri tercih ediyor. Jesus sürprizleri seven bir teknik adam ama İstanbul'da muhtemelen Brezilyalı Lima ilk 11 başlayacaktır. Lima süratli, gol vuruşu iyi, iki ayağını da kullanabilen bir forvet.
FORVET ARKASI HAREKETLİ
Lima'nın arkasındaki üçlünün sağında Salvio olacak. Sol ayaklı Salvio sağ kanatta şutlarıyla da tehlike yaratabilen bir oyuncu. Defansa da sık sık yardım ediyor. Sol kanatta ise sağ ayaklı Ola John görev alıyor. John çok hızlı bir kanat oyuncusu. Ortaları da tehlike yaratıyor. Ama daha önce de belirttiğimiz üzere savunmaya pek yardım etmiyor. Forvet arkasında ise 10 numara pozisyonunda Gaitan oynuyor. Arjantinli yıldız Güney Amerikalı tekniği ve stiline sahip ama aynı zamanda bir Avrupalı futbolcu gibi taktiksel disiplini yüksek. Sol ayağını kullanan Gaitan etkili driplingler atan, şutları ve paslarıyla başımıza çok iş açabilecek bir oyuncu. Onu son olarak Sporting Lizbon ile oynanan derbide atılan 2. golde yaptığı harika işlerle gördük. Dileğimiz Fenerbahçe karşısında bu yeteneklerini gösterememesi. Genel anlamda ise hareketli, hızlı bir forvet arkası üçlüsüne sahipler. Ek olarak Ola John 20, Salvio 22, Gaitan ise 25 yaşında.

Benfica'nın muhtemel 11'i: Artur; Maxi Pereira, Jardel, Garay, Melgarejo; Andre Gomes, Matic; Salvio, Gaitan, Ola John; Lima.
 


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!