comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Fenerbahçe'ye bir dava daha!

27 Mayıs 2014, Salı 17:17

Fenerbahçe'nin 2 taraftar grubu Genç Fenerbahçeliler ile Anadolu Genç Fenerbahçeliler'e; "çıkar amaçlı suç örgütü" suçlamasıyla dava açıldı.

İddianamede, Genç Fenerbahçeliler lideri Sefa Kalya ile Anadolu Genç Fenerbahçeliler lideri İbrahim Gümüştekin, "örgüt lideri" olmakla suçlandı.

4 YIL ÖNCE BAŞLADI
İki taraftar grubuna yönelik soruşturma 4 yıl önceye dayanıyor. Mart 2010'da Ankara'daki 19 Mayıs Stadı'nda oynanan Fenerbahçe-Gençlerbirliği maçında Fenerbahçe taraftarları arasında kavga yaşanmıştı. Bu kavga sırasında İstanbul'dan giden taraftar grubu liderlerinden H.Ö., yine başka bir taraftar grubunun lideri olan A.U.'yu bıçakla yaralamıştı. Anadolu Adliyesi Örgütlü Suçlar Savcıları'ndan Veysel Yıldız tarafından Fenerbahçe taraftar gruplarına yönelik yürütülen soruşturma sonunda 195 sayfalık iddianame hazırlandı. Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede 46 sanık yer aldı.

'BİLET CİNAYETİ'

İddianamede; Genç Fenerbahçeliler lideri Sefa Kalya'nın adamları Erdinç Tuncer, Ferhat Delen, Emre Gürsoy ve dosyası ayrılan Ferhat Delen'in, bilet konusunda husumetli oldukları Cengiz Taran'a saldırı amacıyla 30 Temmuz 2013'te Üsküdar'daki Şileliler Derneği'ne silahlı baskın düzenledikleri anlatıldı. Taran'ın saldırıyı haber alıp olay yerinden kaçması üzerine burada bulunan Tuncay Coşkun'un vurularak öldürüldüğü belirtildi.

'ÖNCE BİRLİKTE ÇALIŞTILAR'

Genç Fenerbahçeliler ve Anadolu Genç Fenerbahçeliler taraftar grubu liderleri Sefa Kalya ile İbrahim Gümüştekin'in ilk olarak "Genç FB" çatısı altında çalıştıkları dile getirilen iddianamede, ikilinin; "Genç Fenerbahçeliler" taraftar grubunun liderliğini birlikte yaptıkları dönemde diğer taraftar gruplarını sindirme ve lider olma amacıyla suç işledikleri kaydedildi.

İkilinin bir süre sonra kendi aralarında çekişmeye başladıkları anlatılan iddianamede İbrahim Gümüştekin'in "Anadolu Genç Fenerbahçeliler" olarak bilinen taraftar grubunu kurarak, ayrı bir yapı oluşturduğu ifade edildi. Bu ayrılma sonrası İbrahim Gümüştekin ve Sefa Kalya'nın menfaatlerinin uyuştuğu noktada birlikte hareket ettiği, bazı suçları birlikte işledikleri anlatıldı. İddianamede ikilinin Fenerbahçe Spor Kulübü'nün bazı yöneticileri ve görevlilerinden yardım gördükleri öne sürüldü.

'KARABORSA, ÖRGÜT GELİRİ'

İkilinin sadece taraftar grubunun lideri olmanın ötesinde bazı suç örgütleriyle ilişkiye girdikleri, Sedat Peker liderliğindeki yapıyla bağlarının olduğu da belirtilen iddianamede Kalya ve Gümüştekin'in kulüp yönetiminden irtibatlı oldukları kişiler aracılığıyla bedava bilet ve kombine kart temin ettikleri sürüldü. Karaborsada satılan biletlerin geliriyle örgüte gelir sağlandığı vurgulandı.

'YILDIRIM ALEYHİNE EYLEM'

"Genç Fenerbahçeliler" adı altında oluşturulan suç örgütünün lideri Sefa Kalya'nın tribün liderliği (Amigoluk) maskesi adı altında faaliyet göstererek, Aziz Yıldırım aleyhine spor alanları içinde ve dışında eylemler gerçekleştirdiği belirtildi. Şüphelinin kurduğu suç örgütüyle Fenerbahçe'nin diğer taraftar grupları üzerinde baskı uygulayarak gerektiğinde adam öldürmeye varacak düzeyde şiddet eylemlerine başvurduğu, zaman zaman Fenerbahçe Yönetim Kurulu başkan ve üyelerine karşı da grubu baskı aracı olarak kullanıp menfaat temin etmeye çalıştığı iddia edildi.

"Anadolu Genç Fenerbahçeliler" taraftar grubu lideri İbrahim Gümüştekin'in de Fenerbahçe Kulübü'nün bazı yöneticilerinden gördüğü destekle elde ettiği biletleri karaborsada satarak, gelir sağladığı, yine gerektiği halde silah kullanarak şiddet eylemlerine başvurduğu öne sürüldü.

YILDIRIM, GÜMÜŞTEKİN'İ; KIRAN İSE KALYA'YI DESTEKLEMİŞ

Savcı tarafından hazırlanan iddianamede, bedava biletin kesintiye uğraması üzerine Sefa Kalya'nın Fenerbahçe'nin eski yöneticilerinden Tahir Kıran'dan destek görmeye başladığı, bu durumu fark eden Aziz Yıldırım'ın ise İbrahim Gümüştekin'i desteklediği ifade edildi. İddianamede Tahir Kıran'ın "Genç Fenerbahçeliler" taraftar grubunun lideri olan Sefa Kalya ile temas halinde olduğu iddia edilerek "örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.

STATTAN SORUMLU İKİ YÖNETİCİ İDDİANAMEDE

İddianamede Fenerbahçe'nin staddan sorumlu yönetim kurulu üyesi Ömer Temelli ile yardımcılığını yapan Yalçın Haker hakkında "Suç örgütlerine bilerek yardım etmek" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!