comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Yanal: Bir teknik direktörden fazlası!

28 Kasım 2013, Perşembe 09:37

Sarı lacivertli takımı hemen her istatistikte zirveye taşıyan Ersun Yanal'ın sırrı, karakteri.Hiçbir teknolojik gelişmeyi kaçırmaz. Adaletlidir, formayı bilimsel verilere göre dağıtır. Futbolcularının bindikleri otomobilde bile eşit olmalarını ister. Berabere kalmaktansa, yenilmeyi göze alır.

Fenerbahçe ligde fırtına gibi eserken bu başarının arkasındaki en önemli kahraman Ersun Yanal. Peki Yanal nasıl biri? Ne gibi özellikleri var? Onu başarıya götüren etmenler neler? İşte hiç bilinmeyen yönleri ile Ersun Yanal…

Sarı lacivertli teknik adamın en önemli özelliği teknolojiye olan düşkünlüğü. Dünyadaki tüm teknolojik gelişmeleri çok yakından izliyor.
Yeni bir telefon mu çıktı? Ya da yeni bir tablet mi var? İlk alanlardan biri mutlaka kendisidir. Bu merakı nedeniyle çok araştırır ve gelişmeleri yakından takip eder.

Eskişehirspor'ın başındayken takımdaki bazı oyuncular 300 bin Euro'luk, bazıları ise 10 bin Euro'luk arabayla tesislere geliyordu. Gerçek anlamda bir takım oluşturmak isteyen Yanal bizzat devreye girerek bir firma ile görüştü ve tüm takıma hepsi de beyaz olan Mercedes'lerden kiralattı. Böylece herkesin eşit olmasını sağladı. Bu hareketten sonra Es Es'te takım bilinci çok daha arttı.

Hatta kırmızı siyahlı kulüp, Ersun Hoca gittikten sonra da bu uygulamaya devam etmek istedi ancak firma “Yanal yoksa biz de yokuz” diyerek arabaları vermedi.

ÇALKANTILAR HİÇ MORALİNİ BOZMADI

Sarı lacivertli teknik adamın en önemli özelliklerinden biri futbola bakış açısı. Kendisine “beraberlik mi yoksa yenilgi mi” diye sorarlarsa, yanıtı “yenilgi” olur. Çünkü beraberlikten nefret eder. Bu nedenle çoğu kez kaybetmeyi göze alarak riske girer ve maçı çevirmeye çalışır. Bir başka kişilik özelliği de hiçbir zaman demoralize olmamasıdır. İşler en kötü gittiğinde bile mutlaka iyi bir yan bulur ve moralini yüksek tutar. Fenerbahçe'ye ilk geldiğinde yaşanan sıkıntılı günleri de hiç dert etmedi ve kendine güvenmeye devam etti.

KİMSENİN HAKKINI YEMEMEK İÇİN

Yanal'ı Samandıra dışındaki özel yaşamında sık sık elinde dosyalarla görebilirsiniz. Bunu yakınlarına şöyle ifade eder; “Kimsenin hakkını yemek istemiyorum. Bu nedenle çok sıkı bir şekilde incelemem ve hangi futbolcunun ne verilerle, nasıl çalıştığını görmem gerekir.” İşte hocalarının bu özelliğini öğrenen F.Bahçeli futbolcular da zaman içinde kararlarını tartışmamaya alıştılar ve kendisine olan saygıları bu süreçte çok daha arttı.

DEĞİŞİKLİKLERLE 12 PUAN KAZANDI

Fenerbahçe bu sezon Ersun Yanal'ın yaptığı oyuncu değişikliklerinin ardından 12 puan kazanırken, 3 puan kaybetti. Sarı lacivertliler, kulübeden yapılan hamleler sonrası tam 4 maçı son dakika golleri ile kazanmayı başardı. Buna karşılık yalnızca ligin ilk haftasındaki Torku Konyaspor maçını kaybetti.

CESARETİNİN KARŞILIĞINI ALDI

Yanal'ın oyuncu değişikliklerine bakıldığında, maç berabere giderken orta sahadan futbolcu çıkarıp bir forvet aldığı görülüyor. Galipken ise, genellikle orta alandan bir kişi çıkarıp yine bir orta saha alıyor. Değişiklik haklarında en çok Alper'i gözüne kestiriyor. Genç futbolcu 4 kez oyundan çıkarken, 5 kez de sonradan girmiş. Salih ise 6 kez kenardan gelip oyuna giren oyuncu olmuş.

TAM BİR AİLE BABASI

Yanal'ın en önemli özelliklerinden bir tanesi de aile babası olması. Çocukları ile çok iyi ilişkileri var. Yurt dışında eğitim gören kızı Femin'i geçtiğimiz günlerde nişanladı. Ve mütevazı yapısı nedeniyle bunu kimse ile paylaşmadı. Oğlu Onur da hukuk fakültesinde öğrenci. Eşi ve çocukları ile birlikte çok mutlu bir aile yapısı sergiliyor.

EN BÜYÜK HOBİSİ FOTOĞRAFÇILIK

Yanal aynı zamanda, iyi bir fotoğrafçı. Hürriyet Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt, çektiği fotoğraflarında hiçbir kusur bulamadı. Özellikle denize açıldığında harika fotoğraflar çekiyor. Zaten en büyük hobisi de bu.

TEK RAKİBİ AYKU KOCAMAN!

Fenerbahçe tarihinin en iyi başlangıçlarından birini başaran Ersun Yanal, ligde maç başına 2.58 puan ortalaması tutturan Veselinoviç'in rekoruna göz dikmiş durumda. Yanal bu yüzde ile giderse, 1988-89 sezonunda Aykut Kocaman'ın golleri ile büyük katkı sağladığı efsane F.Bahçe takımını geride bırakabilir.

MADDİ SIKINTILAR PEŞİNİ BIRAKMADI

Anadolu takımlarında başarılı performanslar sergileyen Yanal, kulüplerdeki maddi sıkıntılar ve kadro darlığı nedeniyle bir türlü sezon sonunda istediği yerde olamadı. Anadolu takımları ile yüzde 46'lık bir başarı oranı yakalayan teknik adam, bu rakamı F.Bahçe'de şimdiden geliştirmiş durumda.

2013-14 SEZONUNDA FENERBAHÇE

- Yenikken alınan puan: 6
- Öndeyken verilen puan: 3
- Önde oynama süresi: % 40.40
- Berabere oynama süresi: % 41.40
- Yenik oynama süresi: % 7.40
- Atılan toplam gol: 28
- Öndeyken atılan gol: 11
- Berabereyken atılan gol: 14
- Yenikken atılan gol: 3

Not: Rakamsal analizler “matchstudy” internet sitesinden alınmıştır.
 


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!