Uzun bir süredir Azpilicueta'nın peşinde olan Chelsea, Ağustos ayının başında Marsilya'ya 5 milyon sterlinlik bir teklif sunmuştu. Londra temsilcisinin bu teklifini geri çeviren Marsilya, İspanyol futbolcunun satılık olmadığını açıklamıştı. Marsilya'nın ret cevabının ardından teklifini yeniden gözden geçiren Chelsea, son teklif olarak 7 milyon sterlini masanın üstüne koydu ve bu teklif Fransız temsilcisi tarafından kabul edildi.
Marsilya Kulübü resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Cesar Azpilicueta'nın Chelsea'ye transferi gerçekleşmiştir. İspanyol futbolcu artık 2012 Şampiyonlar Ligi şampiyonunun formasını giyecek" denildi.
Chelsea Kulübü de transfer hakkında yaptığı açıklamada, "Chelsea, Cesar Azpilicueta'nın transferinden büyük bir memnuniyet duymaktadır. Cesar Azpilicueta, Londra Olimpiyatları'nda İspanya Milli Takımı ile mücadele etmişti" ifadelerine yer verildi. Azpilicueta 2010/2011 sezonunda geçirdiği ciddi sakatlık sonucu 6 ay sahalardan uzak kalmış, fakat geçtiğimiz sezon Fransız ekibinde başarılı bir performans sergilemişti.

