comScore

Bilet fiyatları Ada'yı ayağa kaldırdı

31 Ocak 2013, Perşembe 10:17

Artan maliyetler, yabancı sermayelerin İngiliz kulüplerine hâkim olmaya başlaması ve transfer harcamaları en çok taraftarlara zarar verdi.

Özellikle bilet fiyatlarındaki anormal artış başta Liverpoololmak üzere Manchester City ve Arsenal taraftarlarını adeta çiledençıkardı.... İngiltere FutbolTaraftarları Federasyonu tarafından başlatılan ve bir hafta sürecekolan “Score” adlı kampanya ile taraftar gruplarını tüm ülkede deplasmanbilet fiyatlarının 20 poundla sınırlanması için örgütledi. Son yıllardaenflasyonun beş kat üzerinde artış gösteren bilet fiyatları, yolculukmasrafları ile birleşince taraftarları büyük bir külfetin altına soktu.

Enflasyon %77, bİletler %716 arttı

En son 1989–90 sezonunda Kenny Dalglish yönetiminde şampiyonluk sevinci yaşayan ve o tarihten beri sadece şampiyonlar ligişampiyonluğuyla teselli bulan efsane Liverpool tribünleri yayınladığıbir fotoğrafla bilet fiyatlarının geçmişten bugüne analizini farklı biryöntemle gözler önüne serip, anlatmayı tercih etti.

YENİ NESİLLER OLMAYACAK

1989 yılından bu yana bilet fiyatlarında yüzde 716 oranında bir artışolduğunu ifade eden “Shankly Taraftar Grubu” o tarihten bugüneenflasyon oranının İngiltere'de sadece yüzde 77 oranında arttığınırakamlarla ortaya koydu. Grup yakın tarihte babadan oğula süren taraftargeleneğinin yeni nesillerle yok olabileceğinin altını çizdi.

Arsenal ve Manchester City taraftarlarından anlamlı çıkış

PREMIER Lig'de Arsenal ile Manchester City oynanan karşılaşma öncesiyaşanan gelişmeler bu tartışmaların fitilini ateşledi. Manchester Citytakımı maç için kendilerine ayrılan 3 bin biletin 900'ünü iade etti.Çünkü bilet fiyatları 62 pound değerindeydi. Taraftarlara sahip çıkanCity yöneticisi Kevin Parker yaşananlar üzerine, “Bazı arkadaşlarımız bubiletin parasını ödeyemez. Çoğu ödemeyi de reddediyor. Parayıödeyebilecek taraftarlarımız da var ama ilk defa gördüğüm bir şekildeonlar da ödemeyi reddediyor. Bence çok cesur bir karar” dedi.

Türkiye'de 80 kat arttı

1989-90 sezonunda Türkiye'de üç büyüklerin kendi aralarında oynadığımaçlarda bilet fiyatları 1 TL ile 1,5 TL arasındaydı. Günümüzde ise burakamlar 80 TL ile 500 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Hakem bile kayıtsız kalamadı

BU maç sonrası yaşanan ilginç hikâyelerden biri de ManchesterCity'nin yıldızı Lescott ve yardımcı hakem John Brooks arasında geçti.Brooks kendisinin elini sıkan Lescott'a, ‘Taraftarlar 62 pound ödedi,gidip onları görün asıl' ifadeleriyle içinde bulunulan durumun özetiniyapıyordu.

Uzmanların öngörüsü tutmadı

Avrupa'da bilet fiyatlarının revize edilerek aşağı çekileceğini öngörenler büyük yanılgıya düştü.

AVRUPA futbol pastasının yaklaşık yüzde 25'i maç günü gelirlerindenoluşuyor. Ancak geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar maça geliştekullanılan tren bilet fiyatları, özel araç ve otobüsle gelen taraftariçin bir galon benzin fiyatı, oto park ücreti, gıda, içecek ve alkolfiyatları, maç bileti, kulüp forması ile logolu ürünlerin fiyatlarınınbüyük külfetleri beraberinde getirdiğini ortaya çıkarmıştı. Uzmanlar, buoranın hızla yukarı çekilebilmesinin yolunun ilave başka önlemleralmakla birlikte, bilet fiyatlarının da revize edilmesinden geçtiğinisöylemişti. Bu şekilde bilet fiyatlarının düşeceğini iddia edenuzmanların bu öngörüsü de doğrulanmamış oldu.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!