comScore

Borussia Dortmund Borussia Dortmund

F.Bahçe'nin kapısından döndü, şimdi dünyayı sallıyor

28 Nisan 2013, Pazar 09:04

Yanardağ patlamasının ardından Blackburn Rovers ile anlaşması suya düşen Lewandowski'nin peşine o dönem bir Türk kulübü de düştü; Fenerbahçe.

Borç 119 milyon Euro... Borussia Dortmund çöküşün eşiğinde. 18 takımlı Bundesliga'da 14. olup düşmekten zor kurtuluyor. Art arda 2. şampiyonluk gelmiş. 189'u oyuncu satışından tam 215 milyon Euro var. Kar 37 milyon Euro... Hangi kulüp mü? Tabii ki Dortmund...

Sahada kazanılan her başarının arkasında doğru yönetim, altyapıya yönelme ve isabetli transfer politikası yatıyor. Buna son örnek Dortmund.

Sabah gazetesindeki derleme şu şekilde;

Kasım 2004: Dortmund darmadağın. Borç 119 milyon Euro. Takım 18 takımlı ligde 14. sırada. 2005'te kulüp yılı 55.3 milyon Euro zararla kapatıyor. 2006'da Morgan Stanley'den alınan 15 yıllık geri ödemeli 79 milyon Euro'luk krediyle futbolcuların maaşı ancak verilebiliyordu. Ancak burada imdada yetişen Sportfive ile 12 yıl karşılığında yapılan 50 milyonluk pazarlama anlaşmasıyla darboğazdan çıkıldı.

Ekim 2012: Art arda ikinci lig şampiyonluğunu kazanılmış. 28 maçla bir sezonda en uzun yenilmezlik serisini yakalamış. Gelir % 42 artışla 215 milyon Euro'ya çıkmış. Bunun 189 milyonu oyuncu satışından. Vergilerin ardından sağlanan kar 37 milyon Euro.

ALT YAPI FABRİKA GİBİ ÇALIŞTI

2011 yılında geliştirilen Dortmund Akademisi kulübün pahalı transferler yerine altyapıdan kendi yıldızlarını yetiştirmesini sağladı. Bunlardan Mario Götze daha geçtiğimiz günlerde 37 milyon Euro'ya Bayern Münih'e transfer oldu. Marcel Schmelzer, Kevin Grosskreutz, Mats Hummels ve Sven Bender, Dortmund alt yapısından yetişip geçen hafta Real Madrid'i 4-1'le ezen kadrodaydı.

450 BİNE ALDI, 16 MİLYON €'YA SATTI

Son üç sezonda Dortmund transfere gelir-gider dengesinde sadece eski 2 milyon Euro ekside. Hatta son Götze transferini sayarsak 35 milyon artıda. Bayern Münih'te ise bu rakam Götze transferiyle birlikte eksi 153 milyon Euro. Dortmund geçen sezon Marco Reus'a 17 milyon Euro ödedi. Ama 2010'da 450 bin euroya aldığı Shinji Kagawa'yı Manchester United'a sattığında elde ettiği gelir 16 milyon Euro oldu.

YANARDAĞ PATLAYINCA!

Şampiyonlar Ligi'nde Real Madrid'e 4 gol birden atarak tarihe geçen Robert Lewandowski'nin Alman kulübüne transferi tam bir film hikayesi. Yıldızı Lech Poznan'da parlayan Lewandowski, İngiliz temsilcisi Blackburn Rovers'la anlaştı ve 4.3 milyon Pound bonservis bedeli belirlendi. O zaman Rovers'ı çalıştıran Sam Allarydce ile görüşmek için uçak biletini alan Lewandowski, İzlanda'da patlayan Eyjafjallajökull yanardağının Avrupa hava trafiğini felç etmesi yüzünden Ada'ya gidemedi. Bunun üzerine transfer yattı...

F.BAHÇE'NİN KAPISINDAN DÖNDÜ

Yanardağ patlamasının ardından Blackburn Rovers ile anlaşması suya düşen Lewandowski'nin peşine o dönem bir Türk kulübü de düştü; Fenerbahçe... Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman'ın, görevinin ilk günlerinde Lewandowski'yi milli takımında izlediği, ardından İdari Menajer Hasan Çetinkaya'nın Polonyalı golcü ile görüşme yaptığı öğrenildi. 2010 yılının Haziran ayındaki görüşmede, Lewandowski'nin Fenerbahçe'nin transfer teklifine olumlu yanıt verdiği bildirildi. Ancak aynı günlerde Borussia Dortmund da oyuncuya talip oldu. Lewandowski, Fenerbahçe yerine çok oynamak istediği Bundesliga'yı tercih etti.
 


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!