comScore

Bursaspor Bursaspor

"Futbolcular sahada canavara dönüşüyor"

06 Ağustos 2012, Pazartesi 18:30

Bursa şehri, sporda şiddeti tartıştı.. Sporda Şiddeti Önleme Yasası ve Medya Paneli'nde konuşan ertuğrul Sağlam, şampiyonluk yaşadıkları yıldan örnek verdi, Türkiye'de taraftarın üzerinde de baskı olduğunu söyledi...

Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, lig şampiyonu oldukları sezon her alanda soğukkanlı tutumlarını kaybetmediklerini belirterek, ''Şampiyonluk senesinde ülkeye sportif anlamda tarihi bir başarı yaşatırken, bir yandan da fair-play ödülünü alarak başka bir tarihe imza attık. Yeniden, şampiyonluk senesinde yaptığımız gibi ülkeye örnek olabilecek davranışlar sergileyebiliriz'' dedi.

Sağlam, Türkiye Spor Yazarları Derneği Bursa şubesi tarafından Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Sporda Şiddeti Önleme Yasası ve Medya Paneli''nde yaptığı konuşmada, sporda şiddetin sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu, bu konuda herkese görev düştüğünü söyledi.

Sağlam, yaşanan baskıdan dolayı sporcuların kazanmaktan başka hiçbir sonucu kabullenemez hale geldiğini, bu durumun da taraftarlara yansıdığını ifade etti.
Özellikle sporda şiddet konusunun futbolda yoğunlaştığını dile getiren Sağlam, şunları kaydetti:
''Sporda şiddet yüzde 70'e yakın oranda futbolda yaşanıyor. Kazanan taraf olduğumuzda rakibin kalbini kırmadan sevinmeyi beceremiyoruz. Kazanmaktan başka hiçbir sonucu kabullenemiyoruz. Biz teknik adamlar ve futbolcular üzerinde çok büyük baskı var. Taraftarda da baskı var. Kaybedersek ne olur baskısı insanları farklı davranmaya itiyor. Dışarıda çok farklı tanıdığımız futbolcular saha içerisinde kazanmak için tanımadığımız canavarlara dönüşüyor. Tabii bu davranışlar etrafa da yansıyor. Hedef, skor, sıralama baskısı bizi bizden alıyor. Futbolda iyi günlerle birlikte kötü günlerin de olduğunu hepimizin bilmesi gerekir.''

Konuşmasında şampiyonluğun kazanıldığı 2009-2010 sezonunda aldıkları fair-play ödülünü hatırlatan Sağlam, şöyle devam etti:
''Şampiyonluk senesinde ülkeye sportif anlamda tarihi bir başarı yaşatırken, bir yandan da fair-play ödülünü alarak başka bir tarihe imza attık. O yıl en zor maçlarda dahi soğukkanlılığımızı kaybetmedik. Yeniden, şampiyonluk senesinde yaptığımız gibi ülkeye örnek olabilecek davranışlar sergileyebiliriz. Kendimizden çok daha güçlü ekiplerle uğraşırken fair play anlayışından da kopmadık. Hem saha içi hem de saha dışı davranışlarla tekrar tarih yazabiliriz. Futbolun içinde olan herkesin bu duygularla hareket etmesi gerekir. Kaybettiğimizde önümüze bakacağız. Rakibi tebrik edeceğiz. Özellikle geçtiğimiz yıl ülkemizde yaşanan süreçten sonra bu yılın bu anlamda çok daha olumlu yaşanacağına inanıyorum. Yeni sezonun davranışlar, tutumlar, söylemler açısından çok daha iyi geçmesini diliyorum.''

-''6222 Sayılı Sporda Şiddet Yasası delik deşik edildi''-
Bursaspor Hukuk Kurulu Başkanı Öztürk Yazıcı da 2010 yılının sadece sportif başarılarla değil, alınan fair-play ödülü ile harika bir yıl olduğunu belirtti.

Yazıcı, en büyük hedeflerinden birinin sportif başarılarının yanı sıra Bursa'yı sporda şiddetle anılan bir kent olmaktan kurtarmak olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti:
''O yıl çok güçlü mesajlar vermiştik. Bu pozitif hava ödülü getirdi. Bütün hayalimiz sportif başarılarının yanında Bursa'nın sporda şiddetle anılmasından kurtulmasıdır. Maalesef istisnai bir olay(Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi çıkan olaylar) Bursa'nın bu alandaki başarılarını unutturdu. Bunları unutturacak güzel şeyler yaşayacağımıza inanıyorum.''

6222 Sayılı Sporda Şiddet Yasası'na da değinen Öztürk, ''Biz biraz devşirme bir yasa ile sporda şiddet yasasını yürürlüğe koyduk. 2011 yılı nisan ayında yürürlüğe girdi. Geniş perspektiften ele almak gerekir bu konuyu. Sadece sporda şiddet yasası ile bu işi çözemeyiz. Zaten maalesef daha sonra yasa yapılan değişikliklerle delik deşik edildi'' diye konuştu.

-''Şiddet önce evde başladı ve yayılarak devam etti''-
Bursaspor Teksas Taraftar Derneği Başkanı Mehmet Güzelsöz ise sporda, bilhassa futbolda yaşanan şiddet olaylarının temelinde son 20-25 yılda bozulan sosyal yapının yattığını söyledi.

''Biz sporda şiddetin uygulayanı ve uygulanan tarafıyız'' diyen Güzelsöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biz sporda şiddetin uygulayan ve uygulanan tarafı olduğumuz için söyleyecek çok sözümüz var. Sporda şiddet yasasının muzdarip olanlarından birisiyim. Bence salt yasalar ile bir yere varamayız. Eğer yasalar ile bir yere varılsaydı tüm olayların bıçak gibi kesilmesi gerekirdi. Ama maalesef olmuyor. Bunun en büyük etkenlerden birisi de aile yapımızın son 20-25 yıldır bozulmuş olmasıdır. Çünkü birbirimize olan sevgimizi, saygımızı yitirdik. Şiddet önce evde başladı ve yayılarak devam etti. Toplumun hepsi suçlu burada. Biz ayrı bir yerden gelmedik. Takımımızın fanatik taraftarlarıyız ama hepimiz bu toplumun içinden geliyoruz.''

Taraftarlar, sporcular, yönetim ve emniyet güçlerinin istekli davranması, el ele vermesi halinde futbolda şiddetin önüne geçileceğini belirten Güzelsöz, medyanın da sorumlu davranması gerektiğini belirterek, '' Herkes bunu istemeli. Hepimiz birlikte çalışmalıyız. Bana göre sporda şiddetin en büyük unsurlarıdan biri de medyadır'' ifadelerini kullandı.

Panele, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Süleyman Şahin, Bursa Amatör Spor Kulüpler Federasyonu Başkanı Cemal Vardar ve TSYD Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Akçay da konuşmacı olarak katıldı.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!