comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

F.Bahçe'de büyük devrim! Barcelona gibi...

02 Ekim 2014, Perşembe 09:43

Fenerbahçe Kulübü, basketbolda devrim niteliğinde dev bir adım atıyor.

Bu sezon 2. Lig'de mücadele edecek Fenerbahçe Koleji Bayan Takımı, A takıma oyuncu yetiştirecek. Süre alamayan genç yetenekler bu takımda toplanacak. Sistemin başlama yaşı ise 12 olacak. Fenerbahçe Koleji'nde yetişecek kız basketbolcular A takıma gelinceye kadar sıkı bir çalışma programından geçecek.

Bir anlamda Barcelona'nın futbolda uyguladığı “La Masia” projesinin basketbol modelini Fenerbahçe bu sezon hayata geçirecek. İlk etapta sadece bayan basketbolda uygulanan sistem ilerleyen dönemde futbol başta olmak üzere tüm branşlar için devreye sokulacak.

Messi, Xavi gibi

Hem bu önemli proje hem de yeni sezon hedefleri için bir araya geldiğimiz Bayan Basketbol Şube Sorumlusu İsfendiyar Zülfikari ve Takım Menajeri Didem Akın, Milliyet'e açıklamalarda bulundu. Kendisi de eski bir basketbolcu olan Zülfikari yeni projeyle ilgili detayları paylaştı:

“Aziz Yıldırım ve ekibi bir ilki gerçekleştirdi. Fenerbahçe Koleji Bayan Basketbol Takımı 2. Lig'de mücadele edecek. Bu bir ilk. Altyapıdan oyuncularımız yetişiyor ama süre alamayınca başka kulüplere gidip, kayboluyorlar, basketboldan soğuyorlar. Biz de onları 2. Lig'de toparladık. Onları sürekli gözönünde tutarak, performanslarını bire bir takip etmek istiyoruz. Bunu Barcelona'nın La Masia'sı gibi düşünebilirsiniz. Çocuklarımızı birer İniesta, Xavi, Messi gibi yetiştiriyoruz. Başkan sürekli kendilerini ziyaret edip ilgileniyor. Erişilmez gördükleri sporcu ve kişilerden destek görünce bu gençler daha bir şevkle çalışıyor. A takımda hangi sistem varsa burada aynı sistem olacak. 12 yaşında Fenerbahçe Koleji'nde seçilmiş sporcuları büyütüyoruz, oynatıyoruz. A takıma girebilecekleri alıyoruz. A takıma gelindiğinde 12 yaşından beri beraber oynayan bir topluluk oluşturmuş olacağız.”

‘Destek verilmeli'

İsfendiyar Zülfikari uzun süredir gündemlerinde bulunan projedeki en önemli amacın ülke sporuna katkı sağlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Fenerbahçe Koleji ve altyapının temelleri daha önce atılmıştı. Sadece 2. Lig takımı yoktu. Zaten biz 12 yaşından bu yana Fenerbahçe Koleji'nde çocukları büyütüyoruz, altyapıda süre veriyoruz, kolejde bursla okutuyoruz. Amaç oyuncu yetiştirmek. Fenerbahçe Kulübü, ürettiği her projede Türk sporuna neler katabilir diye düşünür? İlk hedefimiz Türk Sporuna katkı yapmaktır. Altyapıya yatırım yapan kulüplere federasyonun destek vermesi lazım. Milli Takım'ın temelini Fenerbahçe oluşturuyor. Daha önce 7 şimdi 5 tane oyuncumuz var Milli Takım'da. Türk Milli Takımı'nın temeli ileride de Fenerbahçe'den kurulacak.”

‘Küçülme yok, bütün kupaları istiyoruz'

İsfendiyar Zülfikari, Basketbol Kadın Takımı'nın yeni sezon hedeflerini de anlattı. Her sezon olduğu gibi Euroleague şampiyonluğu için yola çıktıklarının altını çizen Zülfikari, “Günahı ve sevabı ile geçen seneyi kapattık. Ezeli rakibimize iki finalde yenildiysek de hem Avrupa'da hem de ligde final oynadık. Unutulmamalı ki Avrupa'da namağlup finale kaldık. Bu seneki hedeflerimiz Avrupa'da final oynayıp, kazanmak. Bu artık bir gelenek haline geldi. İki senedir final oynuyoruz. Bizimle final oynayan rakipler değişiyor ama biz hep finaldeyiz. Bütün kupalara talibiz” dedi.

Sarı-lacivertli yönetici, kaybedilen iki final sonrası gündeme gelen “küçülme” iddialarını da yanıtladı. Zülfikari, “Herkes bizden bir hamle bekliyordu. Hayal kırıklığı yaşayıp, küçülecek miyiz yoksa inat edip vazgeçmeden finallerde mi kendimizi göstereceğiz? Aslında bekleneni yaptı Fenerbahçe ve yatırım kararı aldı. Ben başkanımızla görüştüm. Bütçe ile ilgili görüşünü almak istedim. Kendisi, ‘Fenerbahçe'nin şampiyonluğu için en doğrusunu yapacaksın' dedi.

Bütçede geri geldik ama onun temel sebebi transferin azalması değil, altyapıdan oyuncu almamız bunda etkili oldu” ifadelerini kullandı.

‘Yıldırım'ın payı büyük'

Zülfikari, Başkan Aziz Yıldırım'ın tüm branş ve sporculara verdiği desteğin çok önemli olduğunu dile getirdi. Yıldırım'ın altyapı maçlarını bile takip ettiğini aktaran sarı-lacivertli yönetici, “Başkan'ın hakkını ödeyemeyiz. Tüm branşlara ilgi gösteriyor. 12-14 maçlarını dahi izler. Kürek şubesine gider. Bayan basket takımını yalnız bırakmaz. Her türlü önemli işini bırakıp gelir maçlarımıza. Geçen sene Euroleague finalinde Galatasaray başkanı yoktu ama Aziz Yıldırım vardı. Öncesinde de yine grup maçımıza gelmişti” diye konuştu.

‘Sırada futbol var'

İsfendiyar Zülfikari, basketbolda başlayacak pilot uygulamanının ileride diğer branşlar için de uygulanacağını ifade ederek, “İnşallah 2. Lig projemiz hem Fenerbahçe hem de Türk sporu için hayırlı olur. Asıl amacımız erkek futbolda da bunu yapabilmek. Bunları gerçekleştirirsek, eğitim düzeyi ve spor ahlâkı yüksek, Fenerbahçe formasıyla bütünleşmiş gençleri Türk Sporuna kazandırmış olacağız. Bütün amacımız bu” dedi.

‘Lokomotif kulübüz'

Fenerbahçe Kulübü Bayan Basketbol Takımı Menajeri Didem Akın, yeni sezon için oluşturulan kadronun yanı sıra gençlere yönelik yatırımlarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Yeni bir yapılanmaya gittiklerinin altını çizen Akın, “Erkek basketbolundan gelen Jacek Winnicki'yi takımın başına getirdik. Erkek basketbolundan gelenler daha disiplinli oluyor. Basketbol artık sertleşti, fiziksel olarak üstün bir hal aldı. Bu sene ciddi bir kadro oluşturduk. Hedefimiz şampiyonluk. Avrupa'da isim olduk. Eskiden zordu Ekaterinburg gibi takımlarla mücadele etmek ama artık onları yakaladık. Hatta geçtik diyebilirim. Aziz Yıldırım ile basketbola başlayan bir yatırım oldu. Diğer kulüpler bunun devamını getirdi. Bayan basketbolun çok ayrı bir yeri var Fenerbahçe için. Bu da Milli Takım'a yansıdı. Biz lokomotifi olduk” ifadelerini kullandı.

Didem Akın, Fenerbahçe Koleji Bayan Basketbol takımı ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “95 ve 97'li jenerasyonumuz oynayacak. Bu bir ilk. 20 yaş altı sporcular olacak bu takımda. Rakiplerin yaşları çok büyük. 2. Lig'de hedefimiz şampiyonluk değil. Yenilerek, kazanmayı öğrenecekler. Burada da pişecekler. Çok maç oynayacaklar. Bu takım ayrıca Fenerbahçe Koleji'nin de genç takımı olarak oynayacak. 50'ye yakın maça çıkacaklar.”


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!