comScore

Beşiktaş Beşiktaş

Mustafa Çulcu'dan haftanın analizi..

30 Ocak 2013, Çarşamba 11:45

Merkez Hakem Kurulu Eski BaşkanıMustafa Çulcu, Spor Toto Süper Lig'de hakem performanslarını, ve Melo'nun pozisyonunu değerlendirdi..

Karabükspor-Kasımpaşa
"Kafa olarak Roma Seminerindeydi"
Barış Şimşek ilk defa FİFA listesine girmiş ve UEFA'nın Roma'daki seminerine gidecek fiziksel ve lisan testlerine katılacaktı. Fakat iki gün önce zorlu Karabük deplasmanına gitmek zorunda kaldı. Peki bu hakemimiz müsabaka da bir sakatlık yaşamış olsa seminerde nasıl koşacaktı? O da bunları düşünerek müsabakada kontrolluydu ve kafa olarak da Roma'da katılacağı seminerdeydi. Maçın 0-3 net bir skor ile bitmesi hakemin şansı oldu. Kasımpaşa'nın attığı iptal ettiği iki golün birinde Karabükspor kalecisine faul vardı, diğeri de ofsayttı. Hakemler bunca şeye rağmen doğru karar verdiler.

İBB-Bursaspor
"Oyuncuların Kimyasını Bozuyor"
Müsabakanın 54.dakikasında hakem İBB'li Rıdvan'a elle oynadın diye faul veriyor ve bir de sarı kart gösteriyor oysa top İBB'li Rıdvan'ın sırtına çarpıyor, atış yapıldığı anda ceza alanı içinde hakemin gözünün önünde Zayetta Bursasporlu Serdar Aziz'i yaka paça indiriyor ama Çağatay Şahan devam diyor. Maçın 80.dakikasında aynı Serdar Aziz bu kez kendi ceza alanı içinde topu elle oynuyor hakem yine devam diyor iki penaltı güme gidiyor. Çağatay Şahan'da da bazı hakemlerimizde olduğu gibi topu oyunda tutacağım diye orta alanda bazı faulleri pas geçme ve avantaj diyerek oynatma hatası var. Oysa yanlış olan bu anlayış oyunun ve oyuncuların kimyasını bozuyor.

Gaziantepspor-Fenerbahçe
"Tedirgin Abitoğlu"

Geçen sezon Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşadığı Zokora-Emre olayı ve uzun bir aradan sonra Fenerbahçe maçına çıkan Kamil Abitoğlu tedirgin maç yönetti. MHK'nın hata yapan hakemleri büyük takımların maçlarından uzun aralık uzak tutması son derece yanlış. Fenerbahçe'nin Sow ile attığı ilk gol ofsayt yardımcı hakem Adil Sinem pozisyonu atladı aynı yardımcı 72.dakikada bu kez içeriden çıkan Sow'a hatalı ofsayt bayrağı kaldırdı. Meireles'e çarpan topta elle oynama yok. Egemen-Cenk Tosun mücadelesinde bence penaltı yok hakemin devam kararı doğruydu.

Kayserispor-Antalyaspor
"Maçı 4.dakikada bitirdiler"

Daha maçın başında Antalyasporlu Diarra düşürülüyor faul ve bariz gol şansı dolayısıyla Kayserisporlu Khizanishvili ihraç edilmesi gerekiyor ama hakem devam diyor. Akabinde Kayserispor, auta çıkıp çıkmadığı tartışılan bize göre çıkmış olan bir topta ilk golü bulunca maç daha başlamadan 4.dakikada bitti. Kayserispor'un attığı ilk golde topun dışarı çıkıp çıkmadığı kararını köşe gönderine 1,5 metre mesafede kalmış ve önü kapalı olan pozisyona 50 metre mesafedeki yardımcı Samet Çavuş değil hakem Abdullah Yılmaz verecek ancak bizim hakemlerimiz bu kulaklıklar çıktıktan sonra kolayı seçiyorlar her pozisyonda ihaleyi yardımcılara bırakıyorlar buna da çagdaş hakemlik diyorlar! Oyunun diğer bölümlerine baktığımızda Abdullah Yılmaz'ın çok formsuz olduğunu gördük.

MİY-Sivas
"Kolay Yetişmiyor"

MHK ilk yarıda Volkan Bayarslan olayından gerekli dersi almamış olacak ki Bülent Yıldırım'ın bu maça atanması spekülasyonların olmasına neden oldu. Oysa MHK biraz dikkat etmiş olsa ne Bülent Yıldırım'ın ne takımların ne de spor kamuoyunun kimyası bozulmayacak, kimseye de malzeme verilmemiş olacaktı. Çünkü Bülent Yıldırımlar kolay yetişmiyor! Bülent Yıldırım'ın Burhan'ın kendini yere atmasına hakemi kandırmaya yönelik davranış gösterdiği içinsarı kart vereceğine MİY lehine penaltı vermesi bu penaltıdan da MİY'nun 2.golü bulması kafaları karıştırdı herkese ''neler oluyor''dedirtti!

Elazığ-Trabzonspor
"İnancı Tam"

Meireles olayı ile gündeme oturan bu gidişle de daha gündemden düşmeyecek gibi gözüken Halis Özkahya'ya MHK'nın ısrarla arka arkaya maç vermesi kendisine ve yazdığı rapora olan inancını gösteriyor. Bu müsabakada Halis'i eskiye oranla toparlanmış ve kendinden emin gördük. Çok koştu pozisyonlara hep yakın oldu sporcularla iletişimi son derece saygın bir çizgideydi iyi maç yönetti ancak son dakikada Trabzonsporlu Olcan'ın hiçbir temas olmadan kendini yere bırakmasına verdiği faul ve rakip oyuncuya gösterdiği sarı karta katılmamız mümkün değil. Şansızlık o pozisyon da gitti Trabzonspor'un golü oldu.

Galatasaray-Beşiktaş

"Çaresiz MHK"

FİFA kokartı varken derbi veremeyen, kokartını aldıktan sonra kendisine bu derbiyi veren çaresizlik içindeki MHK'ya Tolga Özkalfa çare olmaya çalıştı.

Maça tedirgin başladı, seyircinin de baskısıyla ilk yarıda verdiği kararlar Galatasaray lehine oldu. Maçın en önemli pozisyonu 61.dakikada Melo'nun ihracıydı. Taç çizgisi kenarında yardımcı hakem ve 4.hakemin kontrolünde ve hemen önünde Melo ile Necip'in mücadelesinde her iki oyuncu Melo önde Necip hemen arkada yerlerine dönerlerken hakemin ani bir deparla o bölgeye koşması bir anda tüm oyuncuların o bölgede çoğalmasına neden oldu.

Bu esnada da Oğuzhan ile Melo arasında didişme ve Melo'nun o tükürme olayı oldu. O esnada hakem yerden bir şeyler alıyordu ki olayı net göremedi, yardımcının ikazı ile önce kalabalığın içine bir kırmızı kart sonra ayrı olarak Melo'ya bir kırmızı kart daha gösterdi. Bu arada Oğuzhan'a olayı tahrik ettiği için, Engin Baytar'a hakemin kartı çıkarmasına engel olduğu için, 50 metre geriden kalesini terk edip olayın içine gelen ve hakemi omuzlarından iten kaleci Muslera'ya sarı kartlar eksik kaldı.

Bu olaydan sonra bir süre dik hakemlik yaptı. Ancak müsabakanın 79.dakikasında Galatasaray yedek kulübesinin önünde Sneıjder-Hilbert mücadelesinde faul bile yokken hem faul hem de Hilbert'e sarı kart vermesi sıkıntı oldu. Maçta kaybolan süreyi eksik ilave ederken hatalıydı. O da Halis Özkahya gibi maç sonu yazdığı rapor ve Melo'ya verilecek ceza ile daha gündemde kalacak gibi gözüküyor.

Eskişehir-Orduspor
"Başarılı"

İlker Meral yönettiği son maçlarındaverdiği penaltılar, gösterdiği kırmızı kartlar ve başarılı performansı ile dikkat çeken bir çizgide hakemlik yapıyor. Bu müsabaka da yine iki penaltı iki ihraç kararı verdi ve bir de teknik alandan yöneticiyi tribüne gönderdi. Hepsinde de haklıydı.

Gençlerbirliği-Akhisar
"Dünya Hakemi"

Dünya hakemi olma yolunda hızla giden Cüneyt Çakır'ı başarılarından dolayı kutluyor ve kendisiyle gurur duyuyorum. Ancak bu müsabakada kaleciye pas diye yorumladığı ve endirekt vuruş verdiği kararını bir kez daha izlemesini tavsiye ediyorum. Bu kararı Şampiyonlar Ligi veya UEFA maçlarından birinde verirse başı çok ağrır, sıkıntı olur!

Burcu Eken /

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!