comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Bolic: 'Alex kalsaydı, F.Bahçe liderdi'

24 Nisan 2013, Çarşamba 11:36

Bir dönem Fenerbahçe forması giyen Boşnak futbolcu Elvir Boliç, Sarı-Lacivertli ekibin Benfica'yı elemesi halinde kupayı müzesine götüreceğini söyledi.

Bir dönem Türk futboluna damgasını vuran ünlü Boşnak golcü Elvir Boliç, eski takımı Fenerbahçe'nin Benfica karşısında işinin zor olduğunu söyledi. Sarı-Lacivertli formayla ligde 100 gol barajını aşan ilk yabancı oyuncu unvanını alan ve Old Trafford'ta Manchester United'ı yıkan gole imza atarak tarihe geçen Boliç, Saraybosna'da Zaman'ın sorularını cevapladı.

Süper Lig'de artık yerli oyunculardan çok yabancıların ön planda olduğunu belirten unutulmaz isim, Alex'ten Burak Yılmaz'a, A Milli Takım'dan Bosna'ya kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe'nin Avrupa'da yarı finale yükselmesi seni şaşırttı mı?

"Hayır, şaşırmadım. Hatta Fenerbahçe böyle bir başarı için geç bile kaldı. Fenerbahçe, son yıllarda ekonomik anlamda birçok Avrupa kulübünün çok üstünde. Oyuncu kadrosu her geçen sezon zenginleşiyor. Taraftar desteği zaten ortada. Bu yüzden Fenerbahçe'nin artık her sene Avrupa'da ses getirmesi gerektiğini düşünüyorum."

Peki Benfica karşısındaki tur şansını nasıl değerlendiriyorsun?

"Fenerbahçe'nin gerçek gücü Benfica önünde ortaya çıkacak. Benfica, uzun zamandır Avrupa'da sürekli vitrinde kalmayı beceriyor. Kesinlikle Lazio maçlarından zor geçecek. Benfica'nın favori gösterilmesi ise Fenerbahçe'nin lehine. Fenerbahçeli futbolcular rahat oynayacaklar. Aynı şekilde ellerine geçen tarihi bir fırsatı değerlendirmek isteyecekler. İnşallah Fenerbahçe turu geçen taraf olur."

"F.BAHÇE BENFICA'YI ELERSE KUPA %51"

Gençlerbirliği yenilgisi Benfica maçını olumsuz etkiler mi? Fenerbahçe'nin Süper Lig'de şampiyonluk şansı kaldı mı?

"Takımda moral motivasyon olarak küçük kırılmalar olabilir. Fakat maç gününe kadar toparlanırlar. Zaten Avrupa maçlarının havası bir başka. Ligde şampiyon olma ihtimali ise artık zorlaştı. 4 puanlık farkı koruyabilselerdi Galatasaray'ı Kadıköy'de yenip son haftaya kadar iddiasını sürdürebilirlerdi."

Şayet Fenerbahçe, Benfica'yı elerse kupayı alır mı?

"Bence Fenerbahçe'nin işi şu anda daha zor. Yani Benfica'yı elemek, kupayı almak kadar önemli. Fenerbahçe tur atlarsa finaldeki rakibi kim olursa olsun bana göre kupayı kazanma şansı yüzde 51. Çünkü final karşılaşması tek maç üzerinden oynanacak. Amsterdam'daki finalde seyirci sayısının yarı yarıya olması da Fenerbahçe için avantaj."

Bir dönem birlikte top koşturduğun ve sana İstanbulspor'da hocalık yapan Aykut Kocaman, sence başarılı mı?

"Aykut Kocaman, bu sezon sıkıntılı günler yaşadı. Özellikle Alex'in gidişinden sonra çok yıprandı. En az 5-6 hafta Alex olayı nedeniyle kendini işine veremedi. İstifadan dönen birinin üç kulvarda da yoluna devam etmesi hiç de kolay değil. Bu yüzden bana göre Aykut Kocaman, başarılı bir dönem geçirdi."

"TÜRKİYE'DE ÖNCELİK MADDİYAT"

Türk Milli Takımı, 2014 Dünya Kupası'na katılma umutlarını azalttı. Bunun sebebi sence ne?

"Türkiye'de benim oynadığım dönemlerde çok sayıda kaliteli yerli oyuncu vardı. Üç büyüklerden yıldız isimleri saydığınızda sürekli Türk oyunculardan bahsederdik. Fakat şimdi durum tam tersi. Yabancılar ön planda. Türkiye'de yerli oyuncu yetişmiyor. Bunun en büyük sebebi Türk futbolcuların kariyer hedefinin olmaması. Daha çok maddiyatı ön planda tutuyorlar. Bu da Milli Takım'a olumsuz yansıyor."

Abdullah Avcı'nın yetersiz olduğu görüşüne katılıyor musun?

"Hayır. Sonuçta o, en iyi oyuncuları seçmekle yükümlü. Elinde yeterli kapasitede oyuncu yoksa hoca ne yapsın? Daha önce Hiddink vardı. Ondan daha kariyerli teknik adam var mı? Fakat o da başarısız oldu. Dediğim gibi eskisi gibi Türkiye'de kaliteli ve başarıya aç yerli oyuncu yok. Avrupa'dan çağrılan gurbetçilerle de bir yere varmak mümkün değil. Mantalite farkı var. Bence sabırlı olup yeni bir jenerasyon oluşturmanız lazım."

"DÜNYA KUPASI'NA KATILMAK MİLLİ MESELE"

4 milyon nüfuslu Bosna'nın grubunda lider olması ve 2014 Brezilya finalleri için yolunu yarılamasının sırrı nedir?

"Bosna'nın oturmuş bir kadrosu, birbirini çok iyi tanıyan Dzeko, Misimoviç, Pjanic, İbisevic, İbricic gibi oyuncuları var. En önemlisi, federasyonumuz artık uyumlu çalışıyor. Daha önce takım iyiydi, federasyon ayağında ise geçimsizlik hakimdi. Şimdi taşların hepsi yerine oturdu. Yüzde 80 Brezilya'daki finallere gideceğiz. Takımda bu ışığı gördüm. Futbolcular arasında büyük bir kenetlenme söz konusu. Zaten savaşla birçok şeyini kaybetmiş ülkenin böyle bir zafere ihtiyacı var. Bizim için Dünya Kupası'na katılmak milli bir mesele haline geldi."

Bosna, finallere katılırsa nereye kadar gider?

"Milli futbolcuların tamamı Avrupa'nın en iyi takımlarında oynuyor. Maddi anlamda pek beklentileri yok. Fakat uluslararası turnuvalarda hiç olmadık. Bu konuda başarıya açız. Ayrıca takımın üzerinde baskı olmayacak. Büyük bir beklenti olmadığı için rahat oynayacaklar. Bu nedenle 2014 Dünya Kupası'nda büyük bir sürpriz yapabiliriz. Türk halkının da dualarına ihtiyacımız olacak."

Seni de Saffet Susiç'in yardımcılığını yapan eski takım arkadaşın Elvir Baliç gibi teknik adam olarak görecek miyiz? Planların neler?

"Şu an teknik direktörlük yapmayı düşünmüyorum. Bosna'da bir futbol okulu açmayı planlıyorum. Burada daha keşfedilmeyi bekleyen birçok yeni yıldızın olduğuna inanıyorum. Bosna'da bu potansiyel var. Bulduğumuz yetenekli gençleri tabii ki ilk önce Fenerbahçe'ye teklif edeceğiz."

"ALEX KALSAYDI, F.BAHÇE LİDERDİ"

Alex de Souza'nın takımdan ayrılması Fenerbahçe'ye ivme kazandırdı diyebilir miyiz? Alex kalsaydı durum farklı mı olurdu?

"Tabii ki onu kesin olarak bilemeyiz. Ama Alex olsaydı Avrupa Ligi'nde belki bu kadar başarılı olamazdı. Buna karşılık Süper Lig'de daha iyi durumda olabilirdi. Hatta Fenerbahçe, ligde daha fazla puan toplayıp şu an lider bile olabilirdi. Türkiye Ligi'nde Alex tipinde tek başına sonucu değiştirebilen oyunculara ihtiyaç var. Avrupa'da olduğu gibi takım oyunu oynamaya çalıştığınız zaman da Alex tarzı futbolcuları pek aramıyorsunuz. Ancak her şeye rağmen Alex, bu şekilde gitmeyi hak etmedi."

Aykut Kocaman, Alex'i neden göndermiş olabilir?

"Aykut hoca dahil hiçbir teknik adamın, işine yarayacağına inandığı bir oyuncuyu göndereceğini zannetmiyorum. Aykut hoca zaten daha ilk geldiğinden beri Alex'e soğuk bakıyordu. Bence olaylar kendiliğinden gelişti."

"G.SARAY'IN ELENMESİ SON DERECE DOĞAL"

Galatasaray, Real Madrid'e neden elendi?

"Galatasaray şanssız bir kura çekti. Real Madrid, Ronaldo, Benzema, Mesut Özil gibi dünya çapında birçok kaliteli oyunculara sahip. Galatasaray'daki yıldız sayısı ise Real'e yetecek kadar değildi. Sonucu kalite farkı belirledi diyebiliriz. Elenmeleri son derece doğal. Bu, tıpkı üç büyüklerin Anadolu takımlarına karşı kötü oynasa da kadro zenginliği ile üstün gelmesine benziyor. Zaten öyle de oldu."

Klas bir golcüydün. Ronaldo ile Burak Yılmaz'ın kıyaslanmasına ne diyorsun?

"Ronaldo, çok özel bir oyuncu. Sadece fiziki ve dış görünüşle Burak'la Ronaldo'yu karşılaştırmak doğru değil. Burak'la Ronaldo'yu kıyaslamak için öncelikle Burak'ın Avrupa'da oynaması gerekiyor. Orada kendini ispatlaması şart. Ronaldo, yıllarca Premier Lig'de istikrarlı bir performans sergiledi. Bunu La Liga'da ve Portekiz Milli Takımı'nda da sürdürüyor."

Drogba, Sneijder gibi yıldızların Süper Lig'e gelmesi Türk futbolu lehine mi?

"Sneijder'in transferini mantıklı buluyorum. Sonuçta İnter'de oynuyordu ve yaşı makul bir seviyede. Ancak Drogba için aynı şeyleri söyleyemem. Zaten eskisi kadar iyi olsaydı Avrupa'nın önde gelen kulüpleri onu Galatasaray'a bırakmazdı. Çünkü bonservis bedeli yoktu."

Röportaj: Ahmet UYKAN


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!