comScore

Beşiktaş Beşiktaş

John Takpe'nin hayalleri yıkıldı

04 Mayıs 2015, Pazartesi 15:12
John Takpe'nin hayalleri yıkıldı

Türkiye'deki futbol pazarının ulaştığı nokta uzak diyarlarda iştah kabartıyor. Bu yola çıkanlar ise çoğunlukla hüsran yaşıyor.

En sık görülen örnek, futbolcu simsarları tarafından kandırılıp, takım bulma vaadiyle Türkiye'ye getirilen Afrikalı futbolcu adayları. Ülkemiz misafirperverliğini yaşayamayan Kara Kıta'nın mutsuz insanları burada kalacak yer, çalışacak iş arıyor, kötü talih ise peşlerini bırakmıyor.18 yaşındaki John, Tükiye'ye iki hafta önce geldi.

Ülkesi Kamerun'da "Gel İstanbul'da Beşiktaş ile idmana çıkaralım" vaadiyle kandırılmış. "5000 dolarımı aldılar." diyen John, "Beni İstanbul'a getiren kişi iki gün yanımda durduktan sonra gitti." dedi. John, Dostluk Spor ile idmana çıkıyor ama bundan sonrası muamma.
John Takpe, Dostluk Spor'un Nijeryalı çalıştırıcısı. İlk olarak 2010'da Türkiye'ye gelmiş: "Sokakta bizi gören 'Polis geliyor' derdi kaçardık biz de. Paramızı alırlardı. Şimdi almıyorlar." Ama eskiden olduğu gibi herkes yüzlerine küfür ediyor. O ise sokaktaki dilenciye para verirken, "Verirsen alırsın" diyor.
Beşiktaş'ta Oynayacaksın Diye Kandırılan Afrikalı

Bir dönem Akhisarspor'da oynayan Severin Bikoko'nun arkadaşı olan 20 yaşındaki Fabian biraz şanslı sayılır. Bikoko'dan kalacak ev ve para yardımı alan Fabian futbolcu olabilmiş değil: "Burada büyük isim istiyorlar. Ben daha büyük değilim. 6 ay sonra ülkeme gidip, büyük olup tekrar burada şansımı deneyeceğim."

Afrikalılar arasında futbolda şans bulamayanlar genelde saat satarak geçiniyor ya da getir götür işlerinde çalışıyorlar. Kazandıkları kısıtlı parayı kalacak yer için veriyorlar. Fotoğraftaki gibi bir odada 5 kişi kalıyor, hijyen koşulları sağlığı tehdit eden oda için toplam 700-1000 lira ödüyorlar.

Futboldan para kazanmayı başaranlar yok değil. Dostluk Spor ile idmana çıkıp, Bölgesel Amatör Lig'e geçiş yapan ya da Kıbrıs, Hırvatistan 2. Ligi, Sırbistan 2. Ligi'ne transfer olanlar var. Futbolcu olamazsan işin zor.
Beşiktaş'ta Oynayacaksın Diye Kandırılan Afrikalı
John Takpe, "Çalışma izinleri yok. Evsiz gibiler, kaçarak yaşıyorlar" diye anlatıyor durumlarını. Fatih Belediyesi'nin kurduğu, saha, ekipman ve erzak yardımı yaptığı Dostluk Spor, 26 Mayıs'ta da Afrika Kupası düzenliyor. Türkiye'deki Afrikalıların, kendi ülkelerine ayrılıp takım oluşturacağı, ailelerinin tribünde destek vereceği turnuvaya ligimizdeki Afrikalı isimler de çağırıldı. Oyuncuların tek amacı orada kendilerini göstermek. Mahalleli pek sevmiyor komşularını.

Birisini vurduğu için hapis yatan, dört ay önce tahliye olan 29 yaşındaki S., şöyle diyor: "Yüzde 80'iyle güzel anlaşıyoruz. İşe yaramayanı da vurup yolluyoruz zaten." Çalıştığı kebapçıdaki akrabası H. de "Onların en iyisinin ben..." diye lafa başlıyor, gülerek küfür ediyor.Traore, kendisine Türkiye'de takım bulunacağı söylendiği zaman yaşayacaklarını tahmin edemezdi elbette. Burkina Faso'da onun 900 Euro'sunu alan simsar, 23 yaşındaki genci ortada bıraktı. Traore Dostluk Spor ile antrenman yapıyor çünkü tek çaresi o: "Meslek yok bende, futbol oynamak istiyorum."


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!