comScore

Beşiktaş Beşiktaş

G.Saray Manchester'ı 8'e katlamış!

07 Ekim 2013, Pazartesi 12:36

3 kulübün, borsa tarafından "durumlarını düzeltmeleri" için ciddi uyarı almaları sonrası yatırımcılar da kulüplerin durumlarına daha şüpheli bakmaya başladı.

Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray, gelecek 12 ayda 57 milyon dolarlık borcu ödemek zorunda. Tecrübeli teknik direktörü Roberto Mancini ve dünya starı Didier Drogba ile yatırımcıların gözdesi durumunda olan kulüp için borç çok yüksek durumda.

Şu an Türkiye liginde 13'üncü sırada buluann ve geçtiğimiz ay Real Madrid'e 6-1 kaybeden Galatasaray'ın hisseleri, %31 oranında düşüş gösterdi. Mancini'ye Kasım ayında sadece 1 yıllık maaşı için 4.5 milyon dolar veren Galatasaray, 3 yıl için toplamda 17 milyon dolar, Drogba içinse toplamda 13.6 milyon dolar ödeyecek.

Galatasaray, önümüzdeki 12 ayda en çok borç ödeyecek Türk kulübü olacak. Galatasaray'ın kısa vadeli borcu, elindeki nakdin tam 13 katı. Bloomberg'in verilerine göre, Karadeniz ekibi Trabzonspor ise eldeki nakdinin tam 40 katı kadar borç ödemek zorunda. Beşiktaş'ta durum 24 katı iken, Fenerbahçe'de 8.3 katı. Türk borsası Borsa İstanbul'un uyarısına göre Beşiktaş, Trabzonspor ve Galatasaray şu an negatif sermaye durumunda.

Ünlü spor ekonomisti, Tuğrul Aksar, günlük finans gazetesi Dünya'ya; "Türk futbolunda reformlar yapılmazsa, böyle kurumsallaşma olursa ve böyle sürüp giderse, Türk futbolu bir yerde duvara vuracaktır" dedi.

KISA VADELİ BORÇLAR

3 kulübün, borsa tarafından "durumlarını düzeltmeleri" için ciddi uyarı almaları sonrası yatırımcılar da kulüplerin durumlarına daha şüpheli bakmaya başladı.

Galatasaray'ın kısa vadeli borçları, kendisinde 3 kat daha fazla gelir elde eden Manchester United'ın 8 katı daha fazla. Galatasaray'ın faiz, vergi, amortisman sonrası yılın 3'üncü çeyreğinde net borç oranı 17.4 oldu.Manchester United'da ise bu aran sadece 3.9

BASINA KONUŞMUYORLAR...

Galatasaray SK Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Köksal, kulübün mali durumu hakkında yorum isteyen gazetecilerin telefonlarını açmadı. Fenerbahçe ve Beşiktaş ise kendilerine gönderilen elektronik postalara bir yanıt vermedi. Trabzonspor başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ise bu konu hakkında konuşmayacağını açıkladı. Ancak, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA'nın genel sekreteri Gianni Infantino ise kulüplerin durumu hakkında resmi olmayan bir konuşma yapamayacağını iletti.

G.SARAY'IN GELİRİ ÇOK ARTTI AMA ZARAR DA ARTTI

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal, merkezi Brüksel, Belçika'da bulunan Avrupa'da ticari operasyonlarda buluann ve İran'da enerji tesisleri olan Unit Group'un da yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.

Aysal, Mancini ve Drogba dışında, Wesley Sneijder'e yıllık 3.2 milyon euro, ayrılca eski kulübüne 7.5 milyon euro bonservis ödeyeceğini taahhüt etti. Kulüp, bu yıldızların dışında Arjantin doğumlu Fernando Muslera, Sporting'in genç yıldızı Bruma ve eski Arsenalli Eboue gibi yıldızları kadrosuna kattı.

Galatasaray, en son mali açıklamaya göre geçen sezon 322.7 milyon lira gelir elde etti. Kulüp bu gelire rağmen 99.9 milyon lira zarar etti. Kulübün gelirleri içerisinde 73 milyon lira forma ve diğer satışalardan, 68 milyon lira yayın ödemelerinden, 57.7 milyon lira Şampiyonlar Ligi'nden, 36.6 milyon lira sponsorluktan ve 23.6 milyon lira da bilet satışlarından elde etti. Galatasaray'ın bir önceki sezon geliri ise 224.8 milyon lira idi.

BANKA KREDİLERİ ÇOK KRİTİK

UEFA'nın açıkladığı verilere göre, Türk kulüplerinin gelirlerinin ortalama yüzde 42'si yayın gelirlerinden. Ülkenin en büyük dijital yayıncısı durumunda bulunan Digiturk, Spor Toto Süper Lig'in 4 yıllık yayın haklarına Ocak 2010'da yıllık 321 milyon dolar ödeyeceğini taahhüt etti.

Galatasaray, Trabzonspor, Beşiktaş'ın bankalara kredi borçları, Fenerbahçe'nin ise hem tahvil hem kredi borcu bulunuyor. Galatasaray'ın toplam banka borcu 115 milyon dolar ve euro cinsinden 17 milyon euro düzeyinde. Açıklamalara göre, Galatasaray'ın kredileri yüzde 5.5 ve yüzde 8.75 arasında değişen faiz oranlarıyla geri ödenecek.

"G.SARAY'IN BORCU YENİDEN DÖNDÜRÜLEBİLİR"

Galatasaray, Türk Halk Bankası, Anadolubank ve Rus Sberbank ile birlikte hareket eden Denizbank'tan kredi çekti.

Denizbank CEO'su Hakan Ateş; 2 Ekim'de verdiği bir röportajda; "Galatasaray'ın borcu yeniden döndürülebilir" açıklaması yaptı. Ateş, faizin ne kadar artacağı ve diğer detaylar hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Borsaya kote 4 Türk futbol kulübü içerisinde sadece Beşiktaş'ın hisselerinde bu yıl içerisinde yüzde 13'lük bir artış oldu. Trabzonspor yüzde 51, Fenerbahçe yüzde 15 düşüş gösterdi. Trabzonspor ise 5.26 milyon hisse sattı ve hisse oranı yüzde 51'e düştü. Bu yüzden hisselerin fiyatlarında böylesine sert bir düşüş yaşandı.

TEK KARLI KULÜP FENERBAHÇE

Borsaya kote kulüpler arasında kar eden tek kulüp Fenerbahçe oldu. Ancak, Fenerbahçe'nin kar oranı da Mayıs 2013 itibariyle yüzde 73 düşerek 1.6 milyon liraya geriledi. Beşiktaş'ın yıllık kaybı 68.3 milyon lira, Trabzonspor'un ise 61.2 milyon lira oldu.

Beşiktaş, transferde harcamaları kısarak ve genç oyunculara yönelip, sponsorluk gelirlerini artırarak yeni bir yapılanmaya gitti. Kulüp önümüzdeki mart ayında şartlarını daha da düzeltmeyi planlıyor.

Spor ekonomisti Tuğrul Aksar, kulüplerin mülkiyet yapılarında şeffaflık sınırı olduğunu ve Türk ticarte kanunun da onlara dernek oldukları için ayrıca bir yasa düzenlediğini belirtti. Türkiye İş Bankası'nda görev alan Emre Sezan; "Bu hisse senetleri tahmin edilebilirliği yok. Kulüpler, analistler için düzenli bilgi akışını sağlamazlar" açıklamasını yaptı.

"TÜRK FUTBOLU FİNANSAL AÇIDAN ÖLDÜ"

UEFA, 2014/14 sezonunda "Finansal Fair Play" kurallarını kesin olarak uygulamaya başlayacak. Kulüpler finansal durumlarını tam bir şeffaflık ile açıklamak zorunda kalacaklar. Kurallar kulüplerin en fazla 45 milyon euro olabilecek borçlarının, takip eden 3 sezon içinde en az 30 milyon euroya düşmesini talep ediyor.

Bir dönem Beşiktaş Kulübü'nde de görev alan İbrahim Altınsay ise durum karşısında şu sözleri söylüyor; "Türk futbolu finansal olarak öldü. Ancak, cesetler henüz çürümeye başlamadı"

Çeviri: Bloomberg


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!