comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Murat Fevzi Tanırlı: 'Tezahüratınızı öpeyim'

16 Eylül 2015, Çarşamba 12:45
Murat Fevzi Tanırlı: 'Tezahüratınızı öpeyim'

Eski TFF hakemlerinden Murat Fevzi Tanırlı haftanın hakem performanslarını değerlendirdi.

FutbolArena Analiz - Spor Toto Süper Lig'in 4. haftası sona ererken hakem kararları yine tartışma konusu oldu. Eski TFF hakemlerinden Murat Fevzi Tanırlı hakemlerin bu haftaki performanslarını yorumladı.

İşte Murat Fevzi Tanırlı'nın değerlendirmeleri;
“Galatasaray-Mersin İdman Yurdu maçının hakemi Mete Kalkavan, karşılaşma sonrasında büyük bir üzüntü yaşadı. Oğluna edilen küfürlere dayanamayan babası Ahmet İhsan Kalkavan kalp krizi geçirdi.
 
Oğlunun yöneteceği karşılaşmayı izlemek için Samsun'dan İstanbul'a gelen eski milletvekili Kalkavan, karşılaşmada ancak 80 dakika dayanabildi. Eşi hakkında söylenen ağır küfürler karşısında çok sinirlenen ve ne yapacağını bilemeyen İhsan Kalkavan, bu andan itibaren kendini stat dışına attı ve bulduğu ilk taksiyle buradan uzaklaştı.Ancak baba Kalkavan'ın çilesi burada bitmedi. Takside kalp krizi geçiren Ahmet İhsan Kalkavan, taksi şoförü tarafından zorlukla en yakın hastaneye yetiştirildi. Bağcılar Medipol Hastanesi'ne kaldırılan Mete Kalkavan'ın babasının kalbinin 10 saniye durduğu, daha sonra hayata döndürüldüğü ortaya çıktı.
 
Yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Ahmet İhsan Kalkavan'ın hayati tehlikesinin devam ettiği, yoğun bakımda uyutulduğu dile getirildi.”
 
***
 
Türkiye'de futbol “budur” … Bizim futbol kültürümüz budur… Tribün kültürümüz budur… Taraftarlığımız budur… Bunu da bir türlü sert cezalalarla önleyemeyen kulüplerimizdir, federasyondur…  
 
***
 
Cezasını hukuk yoluyla on yıllardır kesemeyen, bu terbiyesizleri tribünlerden atamayan da benim devletimdir…
 
***
 
Senin FIFA hakeminin babası böyle bir sağlık sorunu yaşıyor ve buna geçmiş olsun mesajı dahi yazamayan benim Federasyon'umdur…
 
***
 
Senin maçını yöneten hakemin babasının sağlık sorunu karşısında, yaşam mücadelesi karşısında küfür eden seyircisi için naif bir özür dilemeyen benim Kulübümdür…
 
***
 
Oğlunun başarısı ve hakemlikteki geleceği içn maçını izlemeye gelen bir babaya geçmiş olsun mesajı vermeyen benim spor medyamdır, benim kulüplerimdir…
 
Yaşasın Yüce Türk futbolunun skor tabelası…

TEZAHÜRATLARINIZI ÖPEYİM, DURMAK YOK DEVAM…

***
 
İşte haftanın değerlendirmeleri:
 
AKHİSAR BLD-GAZİANTEPSPOR (Hakem İlker Meral)

İlave yardımcı hakemlerin çok tartışıldığı Süper Ligi'mizde 5. hakem Mustafa İlker Coşkun Akhisar'daki karşılaşmada en kritik anda mükemmel bir yardımla hakem İlker Meral'ı uyararak Douglas'ın yerden kalkarken rakibine attığı “ÇİFTE” hareketi sonrasında penaltı ve kırmızı kart kararını verdirtti. Maçın genelinde de İlker Meral iyi bir yönetim gösterdi.

Hakemin Notu: 8.4  - Özel Tebrik İlave Yrd Hakem Mustafa İlker Çoşkun
 

 
***
 
BURSASPOR-GENÇLERBİRLİĞİ (Hakem Suat Arslanboğa)

Gaziantepspor maçındaki net penaltısı Özgür Yankaya iyi değerlendiremediği için atlanan Bursaspor, ardından Başakşehir maçında da bariz ofsayt golle yenilince aslında bu haftanın önemi artmıştı hakemler adına. Suat Arslanboğa bu açıdan şanssızdı çünkü ilave yardımcısı Emre Malok gereksiz ve  hatalı bir penaltı desteği verdi, Jorquera kendi ayağına çelme takarak penaltıyı almayı başardı ve maç 0-0 iken penaltı ile Bursaspor öne geçti. Benzer pozisyonda İngiliz ünlü hakem Howard Webb de Everton maçında penaltı vermiş, Premier Lig tarihinin “en komik penaltısı” ünvanını almıştı.

 
Dany'nin oyun içindeki dirsek hareketindeki sarı kart degerlendirmesi yeterliydi. Bariz dirsekle vurmak gibi niyeti yoktu.
 
Hakemin Notu: 7.9
 
***
 
ANTALYASPOR-ESKİŞEHİRSPOR (Hakem Bülent Birincioğlu)
 
Futbol kültürü ve seyirci kültürü bir türlü oluşamayan güel yurdumda neredeyse tüm stadyumlar seyircisizlikten kırılırken Antalya'da güzel bir atmosfer vardı. Eto'o faktörü elbette önemli ama neticede seyircisiz maç mükemmel futbol oynansa bile çok yavan oluyor. Geçen sezon Süper Lig'deki ilk düdüğünü çalan Bülent Brincioğlu, bu sezon da siftahı başarılı yaptı.  Serdar Özkan'ın düşürülmesi ile verdiği penaltı doğru karardı.  Diğer yandan yine çok yakın mesafeden elle oynama ile çıkan penaltı tartışmasında da vermemekle doğru yağtığını düşündüğüm kararlardandı.

 
Hakemin Notu: 8.4

***
 
GALATASARAY-MERSİN İDMAN YURDU (Hakem Mete Kalkavan)

“İşte Türkiye'm, işte hakeme bakış” dedirten bir maç oldu. G.Saray'lı oyuncuların maçın başından itibaren telaşlı ve gergin oyunları dikkat çekerken ilk yarım saatte Burak'ın pozisyonu dışında hiçbir pozisyon üretemeyen G.Saray izledik. Servet ve Sinan'ın dönüşüyle ideal kadrosuna kavuşan Mersin çok iyi mcüadele ederken, Melo'suz G.Saray'da Rodriquez-Selçuk ikilisi Melo tarzı katkıları sağlayamadı. 

 
Yasin'in penaltı beklediği pozisyondaki isteği yersizdi. Oyunun devam etmesi doğru karardı.  Maçın sonlarındaki Selçuk pozisyonunda ise hakem Mete Kalkavan'ın “geç çaldı, erken çalmalıydı” tartışmaları SELÇUK'un cezayı kendisinin kesmesini aslsa gerektirmez. Ayrıca o pozisyonda Selçuk atağa çıkmak istediğinden hakem Selçuk'un rakibindne kurtulup kurtulamayacağını 1 saniye de olsa beklemek durumundadır. Erken çalma riskinde de bu kez oluşabilecek bir avantajı kesme ihtimali sözkonusudur. Velhasıl hakem pozisyonu nasıl yorumlarsa yorumlarsın, hatalı da yorumlasa geç de çalmış olsa, Selçuk gibi oyuncunun tekme atarak kurtulmaya çalışmasını ASLA HAKLI GÖSTERMEZ. Oyunun kurallarını uygulamak hakemin görevidir. Herkes haddini ve sorumlu olduğu camiayı, takımını saha içersinde  bilmelidir.
 
Maçta ne G.Saray adına ne Mersin adına tartışmalı penaltı kararı, bariz ofsayt pozisyonu, kale çizgisini geçti geçmedi gibi tartışmalar olmadığı halde maçın her 2 devresine eklenen toplam 6 dakikanın, Mete Kalkavan'ın maçın genelindeki iyi yönetimine rağmen akıl almaz boyutlarda eleştiirlmesi ancak Türkiye'de olur. Burada şuınu belirtmekte fayda var. Hamza Hamzaoğlu bunca yıllık çizdiği profillehakemlik yaklaşımı ve beyefendiliği ortada birisidir ve bu maçtaki demeçlerinin asla direkt hakemlerden dolayı olduğuna inanmıyor, kulüp içi sıkıntılarının dışarı vurması olarak değeerlendiriyorum. Çünkü Hamza Hamzaoğlu, hem G.Saray hem Akhisar'dayken çok bariz hakem hatalarının olduğu 90 dakikalar oldugunda bile duruşunu değiştirmemişken hakemin en son konuşulacağı bir maçta bu cümleleri kurması aslında sorunu başka noktada aramamaız gerektiğinin net örneğidir.
 
Hakemin Notu: 8.3

***

BEŞİKTAŞ-MEDİPOL BAŞAKŞEHİR (Hakem Serkan Çınar)


Başakşehir'in geçen sezonki defansını mumla aradığı bir sezon yaşıyoruz. Oyun yapıları ve kadroda değişiklikler olsa da defans mantalitesinin ilk 4 haftada bu denli sarsılması düşündürücü.  Beşiktaş'ın Mario Gomez-Olcay-Gökhan-Oğuzhan-Quaresma gibi etkili  hücumcuları karşısında ceza sahası içinde neredeyse 4-5 pas yapan siyah-beyazlılar izledik. Gol atmak için birbirlerine ikram yarışındaydılar. Hakem Serkan Çınar ve ekibi iyi bir maç yönettiler.
 
Hakemin Notu: 8.4
 
***
 
Ç.RİZESPOR-MEDICANA SİVASSPOR (Hakem Ali Palabıyık)
 
En sonda söyleyeceğimizi baştan belirtelim: Ç.Rizespor bu maçtan 1 aldığı için Ali Palabıyık ve ekibine teşekkür borçlu. Maçın ilk yarısında öncelikle Viera'nın aşağıdkai pozisyondan dolayı ihracı ihraç edilmesi gerekiyordu. Hakem görememiş olabilir topsuz alanda olduğundan ancak 4.hakemin takibi ile tespit edilebilirdi. Nuri Karahançer'in gözü yerdeki oyuncularda olmalı idi. 

 
Keza hemen ardından yine Sivasspor atağında Orhan Ovacıklı'nın elleri ilk resimde göreceğiniz gibi arkasında bağlı olmasına rağmen, devamında topun geçmesini engelleyerek net bir penaltıya sebebiyet vermişti ancak hakem Ali Palabıyık ve yardımcısı Fevzi Demirhan ile  ilave yardımcı Murat Türker de tespit edemediler. Sivas'ın bir de penaltısı atlanmış oldu.

 


Slyvestre'ye gösterilen kırmızı kart ise doğru karardı.
 
Hakemin Notu: 7.5

***
 
OSMANLISPOR-T.KONYASPOR (Hakem Çağatay Şahan)

İki takımda da kaleciler Ahmet Şahin ve Serkan Kırıntılı'nın kritik kurtarışlar yaptığı 90 dakikaydı. N'Diaye'nin müthiş golüne kaleci Serkan ancak jeneriklik uçabilirdi.  Konyaspor'un Sissoko ile bulduğu ilk gol öncesinde ekranda top auta çıkıyor gözükse de net kararı söylemek zor. Topun tamamının çizgiyi terketmesi gerekiyor. Bunu da izdüşüm olarak bu görüntüyle tespit etmek zor. Dossa'nın 2. sarıdan atıldığı pozisyonda hakemin kararı doğru.
 
N'Diaye'nin Serkan Kırıntılı tarafından düşürüldüğü pozisyonda N'Diaye müdahaleyi biraz abartıyor ama karar doğru neticede. O kadar bağırıp çağırarak yere atılaak arsızlıkta bir pozisyon değil . Ama penaltı ve sarı doğru karar.

Hakemin Notu: 8.3

***
 
KASIMPAŞA-FENERBAHÇE (Hakem Deniz Ateş Bitnel)

Hakem ve ekibi adına özellikle ilk 45'teki futbolsuzluk ortamının da etkisiyle genel tibariyle rahat ve sıkıntısız bir maçtı. Tek golün ardından da maçın kontrolünü ellerinde bulundurarak İyi bir yönetim gösterdiler. Veysel'in işgüzarca küfründen atılması ise Kasımpaşa kulübü adına cezasız bırakılmaması gereken önemli noktalardan biri. 
 
Hakemin Notu: 8.4
 
***
 
KAYSERİSPOR-TRABZONSPOR (Hakem Hüseyin Göçek)

Ne yazık ki haftanın en çok tartışmalı pozisyonlarının olduğu karşılaşmasıydı. 

Zeki Yavru'nun alt baldırına basan N'Doye atılmalıydı.

 
Kaleciye pas olarak değerlendirilen pozisyon ise ilginçenstantanelere tanıklık etmemizi sağladı. Geçen sezon da böyle pozisyonlara şahitlik etmiştik. Öncelikle Simic kariyerinde bir futbolcunun böyle bir hem kural cahili olması hem de uyanıklık yapmak istemesi de  işin ayrı boyutu. Örnekleri yaşanmamış olsa diyeceğiz ki çok spesifik pozisyondu.  Oyuncu öncelikle topu dizinde sektirdi, ardından ise kafasıyla kalecisine pas verdi.

 


Burada KALECİNİN TOPU ELİNE ALIP ALMAMASI önemli değildir. Oyuncu, yani Simic, kuralın boşluğundan faydalanmak isteyerek SPORTMENLİK DIŞI hareket sergilemektedir.  Bu nedenle hakemin verdiği karar ve sarı kart doğrudur.
 
Ancak burada unutulmaması gereken nokta, İHLAL NOKTASI yani oyunun nereden başlayacağıdır. İhlal noktası kalecinin topu tuttuğu nokta DEĞİL,  Simic'in sprtmenlik dışı hareketinin/NİYETİNİN başlangıcı olan pası verdiği noktadır. Tekrarlayalım, çünkü burada kalecinin topu tutup tutmamasının önemi yoktur. Bu pozisyonu değerlendirirken, “efendim oyuncu diziyle kalecisine pas verebilirdi, ondan dolayı kafasına ayağından almadığı için ihlal olmazdı” gibi düşünceler OYUN KURALLARI RUHUNA AYKIRIDIR. Asla bu şekilde bir yorum kabul edilemez.
 
Mustafa Akbaş'ın elle oynaması neticesinde olan pozisyonda da Trabzonspor lehine net bir penaltı olması gerekirdi. Elleri çok açık ve topu kesiyor.

 
Yine bu kez maçın sonlarına doğru Kayserispor'lu Mabiala'yı Cavanda'nın ittiği pozisyonda da penaltı vardı. Hakemin kararı devam oldu. 

 


Hakemin Notu: 7.5

***
 
HAKEM NOTLARI HAKKINDA
 
Okuyucularımızdan gelen sorular nedeniyle bir açıklama yapayım. Şu anda ülkemizde resmi olarak hakemlere uygulanan not sisteminde puanlama 8.4 üzerinden başlamaktadır. Bir hakem, siyah-beyaz hata olarak tanımlanan “kırmızı kartla atmama, bariz gol şansını yanlış değerlendirme, penaltıyı görmeme veya yanlış penaltı verme, içeriye giren topu gol vermeme” örneklerindeki gibi hatalar yaptıklarında notlarından direkt olarak 0.5 puan düşülmekte, dolayısıyla bu tarz bir hatada otomatik olarak notları 7.9'a düşmekte, diğer hataları da eklendiğinde puanı daha da düşebilmekte ve genel yorum olarak başarısız bir maç geçirmiş gibi değerlendirilmektedir. 
 
Siyah beyaz hata sınıfında hataları yok ise, yaptığı hata türüne göre 0.1 puan sırasıyla düşmekte veGENEL TOPLAMDA da bu hatalara rağmen  8.00 altına da düşmemektedir.
 
***
 
“Hakem hataları bugün bana, yarın sana olur ve futbolun doğası gereği böyle güzeldir” hoşgörüsüne ve hazmına sahip günler dileğiyle…
 
Murat Fevzi Tanırlı
Twitter: @mftanirli

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!