comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

TFF'nin şike kararı mahkemelik olur mu?

21 Ocak 2014, Salı 15:54

Yargıtay'ın Şike davasıyla verdiği kararların ardından Futbol Federasyonu 2010 -2011 sezonuna ilişkin “Disiplin Yargılaması tamamlanmıştır” derken Trabzonspor karara itiraz ediyor. Peki o sezonla ilgili TFF'de yeni bir disiplin yargılaması mümkün mü?

FutbolArena Özel | Yargıtay'ın Şike davasıyla verdiği kararların ardından Futbol Federasyonu 2010 -2011 sezonuna ilişkin “Disiplin Yargılaması tamamlanmıştır” derken Trabzonspor karara itiraz ediyor. Peki o sezonla ilgili TFF'de yeni bir disiplin yargılaması mümkün mü? 
 
Yargıtay'ın verdiği şike kararının ardından gözler TFF'ye çevrildi. TFF, şike soruşturmasıyla ilgili olarak yeni bir yargılama yapacak mı? 
 
Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin futbolda şike davasında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve diğer isimlerle ilgili verdiği kararın ardından  Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü Mete Düren, “TFF'nin yetkili kurullarının verdiği kararlar geçerlidir. Bizim için spor hukuku açısından bu dosya kapanmıştır. Herhangi bir olağanüstü toplantı yapılmayacak. TFF Başkanı Yıldırım Demirören, şike ile ilgili kararını açıklamıştı. 2010-2011 sezonu şampiyonu Fenerbahçe'dir" derken Trabzonspor , TFF Disiplin organlarının o sezonki şampiyonluk kupasını kendilerine verilemesini talep ediyor. 
 
Bu konudaki temel savunmaysa Tahkim Kurulu kararları Anayasa'nın 59. Maddesi gereğince güvence altındır ve değişmez.  PFDK eski Üyesi Doc. DR. Mahmut Kaşıkçı ise bu hükme rağmen TFF'nin verdiği şike kararının mahkemelere taşınılabileceğini söyledi.
 
Yargıtay'ın kararının ardından sürece dair yeni deliller çıktığı gerekçesiyle disiplin yargılamasının yeniden yapılması mümkün mü? Bu konuda TFF'nin Disiplin Talimatı  “verilen karar değiştirilebilir” diyor.
 
DİSİPLİN YARGILAMASININ İADESİ
 
Disiplin Talimatı'nın 90. Maddesi şöyle: “Disiplin Kurullarının, kesinleşen bir kararında dayanılan delillerin gerçeğe aykırı oldukları veya kararı etkileyecek yeni bir delilin meydana çıktığı veya kararın yerine getirilmesi tamamlanmadan önce mevzuatta ilgililer lehine bir değişiklik yapıldığı takdirde; ilgili kişi  veya kulüpler ile soruşturma merciileri, kararı veren Disiplin Kurulu'ndan yargılamanın  iadesini talep edebilirler. Bu talep üzerine ilgili Disiplin Kurulu, inceleme sonucuna göre,  önceki kararın değiştirilmesine yer olmadığına karar verebileceği gibi yeni bir karar da verebilir.”
 
TRABZONSPOR'UN İTİRAZLARI REDDEDİLMİŞTİ
 
Bu konuda Trabzonspor, CAS'ın Fenerbahçe aleyhine verdiği kararı delil olarak TFF'ya taşımış ancak TFF Disiplin Kurulu yargılamanın iadesi talebini reddetmişti.
 
TRABZONSPOR KONUYU YARGIYA TAŞIYABİLİR Mİ?
 
Konu hakkında PFDK'nın eski üyelerinden Doc. Dr. Mahmut Kaşıkçı, Tahkim Kararları, Anayasa'nın 59. Maddesi gereğince mahkemelere götürülemez dese de Anayasa'nın 90 .Maddesi, Trabzonspor'a Tahkim Kurulu'nun şike davasına ilişkin verdiği kararı mahkeme yolunu açabilir dedi. 
 
Kaşıkçı,  “Tahkim Kararı Anayasa'nın 59. Maddesine göre kesindir. Bu kesinlik sadece hafif salt sportif ihlallerde açısından doğrudur.  Ancak mesele çalışma hakkı, ömür boyu hak mahrumiyeti gibi yaptırımlar ile sözleşmesel konular, Anayasa'nın 90. Maddesiyle bu gibi konularda yargıç sıfatına haiz, mesleki bağımsızlığı olan, tarafsız ve atanmamış yargıçlar önünde yargılamaya Taahhüt ettiğimize (AİHM'in sözleşmesinin 6. Maddesindeki adil yargılama yükümü gereği) ve bu konularda Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunulamayacağına göre sözleşmesel konularda meseleyi ulusal yargı önüne götürebilir.”
 
YARGI YOLU AÇIK 
 
Doc. Dr. Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti: “Dolayısıyla Anayasa'nın 59. Maddesi buna engel değildir. Trabzonspor Tahkim'in bu kararını Tahkim Kararları mahkemelere götürülemez hükmüne rağmen yargıya taşıyabilir ama mahkeme ne karar verir onu bilemem.”

Haber: Aydın Cingöz

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!