comScore

Deniz Çoban devrim gibi kararı açıkladı

09 Mart 2016, Çarşamba 16:12
Deniz Çoban devrim gibi kararı açıkladı

Hakemliği bırakan Deniz Çoban gündem yaratacak açıklamalarda bulundu.

FutbolArena - Kasımpaşa maçında yağtığı hata nedeniyle hakemliği bırakan Deniz Çoban, Uluslararası Futbol Birliği'nin (İFAB) Mart ayında yaptığı toplantıda konuşulanlarla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. 

Radyospor'da konuşan Deniz Çoban, teknolojinin futbolun içine gireceğini ve tartışmalı pozisyonlarda video sisteminden yararlanılacağını söyledi. 

 

İFAB nedir?

 

İFAB'ın görevini aktaran Deniz Çoban: "İFAB, FİFA'nın bünyesinde bulunan bir kuluş ve 4 tane üyesi olan bir kuruluş. İngiltere Futbol Federasyonu, İskoçya Futbol Federasyonu, İrlanda Futbol Federasyonu ve geriye kalan 200 ülkenin federasyonunu temsil eden FİFA. Bu kurul yılda 2 kez toplanıyor ama Mart ayındaki toplantısında, oyun kuralları ile ilgili yapılabilecek değişiklikleri görüşüyor. Kitaptaki tek bir harfi bile değiştirme yetkisi bu kurula ait. Başka kimsenin yetkisi yok. Bu kurlun o değişikliği yapabilmesi için her ülkenin bir oy hakkı var. İngiltere'nin 1, İrlanda'nın 1, İskoçya'nın 1, FİFA'nın 4 oy hakkı var. 7 tane oy kullanılıyor 7 oyun 4/3'ü değişiklik yapılsın derse bu değişiklik yapılıyor. İrlanda, İskoçya ve İngiltere bir araya gelip her hangi bir değişikliğe müsade etmiyor ise kurallar değişmiyor. Bir kuralın değişmesi için herkes müracat edebiliyor. Hangi kuralın nasıl değişmesi gerektiğini kendi federasyonuna yazılı olarak iletir. Federasyon Uefa'ya, Uefa ise İFAB'a iletir ve konu görüşülür." diye anlattı.

Bariz Gol Şansı Uygulamasında Değişiklik

FİBA'nın yeni aldığı kararları anlatan Çoban Bariz gol şansı kararının değişikliğini anlattı; "Yaklaşık 3 yıldır üzerinde durulan, sürekli müracat edilen bir husus var. Bariz gol şansı uygulamasında 3 ayrı cezalandırılma yapılıyor. Nedir bu; penaltı kararı verdiniz, bariz gol şansını önledi diye oyuncu ihraç oluyor ve bu oyuncu bir sonraki haftada cezalı olarak oynamıyor. Yani bir suça 3 ceza veriliyor. Birçok futbol federasyonu bu kuralın değişmesi gerektiği, bariz gol şansı uygulamalarında sarı kart uygulaması yönünde müracatları bulunuyor. FİFA, bu kadar müracat geliyor, disiplin kurulu bir rapor sunsun ve değerlendirsin dedi. Anlaşılan o ki, FİFA disiplin kurulu bu raporu sunarak yeni bir karar almış. Kırmızı kart uygulaması kalkmıyor bariz gol şansında, ama ciddi bir yumuşama var. Yapılan değişiklik şöyle; bariz gol şansını önlemişse bir oyuncu ve takımı aleyhine penaltı verilmişse şunlar göz önüne alınacak. Penaltıyı yapan savunma oyuncusu bu hareketi yaparken topla oynama niyeti veya topla oynama şansı varmıydı? Şöyle ki, oyuncu sağ ayağında tutarken topu savunma oyuncusu sol ayağına temas eden bir faul yaptı. Demekki bu oyuncunun topla oynama niyeti yok diye düşünülür. Rakibini tutarsa, iterse veya çekerse, bu şekilde bir penaltı yaparsa bunlara da kırmızı kart gösterilir. Ancak savunma oyuncusu topu kazanmak için mücadele ederken, iyi niyetli davranıp kazara faul yaparsa burada kırmızı kart gösterilmeyecek. Çok ciddi bir değişiklik ancak ciddi tartışmaların meydana geleceği bir değişiklik." dedi.

Video Yardımcı Hakem Uygulaması

Futbolda devrim niteliğinde bir karar olacağına değinen Çoban: "Uzun yıllardır hakem hataları yapıldığı için hep konuşulur. Teknolojinin futbola girmesi, basketbolda olduğu gibi görüntüler ile karar verilmesi yönünde büyük istekler var. İFAB bu konuda ciddi bir karşı duruşu vardı. Ancak en son yaptığı toplantıda bu konuyla ilgili denemelerin yapılmasına müsade etti. Bunu 4 konu ile sınırlandırdı; Görüntülerden destek alınsın, modelin ne şekilde işleyeceği yönünde bana müracat olsun, bende bunların 2 yıl süre ile değerlendirilmesine olanak tanıyacağım diyor. Gol mü değil mi, kırmızı kart kararları, yanlış oyuncuya kart gösterilmesi ve penaltı durumlarında görüntülerin televizyondan izlenerek (Bu hakem olacak) hakem ekibine iletilmesi yönünde çalışmalar yapılması ve bunların izin verdiği liglerde denenmesine müsade etti. Karar alındı, bunlar yakında yazıya dönüştürülür. Bu kurulun aldığı kararlar, aksine bir hüküm olmadığı sürece 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olur. 1 Temmuz'dan itibaren ülkeler bunu 2 yıl boyunca deneyecek. Şu anda 12 federasyon, 1 tane de konfederasyon bu denemeyi yapmak için İFAB'a müracat etmişler. İlk defa böyle bir şeye müsade ediliyor. Bunun sonuçlarına göre İFAB 2 yıl sonunda karar verecek. Evet devam edilsin veya durdurulsun diye.

Öyle pozisyonlar var ki yıllar geçsede üzerinde konuşuyoruz. Örneğin, Umut Bulut'un Başakşehir maçındaki pozisyonu penaltı değildi. Burada Video Hakem olsaydı, Kenardan orta hakemi uyaracak, bu pozisyon penaltı değil diyecek. Hatta Umut kendini attı, Umut'a sarı kart gösterilmesi gerekir diye uyaracak. Umut Bulut'un da sarı kartı olduğu için kırmızı kartla oyun dışında kalacak." diye konuştu.

Araştırmaları sonucu detay değişikliklerden bahseden Çoban: "Küçük bir değişiklik daha yapıldı. Golden sonra veya oyunun hemen başında yapılan başlama vuruşunda topun ileriye doğru gitmesi gerekir. Onuda kaldırmışar ne tarafa kullanılırsa kullanılsın önemli değil diye düşünmüşler" diye ekledi.


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!