comScore

Bursaspor Bursaspor

Mustafa Çulcu'dan haftanın analizi..

02 Mart 2013, Cumartesi 11:45

Merkez Hakem Kurulu Eski BaşkanıMustafa Çulcu, Spor Toto Süper Lig'de haftanın hakem performanslarını değerlendirdi..

Süper Lig kızışmış, telafisi olmayan haftalara girilmiş, puan aslanın midesinde, herkes can derdinde..
Bir taç hatasında bile senaryoların üretildiği tepkilerin tavan yaptığı maçlar oynanıyor ama henüz kamuoyu tarafından kabul görmemiş deneyimsiz isimler bu hafta Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray maçlarında! TFF ve MHK ne yapmak istiyor? Hakem mi yetiştiriyor yoksa ligi mi köpürtmeye çalışıyor? Yazık değil mi takımlara ve o genç isimlere?

Sezon başından bu yana hakem hatalarından sıkıntılı Beşiktaş'ın hiç bir lig maçında düdük çalmamış Çağatay Şahan, Sivasspor-Beşiktaş maçında. Üstelik 26 Ocak 2013'den bu yana Süper Lig'de de hiç maç yönetmemiş!

Zor bir dönemece girmiş üç kulvarda maç yapan puan kaybına tahammülü olmayan Fenerbahçe'nin ligde hiç maçını yönetmemiş Hüseyin Sabancı, Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında!

Ligde hiç Galatasaray maçı yönetmemiş, bir önceki hafta Eskişehirli Diego'nun topsuz alanda rakibine yaptığı hareketi kırmızı yerine sarı kart ile geçiştirmiş formda olduğunu söyleyemediğimiz Serkan Çınar Galatasaray-Ordu maçında!

Geçtiğimiz hafta Ordu-İBB maçında hakem Yunus Yıldırım'ın kötü yönetiminden sonra İBB çok bağırmış AKP Alanya Belediye Başkan adayı Kuddusi Müftüoğlu İBB-Eskişehir maçında!

Bir önceki hafta Elazığ-Trabzonspor maçının yardımcı hakemi Selçuk Kaya bir hafta pas geçmiş bu hafta yine Mersin İdmanyurdu-Trabzonspor maçında!

Gökhan Memişoğlu, Beşiktaş maçlarında skandal hatalar yapmasına rağmen yine bu hafta Sivasspor-Beşiktaş maçında!

Serkan Çınar, Galatasaray'ın ilk defa bir lig maçına çıkıyor maçın 4. hakemi Mustafa Aydın ise hayatında hiç Süper Lig maçı yönetmemiş ama Galatsaray-Ordu maçında!

Bu atamaları yapmak hangi aklın işidir? Sizin hiç mi kurumsal hafızanız yok?Hakem devre arası fatih Terim'i tribünlere gönderdi. (Hakem raporunda küfür yok, hakaret yok, sadece tepkili davranış var) TFF'nin bu hafta yeni bir nur topu gibi bir çocuğu daha oldu! Hayırlı olsun!

MHK Başkanı Zekeriya Alp "Sezon başından bu yana hakem hataları en çok Beşiktaş'a yapıldı, içim sızlıyor, çok üzülüyorum. Benim Beşiktaşlılığım tartışılmaz ama yapacak bir şeyim yok" diyor. Verilen demecin zamanına bakar mısınız? Hafta sonu oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi öncesi!

Bir önceki hafta TFF Başkanı Yıldırım Demirören "Meireles tükürmedi, Melo tükürdü" dedi. Olayın kahramanı Halis Özkahya Akhisar-Galatasaray maçında dağıldı. Şimdi MHK Başkanı "içim sızlıyor" dedi bakalım hafta sonu kim dağılacak?

GAZİANTEP-BURSA
Ülkemizin ve UEFA'nın gözde hakemi gururumuz Cüneyt Çakır iyi bir performans sergilemedi! Pek çok kritik pozisyonun yaşandığı maçta kararları tartışıldı. Edu'nun sarı kartı ve penaltı kararı doğruydu. Bekir Ozan ve Oktay Delibalta değişe değişe Bursasporlu Batalla'ya faul yaptılar ama hakem bu taktik faulleri çözemedi, önlem alamadı. Bekir Ozan ikinci sarıdan ihraç olmalıydı ancak oyunda kaldı. Rostad'ın sarı kartı gerektiren barajdaki elle oynamasını ve Batalla'ya yaptığı net sarı kartlık faulü atladı, Rostand haksız olarak oyunda kaldı. Bursasporlu İbrahim'in Sernsş'a topsuz alanda hareketi kırmızı, Serdar Aziz'in yine Sernas'a hareketi sarı kart olmalıydı ama yardımcı Tarık Ongun hakeme yardımcı olamadı! Biz Cüneyt Çakır'ı iyi bulmadık!

İBB-ESKİŞEHİRSPOR
Bir hafta önce Ordu maçı sonrası mağdur olan ve bağıran İBB'nin içeride oynadığı maça Kuddusi Müftüoğlu'nu atamak şark kurnazlığı olsa gerek! Kuddusi Müftüoğlu'na da yazık ediyorsunuz! Bu maçla ilgili ne yazalım ki?

ELAZIĞ-ANTALYA
MHK çaresizlik içinde kalınca ne kadar doğru bilemiyoruz ama Fırat Aydınus'a maç verebilmek için Bursaspor-Galatasaray maçından aldığı düşük notu tekrar gözden geçirerek yükseltme yoluna gitmiş! Aydınus'u bu maçta biraz toparlamış buldum. Biran önce eski formunu yakalamalı önümüzdeki haftalarda lig daha da sıkıntılı geçecek ona ihtiyaç olduğunu bilmeli! Bilica'ya çok yakından çarpan topta penaltı olmaz devam kararı doğru, Elazığlı Ivan'ın Antalyalı Diarra'ya hareketi net kırmızı kart ama Aydınus pozisyonu çözememiş.

MİY-TRABZONSPOR
Tolga Özkalfa, FIFA listesinden çıktıktan sonra kendinden daha emin ve daha sakin hakemlik yapmaya başladı. Mustafa Yumlu'nun Burhan'a faulünü atlamış, pozisyonun gol olmaması hakemin şansı. Yine Mustafa Yumlu'nun ceza alanı içinde Nobre'ye yaptığı harekete devam kararı doğru. Celutska'nın eli vücuduna temas ettiği anda penaltı beklentisi içinde Nobre uçmuş. Nobre'ye aldatmadan dolayı sarı kart vermeliydi.

SİVASSPOR-BEŞİKTAŞ
Çağatay Şahan eğer ilinden ağabeyi Yunus Yıldırım'ı kendine örnek alıp "ben kolay penaltı vermem" diyorsa yanlış yapıyor derim. Sivasspor'un iki Beşiktaş'ın bir penaltısı güme gitti. Ceza alanı içinde Sivassporlu Grosicki'nin Veli tarafından çelmelenmesi yardımcı hakem İsmail Şencan'ın önünde ancak hakemine yardım etmemesi ilginç! Bu pozisyon çok açık ve net bir penaltıydı. Eneramo'nun kendi ceza alanı içinde topu kolu ile kontrol etmeye çalıştığı pozisyon ve Eneramo'ya Ersan Gülüm'ün girişi penaltı olmalıydı. Uğur'un Veli'ye o girişine verdiği kırmızı kart çok net ve doğruydu.

KAYSERİSPOR-GENÇLERBİRLİĞİ
Maçın hakemi İlker Meral Kayserispor'un golü öncesi Jimmy Durmaz'ın Sefa'ya hareketine verdiği faul doğru. Kayserisporlu Salih kendini yere bırakıyor aldatmadan dolayı sarı kart olmalıydı! Gençlerbirliği'nden Aykut'a yapılan hareket bizce penaltı ama hakem devam dedi. İlker Meral'in bazı pozisyonlara uzak kaldığını gördüm. Biraz daha dinamik olması gerekiyor.

KARABÜKSPOR-AKHİSAR BELEDİYESPOR
Abdullah Yılmaz her geçen gün kendini geliştireceğine geri gidiyor. Bazı saplantılarını üzerinden atamıyor! Akhisar'ın attığı ilk gol öncesi faul çok net ama yardımcı Muharrem Yılmaz bayrak kaldırmasa hakem neredeyse oyunu devam ettirecekti! Bu kadar açık pozisyonlarda bile yardımcıya bağımlı hakemlik yapması kendine güvenmeyen futbolu bilmeyen hakem görüntüsü veriyor! Akhisar'ın kazandığı penaltıda bariz gol şansını engellediği için Erdem'e kırmızı göstereceğine sarı kart vermesi bu fikrimi daha da kuvvetlendiriyor. Kendini yenilemesi gerekiyor. Kötü bir hakemlik yapıyor!

GALATASARAY-ORDUSPOR
MHK'nın hazırlamadan, tecrübe kazandırmadan, kuvvetlendirmeden aslanların önüne attığı Serkan Çınar da bildiği hakemliği yaptı! Aşırı heyecanlıydı, nereye gideceğini bilmeden sürekli koştu pozisyonların içinde kaldı ve bir ara yere bile düştü! Faul ve fena hareketleri kapsayan Kural-12'de ciddi hatalar yaptı. Hakemliği kabul görmedi! Maçın 47. dakikasında Gökhan Zan ile yaşadığı temas ve ekrana yansıyan görüntü bunu bize net gösterdi! Galatasaray'ın attığı ilk gol öncesi pozisyonun başlangıcında Hakan Balta ofsayt ama yardımcı Kemal Yılmaz tespit edemedi! Umbides'in 59. dakikada Ordu ceza alanı içinde Drogba'ya kafa topunda attığı dirsek kırmızı kart ve penaltı ama hakem vermedi. Hakan Balta'nın elle oynamasına verdiği penaltı doğru ilginç olan bu pozisyon öncesi Dany'nin yaptığı net faulü tespit edemeyişi, üstelik pozisyonu bırakacak avantajlık bir durum da yok! Maçta kart uygulamalarında da hatalar yaptı. Devre arası koridorlarda yaşananlar sonucu Fatih Terim'in ihracı daha uzun süre konuşulacak gibi! İyi niyetliydi ancak böyle maçlar için ilk deneyiminde yeterli güveni vermedi.

FENERBAHÇE-KASIMPAŞA
Bir önceki hafta yönettiği Bursaspor-Elazığ maçında MHK kendisini çok başarılı bulmuş olmalı ki Hüseyin Sabancı'yı bu zorlu maça verdi. Fenerbahçe'nin ilk defa bir lig maçına çıktı. Maçın daha 50 saniyesinde verdiği penaltı kararı doğru. Doğru kart uygulamalarının yanında Djalma ve Emre konusunda eksik kaldı. Müthiş tribün ve sporcu baskısına rağmen bazı kritik ceza alanı içi elle oynama iddiası olan pozisyonlarda devam kararları doğruydu. Maçın son uzatma dakikalarında Fenerbahçe lehine verdiği penaltı çok tartışılıyor ancak pozisyon penaltı. Tartışılma nedeni ise bu güne kadar böyle pozisyonlara ağabeylerinin penaltı vermemesi. Ağabeyleri vermiyor diye Hüseyin Sabancı vermemezlik yapmadı, penaltıyı verdi! Şimdi Hüseyin Sabancı'yı bekleyen zorluk; bundan sonra böyle benzer pozisyonları kaçırmamak her pozisyona penaltı vermek! Yoksa bu penaltıyı baskılar sonucu verdi iddialarını asla yıkamaz aksine korkak ve eyyamcı damgası yer!

Burcu Eken

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!