comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

F.Bahçe derbide ne yapar?

13 Aralık 2012, Perşembe 10:18

Ve o maç geldi... Transferler yapıldığında rakibe göre düşünülen, her yeni gelen oyuncuyla bir miktar güçlenirken karşı taraftan daha iyi olmaya çalışılan, fikstür çekildiğinde ilk hangi haftaya denk gelindiğine bakılan o maç geldi.

2011/12 sezonunda perde 'hüzünlü' ve 'yarım' kapandı Fenerbahçe için... Taraftar Aykut Kocaman'a karşı doldu taştı belki ama bu maçı düşünerek 'istifa' diye bağırmadı stadda. 16. hafta her açıdan bir dönüm noktası olabilir, zira yaygın Fenerbahçeli inanışına göre, Fenerbahçe ne zaman 'sorunlar' yaşasa bir Galatasaray galibiyeti bütün sorunların aşılmasına yeter. Ancak, Aykut Kocaman döneminde sarı kırmızılı takıma karşı psikolojik üstünlüğün kaybedildiği gerçeği de ortada duruyor.

Aziz Yıldırım'ın hukuki durumunun sürmesi, Şampiyonlar Ligi'nden elenilmesi, Alex de Souza'nın 'sancılı' vedası, Caner Erkin'e çıkan kırmızı kart ve 2 maçlık 'ilginç' ceza, Kayserispor deplasmanında takım otobüsünün taşlanması derken Fenerbahçe buraya kadar düşekalka ama her alanda hedeflerini sürdürerek geldi. Deplasman karnesi biraz daha iyi olsa, Türk Telekom Arena'ya lider çıkan taraf bile olabilirdi. Yine de, iskeletini koruyan bu kadro 12 Mayıs'ın ardından sesini daha güçlü çıkarmak isteyen taraf olacaktır.


ÜÇ KIRILMA ANI

Fenerbahçe için bu sezon deplasmanlar eskiye nazaran çok daha zorlu geçerken, takımın sezonun şu ana kadar olan kısmındaki en önemli 3 kırılma anı da deplasman maçlarına geldi.

İlki Moskova deplasmanıydı. Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Spartak Moskova'ya karşı deplasmanda oynanan ilk maçın kadrosuna alınmayan Alex de Souza isyan bayrağını ilk defa bu kadar gözle görülür bir şekilde açtı. Sonrasında yapılan açıklamalarda durumun uzun bir geçmiş olduğu belli oldu ama twitter'a kadar yansıdı bu durum.

İkinci önemli deplasman ise İstanbul'da oynandı. Kasımpaşa maçında Fenerbahçe yalnızca 2-0 kaybetmiyordu. Kaptanını da bu deplasman maçıyla birlikte bırakmak zorunda kaldı. Fenerbahçeli taraftarların önem verdiği mekanlardan biri olan Yoğurtçu Parkı'na Lefter'den sonra heykeli dikilen 2. adam olan Alex de Souza veda etti. 3 Temmuz'da bölünmeyen taraftar bu süreçte bölünmenin eşiğine geldi.

Avrupa'da gelen galibiyetler, iç sahada bir şekilde kazanılan maçlar ama her deplasman maçının ardından yükselen 'isyan' sesleri 3. deplasmanla bu sefer tersine, olumlu bir şekilde takıma ve taraftarlara yaradı. Eskişehir deplasmanında Caner Erkin taraftara göre haksız bir şekilde atılıyor, kasım ayında rüzgarı arkasına alan Fenerbahçe'nin rakibi Fırat Aydınus oluyordu. 2 kritik deplasmanda kan kaybeden Fenerbahçe, Eskişehir deplasmanında 2 puan bıraksa da 3 Temmuz sonrasına benzer bir beraberlik gösterdi.

Sonrasında puan kayıpları da yaşandı belki ama takım ve taraftarlar artık bir bütün halinde hareket ediyorlar. Arena deplasmanında alınacak bir zafer sonrası Fenerbahçe rüzgarı tamamen arkasına alan taraf olur.

BÜYÜK İSİMLER
İSTENMEYEN PERFORMANSLAR

Fenerbahçe'de Arena deplasmanındaki en önemli muamma sol açıkta kimin oynayacağı olacak. Alex de Souza'nın vedasından sonra 4-2-3-1 ve 4-3-3 karışımı bir dizilişle sahaya çıkan Fenerbahçe de sıkıntı kanat oyuncularından yana yaşanıyor.

Bugüne kadar homurdansa da sesi fazla çıkmayan ve profesyonel bir şekilde işine bakan Stoch, bu sefer televizyonlara çıkarak Aykut Kocaman ve durumu hakkında konuştu. Avrupa Ligi'nde oynanan Borussia M'Gladbach maçında sıkılmayan eller ve fırlatılan eldivenler sonrası Stoch İBB maçında 18'e alınmayarak cezalandırıldı.

Geçen sezon Arena'yı susturan Stoch Fenerbahçe'nin en önemli kozu olabilirdi. Bir diğer önemli kanat oyuncusu Milos Krasic ise 18'e girmekte bile zorlanıyor. Bu durumda Caner'in ağır bastığını söylemek mümkün ama Fenerbahçe'nin özellikle rakip sağ kanatta 'tehdit' olabilmesi için Caner'den daha 'spektaküler' bir isme ihtiyaç duyduğu da bir gerçek.

Emmanuel Eboue'nin kanadının KDÇ Karabükspor karşılaşmasında Ahmet İlhan Özek tarafından nasıl otobana çevirildiği malum. Hücumcu 2 bek kullanan Fatih Terim'e karşı Aykut Kocaman, en azından rüzgar gibi 1 kanat oyuncusu oynatırsa bu durum lehine olur.

KADROYU HERKES BİLİYOR

Takımın kalanında kimlerin oynayacağını bugün 7'den 77'ye bütün Fenerbahçeliler ve hatta Türk futbolseverler biliyor. Kalede takım kaptanı Volkan Demirel olacak. Savunma dörtlüsünde Gökhan Gönül, Bekir İrtegün, Joseph Yobo, Hasan Ali Kaldırım yer alacak. Fenerbahçe'nin bekleri zaman zaman hata yapsa da 2. Uche&Högh dönemi diyebileceğimiz Bekir&Yobo ve kalede Volkan muhteşem bir uyum içerisinde.

Savunmanın önünde yer alan Mehmet Topal ve Raul Meireles takımın yükünü çeken ikili olarak dikkati çekiyor. Mehmet Topal'ın alan daraltması ve top kapma becerisi, Raul Meireles'in pres gücü ve paslarıyla oluşturduğu bu güç ligin en kalitelilerinden biri. Önlerinde oynayan Cristian Baroni ise geçen sezon Alex'i bile geride kalan performansının uzağında sayılır.

Diğer 2 garanti yer ise Moussa Sow ve Dirk Kuyt'a ait. Fenerbahçeli taraftarların bu sezon en çok takdir ettiği oyuncuların başında yer alan 2 yıldız, 90 dakika boyunca büyük bir hırsla oynuyor. Fatih Terim'i en çok düşündüren konuların başında bu ikiliyi nasıl durduracağı geliyor olsa gerek.

F.BAHÇE GERİYE DÜŞERSE?

Fenerbahçe bu karşılaşmada geriye düşerse oyuna girecek ilk isim Sezer Öztürk olacaktır. Son haftalarda performansını yükselten ve bir dönem ligi sallayan Sezer'e göz kırpan bu kıpırdanmanın ardından, yedek kulübesinin en değerlilerinden biri konumunda. Sezer'in kimin yerine gireceği ise o an kalan dakikaya göre değişir. Bu Meireles de olabilir, Mehmet Topal da.

Kadrosu, rolleri belirlenmiş, 2 yıldız kanat oyuncusu bir türlü istenen seviyeye gelmemiş Fenerbahçe, rakibinden daha iyi durumda. Tek düşündüren konu takımın deplasmanda o birlikteliği gösterememesi. Derbi olması nedeniyle herkes taşın altına elini sokacak ve Fenerbahçe kazanıp rüzgarı arkasına alan taraf olacaktır.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!