comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Rudi Garcia'dan Aykut Kocaman'a ders!

11 Ocak 2015, Pazar 18:59
Rudi Garcia'dan Aykut Kocaman'a ders!

Roma Teknik Direktörü Rudi Garcia bir takımın efsanevi futbolcusuna nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda Aykut Kocaman başta olmak üzere tüm meslektaşlarına adeta bir ders veriyor.

FutbolArena - İtalya Serie A'da bu hafta sadece ülkenin değil dünyanın en önemli derbilerinden birisi olan Roma-Lazio maçı oynandı. Roma'da hedef kazanarak Juventus'u maç fazlasıyla da olsa geçmekti ama mücadeleye Lazio çok daha iyi başladı. Devreyi 2-0 önde kapattılar. 2. yarıda ise sahneye Totti çıktı. 48. ve 64. dakikalarda attığı 2 golle Roma'nın ezeli rakibine sahasında yenilmemesini sağladı.

27 Eylül 1976 doğumlu Totti 38 yaşında. Yani Fenerbahçe'nin eski kaptanı Alex'ten 1 yaş büyük. Totti, Roma'da doğmuş bir oyuncu. 13 yaşında altyapısına girdiği Roma kulübünü 25 yıldır terk etmedi. Camia için idol bir futbolcu. Bir kulüp efsanesi. Tabii ki yıllar geçtikçe performansı düştü. Özellikle 2011-2012 sezonunda eski yıllara kıyasla kötü bir Totti izlemiştik. İtalyan futbolcu o sezon taraftarlarla yaşadığı sorunların da etkisiyle "Roma'dan ayrılmayı düşünüyorum" şeklinde açıklamalar da yapmıştı ama kulübü ona hak ettiği değeri her zaman verdi.
Totti geçen sezon 37 yaşında olmasına rağmen şampiyonluk mücadelesi veren o Roma takımında 20'si ilk 11 olmak üzere 26 maçta oynadı, 8 gol attı. Bu sezon 18. haftası oynanan ligde 12'si ilk 11 olmak üzere 13 maçta forma giydi, 4 gol, 5 asistlik bir performans ortaya koydu. Şampiyonlar Ligi'nde 5 maçta 2 gol, 1 asistle oynadı. Ve bugün derbide takımını kurtaran oyuncu yine o oldu.

50 yaşındaki Rudi Garcia ne futbolculuk, ne de teknik direktörlük kariyerinde Fransa dışına çıkmamış birisiydi. 2013 yılında Roma'nın başına geçti ve kulübü ayağa kaldırdı. Geçtiğimiz günlerde Garcia'ya Totti'siz bir takım düşünmeye başlayıp, başlamadığı soruldu. Garcia bu soruya: "Artık ondan her sezonda 15 gol atmasını bekleyemem ama o bırakana kadar da kulüpten onun gönderilmesini isteyemem. Umarım kariyeri, yeteneğinin zirvesindeyken biter. O çok akıllı ve yönetmeyi iyi bilen bir oyuncu. O ne zaman durması gerektiğini de bilir" şeklinde bir yanıt verdi. Ne 'Totti bizim kahramanımız' edebiyatı yaptı, ne de kulübün efsanesi olmuş bir oyuncuya saygıda eksik bir kelime kullandı. 

Endüstriyelleşen futbolda taraftar - takım ilişkisi gittikçe paraya dayalı bir sisteme dönüşüyor. Taraftarlık gönülden gelen karşılıksız bir duygudur. Bir kulübün efsanesi olmuş, taraftarın sevgilisi haline gelmiş, o takımı tutan çocukların mahalle maçında gol attıklarında ismini söyleyecek kadar sevdikleri bir futbolcunun değeri sadece koşu mesafesiyle, attığı gol sayısıyla ölçülmez. Yönetimin, teknik heyetin o futbolcuya karşı tutumu, aynı zamanda taraftara karşı sergilenen bir davranıştır. Çünkü taraftarlar için o futbolcu artık kendilerinden biri olmuştur. Rudi Garcia ve Roma yönetimi bu konuda herkese çok iyi bir ders verdi.

Alex de, Totti de kulüpleri için 'yaşayan efsane' konumunda futbolculardı. Ama kulüplerinde aynı muameleyi görmediler. İşin yönetimsel kısmı ayrı bir konu. Elbette orada da yapılan hatalar var fakat burada çok net bir teknik direktörlük farkı görülüyor. Aykut Kocaman o dönem Alex ile yaşadıklarını bir krize dönüştürmeseydi ve bu kriz kulübün efsanesinin takımdan gönderilmesiyle sonuçlanmasaydı bugün Kocaman'ın da Fenerbahçe taraftarının gözündeki yeri daha farklı olabilirdi. Ancak aynı Aykut Kocaman şu sıralarda da Konyaspor'da takımın yıldız futbolcusu Hleb ile sorun yaşıyor. Görünen o ki aradan geçen yıllar ona pek bir şey öğretmemiş.
 
Haber - Yorum: Rıdvan AKSU

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!