comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Fenerbahçe hakkını kaybetti!

30 Ocak 2013, Çarşamba 10:30

Fenerbahçe'nin, FIFA kokartlı hakem Halis Özkahya'nın, Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu'na sevk edilmesiyle ilgili talebi zaman aşımına uğradı.

Fenerbahçe'nin, FIFA kokartlı hakem Halis Özkahya'nın, Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu'na sevk edilmesiyle ilgili talebi zaman aşımına uğradı.Sarı-lacivertli kulüp, Süper Lig'in 16. haftasında oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde Raul Maireles'in kendisine tükürdüğünü rapor eden ve Portekizli oyuncunun8 maç ceza almasına yol açan Özkahya'nın talimatı ihlal ettiğigerekçesiyle yargılanmasını istemişti. Ancak bu talep, "usul yönünden"geri çevrildi.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Etik Kurulu Talimatı'nın, "Etik kurula başvuru" başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Başvuru süresi, ihlâlin ve failinin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gündür" hükmü çerçevesinde yapılan değerlendirmede, Tahkim Kurulu'nun Meireles ile ilgili kararını 27 Aralık 2012 tarihinde açıkladığı, Fenerbahçe'nin ise başvuruyu 21 Ocak 2013'te yaptığına dikkat çekildi. Talimatta öngörülen 7 günlük sürede işlem yapılmadığı için sarı-lacivertlilerin başvurusu geçersiz kabul edildi.

Hakkını kaybetti

Aynı talimatta yer alan "Bu süre herhalde, ihlâlin vuku tarihinden itibaren 3 ayı aşamaz. Şike ve teşvik primi ile ilgili hükümler saklıdır" ifadesinin Halis Özkahya ile ilgili başvuruyu kapsamadığı, bu hükmün faili belli olmayan olaylarda başvuru sahibine zaman tanımak için kullanıldığı vurgulandı.

Federasyon yetkilileri sürecin Tahkim Kurulu'nun, Meireles'e verilencezayı açıklamasıyla başladığını, Fenerbahçe'nin ise tam 25 gün sonraTFF'ye yazılı olarak başvurarak bu hakkını yitirdiğini belirtti.

21 Ocak'ta başvurdular

Fenerbahçe'nin, Halis Özkahya'nın Etik Kurulu'na sevk edilmesiyleilgili 21 Ocak 2013 tarihli açıklamasında özetle şu ifadelerkullanılmıştı: "Hakem tarafından hazırlanan raporun, yayıncı tarafındankayıt altına alınan görüntü ile uyuşmadığı ortaya çıkmıştır. TahkimKurulu kararından sonra dahi, Halis Özkahya kendisine tükürüldüğünüısrarla ileri sürmüştür. Tahkim Kurulu kararı karşısında hakem HalisÖzkahya'nın, Etik Kurulu Talimatı'nı ihlal ettiği, ilkelere aykırıdavrandığı açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, Halis Özkahya'nın EtikKurulu'na sevk edilmesi için TFF'ye başvurduğumuzu kamuoyunun bilgisinesunarız."

Ne olabilirdi?

Sarı-lacivertli kulübün talebi kabul edilseydi, Etik Kurulu, HalisÖzkahya ile ilgili iddiaları incelemeye alacaktı. Kurul, Özkahya'nıniddia edildiği gibi etik olmayan bir davranış içine girdiğini tespitetseydi FIFA kokartlı hakeme, "Uyarma, kınama, huzurda kınama, yazılı yada görsel medya aracılığı ile kınama veya ihlâlin toplumdaki olumsuzetkilerini gidermeye yönelik olarak kişinin konferans vermesi veyaengelli sporcularla ilgili organizasyonlara katılmasi gibi sportif veeğitici" yaptırımlardan birini uygulamaya koyabilirdi.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!